Kevät ja karvanlähtö, miten selviytyä karvakaaoksesta?

kuvassa hevonen jolla iso harja

Taas on kevät, vaikka ulos katsoessa ei aina siltä näytä. Hevosten keho reagoi kuitenkin lämpötilan lisäksi valon määrän lisääntymiseen ja suurin osa myös täällä pohjolassa olevista hevosista onkin jo aloittanut kunnolla talvikarvan vaihtamisen kesäisempään asuun. Meille hevosista huolehtiville se tietää lisähommia, sillä karvan vaihtumista voidaan nopeuttaa ahkeralla harjaamisella. Tässä jutussa kerromme hyviä vinkkejä hevosten karvanhoitoon keväällä ja keskitymme erityisesti oikeisiin välineisiin.

Harjaamisessa ja turkin hoitamisessa on hyvä muistetaa hevosen käyttötarkoitus ja elinolosuhteet. Jos kyseessä on pihatossa asuva vain kevyesti liikkuva hevonen, jota ei ole tarkoitus juurikaan loimittaa, niin ei talvikarvaa välttämättä kannata heti harjata tuntikausia, sillä silloin karva voi poistua liiankin nopeasti hevosta lämmittämästä.  Suuri osa hevosten omistajista haluaa kuitenkin päästä nopeasti hevosen talviturkista eroon ja tarvittaessa kylmien kelien palatessa sitten vaikka loimittaa mieluummin hevostaan. Tässä urakassa hyvät välineet ovat tarpeen.

Facebookin suositulla Kysy mitä vaan hevosista -sivulla, kysyimmekin mitkä välineet hevosväki on havainnut parhaaksi tähän puuhaan. Vastaajia kyselyyn kertyi heti lähemmäs 300. Vastauksista ylivoimaisesti suurimman kannatuksen sai metallinen hikiviila, sen arvioi parhaaksi miltei 200 vastannutta. Metallinen hikiviila onkin kooltaan mukavan iso ja poistaa nopeasti paljonkin karvaa laajalta alueelta. Irtokarvat myös lähtevät siitä helposti. Metallisessa hikiviilassa on toisella puolella yleensä pienet piikit ja nämä osa hevosista voi kokea liian kovina, joten liian lujaa painamista tulee tämän välineen kanssa välttää. Metallisilla kovilla välineillä ei myöskään voi hyvin käsitellä hevosen päätä ja jalkoja. Erityisen hyväksi näille alueille mainittiinkin hierontahanska/groomerhanska.

Eri välineet eri tarkoituksiin

Hevosten turkin hoitamiseen on olemassa monenlaisia eri välineitä.

Pieni osa vastaajista luotti myös edelleen perinteiseen kumisukaan ja samanlaisen osuuden, reilut 20 vastaajaa, sai myös uudempi vaihtoehto Furminator. Hajaääniä saivat myös kumista valmistetut Striphairgroomer sekä karvanpoisto- ja hierontakuutio. Osa hevosihmisistä sen sijaan hakee apua karvakaaokseen ja hevosen kutisevaan ihoon puutarhaosastolta. Erilaiset haravat ovat nimittäin selvästi joidenkin hevosten mielestä ykkösvälineitä kunnon rapsutteluun!

Välineitä siis nykypäivänä löytyy ja keväällä onkin kiva shoppailla ja kokeilla hevoselleen jotain uutta välinettä, joka voisi helpottaa urakkaa karvan poistamisessa ja tarjota samalla hevoselle mukavaa hierontaa ja yhdessäoloa. Erilaiset välineet soveltuvat myös eri tavoin karvanvaihdon eri vaiheissa ja hevosen ihon herkkyydestä, sekä karvapeitteen paksuudesta riippuen. Keväinen kuollut talviturkki on usein myös kuiva ja hilseilevä ja sähköiskut harjatessa voivatkin ikävästi pilata harjaustuokiot ja saada hevosen inhoamaan koko toimenpidettä. Materiaaleissa on eroja sähköistymisen suhteen, joten kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja ja muistaa se helppo kikka, että kastelemalla vähän väliä harjaamiseen käytettävää välinettä, saa sähköisyyden poistumaan. 

Kun säät lämpenevät, hilseilevä ja kutiseva iho hyötyy myös pesusta. Pesemisen aikana tapahtuva turkin hierominen myös irrottaa valtavat määrät karvaa kerralla. Keväällä koko hevosen peseminen hyvillä ihoa rauhoittavilla tuotteilla, onkin harkitsemisen arvoinen juttu. 

Ajoita klippaaminen oikein

Liian aikainen kilppaaminen saattaa lisätä loimituksen tarvetta keväällä.

Yksi vaihtoehto kerralla koko hommasta eroon pääsemiseen on klipata hevonen, kun talvikarvan pudotus on alkanut. Tässä kuitenkin ajoitus on tärkeää, mikäli ei halua tuhota jo hyvään kasvuun lähtenyttä kesäkarvaakin. Klippaus on hyvä vaihtoehto, jos hevonen ratsastetaan usein hikeen ja hevosta pystytään loimittamaan vaihtelevien kevätsäiden mukaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että klipatun turkin alta paljastunut iho, on jonkin aikaa selkeästi tavallista herkempi esimerkiksi hyönteisille ja auringonvalolle, ja se myös vaurioituu helpommin, jos hevosta päästetään piehtaroimaan ulos ilman loimea.   

Varsinkin jos selätät karvakaaosta muualla kuin oman kotipihan tallissa, muista myös siivota karvakasat ja pesemisen yhteydessä poistaa viemäriin ajautuneet karvat, jottet tule aiheuttaneeksi tulvaa tukkeutuneella viemärillä. Omat vaatteet myös kannattaa keväällä valita sen mukaan, mihin karva vähiten tarttuu, jollet sitten halua kokeilla klassista “kuinka paljon karvaa jää kiinni fleecetakkiin yhdellä harjauskerralla..” Ja kuten moni varmasti tietääkin, omien käsien ja kasvojen rasvaus ja varsinkin huulirasvan käyttö keväisin tallilla, voi aiheuttaa myös mielenkiintoisia muutoksia paikoitellen oman ihosi karvaisuudessa. Mutta eihän se ole kunnon hevoskevät, jollei jotain näistä tule koettua ainakin kertaalleen!

Kirjoittaja: Minna Salo on erityisluokanopettaja, ratsastuksenohjaaja ja hänellä on tavoitteellista ratsastusharrastusta ja hevosten kasvattamista takana jo noin 30 vuotta.
Kuva: Sofia Sinisalmi

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista