Miksi ratsastajan tulisi avata kehon yläosaa?

Rintarangan avaus ja jooga

Miksi ratsastajan kannattaa joogata -artikkelissa käytiin läpi miksi jooga on erinomainen lisä ratsastukseen. Joogaopettaja Kia Herold on myös aiemmin käynyt läpi vinkkejä lantion pehmentämiseen ja on jakanut lantion alueen avaamiseen sopivia liikkeitä. Tällä kertaa vuorossa on kehon yläosa, muun muassa olkapäät, yläselkä ja rintaranka.

Ihmisen keho on iso kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kuten jo aiemmin olen kirjoittanut, niin lantion alue on sellainen, joka helposti jäykistyy ja toinen osa meidän kehoa joka helposti menee “tukkoon” on kehon yläosa. Nykyään ihminen istuu paljon. Hän istuu joko töissä tai autossa ja katsoo lisäksi töissä, koulussa ja vapaa-ajallaan usein jotain laitetta pää kääntyneenä alaspäin. Sen lisäksi elämäntilanne voi vielä  olla melko stressaava jolloin olkapäät kääntyvät eteenpäin, lysähdämme rintakehästä kasaan ja niska saattaa tuntua jäykältä ja jopa kipeältä. Olkapäät ja rintaranka elävät symbioosissa keskenään. Jos olkapäät eivät saa riittävästi liikettä, myös rintaranka kangistuu. Ja jos rintaranka on jumissa, kipu voi tuntua olkapäissä.

Arjen askareissa avaamme todella harvoin kehon yläosaa ja vuosien kuluessa tämä alue jäykistyy ja rintalihakset kiristyvät, lyhenevät ja vetävät ryhdin kasaan. Myös ratsastaessa huono ryhti ja eteenpäin kääntyneet olkapäät vaikuttavat paljon kokonaisuuteen. Kehon linjaus ei silloin ole suora ja paino jakautuu taas enemmän eteenpäin. Huonoryhtinen ratsastaja hengittää pinnallisemmin, ja hapen puute tekee olon väsyneeksi. Hevonen ei pysty liikkumaan ja rentoutumaan yhtä hyvin kuin silloin kun ratsastaja on ikään kuin ”auki” ja hyvässä ryhdissä.

Rintakehä on alue, johon myös helposti tallennetaan meidän tunne-elämästä asioita, joten tämän alueen avaaminen auttaa päästämään irti surusta, peloista ja vanhoista traumoista. Mitä paremmin saat avattua ja ”pidennettyä” rintalastaa ja avattua kehon yläosaa, verenkierto vilkastuu, hapenottokyky paranee, jotka taas vaikuttavat suoraan siihen, että mieli ja keho virkistyvät.

Koostin tähän alle 2 hyvää liikettä, jotka sopivat erinomaisesti kehon yläosan avaamiseen.

Blokki selän alle

Tämä on yksi lempiliikkeistäni ja suosittelen harjoittamaan tätä mahdollisimman usein. Voit hyödyntää blokkia, tyynyä, vilttiä tai esimerkiksi bolsteria selän alla.

Laita blokit suurinpiirtein lapaluiden kohdalle sellaiselle korkeudelle, joka tuntuu hyvältä selässä ja niskassa. Tämä on liike, jossa kannattaa viipyillä hetken ja on erinomainen ennen, mutta erityisesti ratsastuksen jälkeen esimerkiksi illalla ennen nukkumaan menoa. Liike avaa ihanasti koko kehon yläosaa ja myös sydämen aluetta. Kun makaat blokin päällä, niin keskity hengittämään oikein syviä sisään- ja uloshengityksiä nenän kautta ja pyri rentouttamaan keho täysin blokin kannateltavaksi.

Jooga ja nainen

Taaksetaivutus

Meidän keho ja myös rintaranka nauttii eteen-, taakse- ja sivutaivutuksista sekä rangan kierroista. Taaksetaivutukset ovat erinomainen tapa avata meidän kehon etuosaa ja sydäntä. Taaksetaivutukset ehkäisevät huonoryhtisyyttä ja ovat itse asiassa myös hyvä tapa saada pientä painetta alaselkään.

Taaksetaivutus voi olla pienimuotoinen, jossa polvet ovat maassa ja varpaat joko maata kohti tai maata pitkin. Jos haluat hieman suuremman taaksetaivutuksen voit mennä kameliasanaan (Camel Pose, Ustrasana).

Miten menen asanaan:

Siirry rauhassa taaksetaivutukseen. Taaksetaivutukset ovat vahvoja liikkeitä, joten ne kannattaa tehdä harkiten. Aloita polvet lattiaa kohti ja jalat lantion levyisessä asennossa. Pidä lantio polvien yläpuolella ja aktivoi hieman vatsaa ja purista sisäreisiä toisiaan vasten. Hengitä sisään, ja paina häntäluu polvia kohti ja lantiota eteenpäin.

Nosta rankaa ylöspäin ja tuo hartiat taaksepäin toisiaan vastaan. Tunne miten koko rintakehä laajenee ja sydän avautuu. Jos tuot kädet taakse kameliasanaan, niin tee se myös hitaasti. Alussa kannattaa kuitenkin jättää kädet lantiolle ja jos haluaa, niin pään ja niskan voi vielä ojentaa taaksepäin. Älä kuitenkaan ojenna niskaa, jos sinulla on ongelmia tai vanhoja vammoja niskan kanssa. Pidä silloin pää ylhäällä.

taaksetaivutus jooga ja nainen
Taaksetaivutus, polvet maassa

Ensi viikolla jaan vielä lisää liikkeitä kehon yläosan avauksia varten. Muistuttaisin kuitenkin ennen sitä parista asiasta.

1. Kun kävelet ensi kerralla ulkona tietä pitkin, niin keskitä hetkeksi huomio siihen missä pää ja katse kulkee. Tuijotatko maata tai katsotko ranka ja niska suorana eteenpäin? Onko katseesi tuima tai rento? Onko askeleessa kiireen tuntu tai pysyykö koko ranka mukana kaiken kiireen keskellä?
2. Kun otat seuraavan kerran puhelimen käteen, niin pidä se silmien edessä, niin että puhelinta selatessa ranka pysyy suorana ja pää ja niska suorana rangan jatkeena. Huomaa ero omassa ryhdissä, kun pidät puhelinta silmien edessä etkä taivuta päätä ja niskaa eteen- ja alaspäin.

Lue myös:

Kuvat: Mikaela Metelinen

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista