Taitoarvostelu esteratsastuksessa – Mitä kannattaa tietää sääntömuutoksista?

kuvassa esteratsastaja esteillä

Tässä artikkelissa syvennymme mitä tarkoittaa taitoarvostelu esteratsastuksessa. Esteratsastuksen kilpailusäännnöt muuttuivat 2022 ja nyt kerrommekin mitä jatkossa kannattaa tietää aiheesta taitoarvostelusta esteratsatuksessa. Esteratsastuksen kilpailusääntöjen muutoksen johdosta (01.04.2022.) 90 cm ja sitä alemmissa luokissa ei enää käytetä perinteistä aika ja virhepisteet arvostelua. Tilalle tulee kolme eri vaihtoehtoa; taito-, ihanne- ja clear round -arvostelut. Sallitut arvostelumenetelmät koskevat myös harjoituskilpailuja, joten yllämainitut arvostelut tulevat osaksi jokaisen matalammissa kilpailuluokissa kilpailevan ratsukon arkea. Taitoarvostelua tullaan jatkossa käyttämään etenkin poneille, lapsille ja junioreille suunnatuissa luokissa, mutta myös avoimissa luokissa arvostelumenetelmä yleistyy.

Olisi toivottavaa, että ratsastuskoulut ja seurat lisäisivät taitoarvosteluluokkia kilpailuihinsa. Nuorten hevosten luokissa taito/suorituskykyarvostelu onkin yleistynyt nopeasti. Nämä kaksi arvostelua eroavat toisistaan siinä, että taitoarvosteluluokissa arvostellaan ratsastajaa, ja nuorten hevosten arvostelussa hevosta.  

– Mielestäni on hienoa, että mennään turvallisuus ja hevosystävällisyys edellä. Ratsastus on lajina vaativa ja onnettomuusriski on aina läsnä hevosen kanssa toimittaessa. Uuden sääntömuutoksen toivotaan vähentävän niin sanottua. kaahausta pienissä luokissa, ja parantavan perusratsastustaitoa. Taitotuomarikoulutukseen on panostettu valtavasti kuluneen talven ja kevään aikana. Uusia taitotuomareita on koulutettu, ja vanhojen tuomareiden osaamista on päivitetty ajantasalle. Ratsastajien ja valmentajien keskuudessa asiassa on vielä hieman epätietoisuutta siitä, mitä taitoarvostelussa tarkalleen haetaan, ammattiratsastaja ja valmentaja Emilia Vättö kertoo.

Tässä artikkelissa Emilia Vättö avaa jokaisen arvostelukohdan ja antaa omat vinkkinsä kilpailuihin. Taitoarvostelu esteratsastuksessa avautuu näiden vinkkien jälkeen paremmin ja selkämmin.

Mitä huomioida taitoarvosteluluokassa?

Taitoarvosteluluokissa voidaan käyttää kahta eri pöytäkirjaa. Yksinkertaisessa pöytäkirjassa (kuvassa oikealla) annetaan suorituksesta vain yksi numero ja kommentit radasta. Yksinkertaisessa pöytäkirjassa tuomari huomioi radalla tulleet virheet annetussa numerossa, eikä siihen jälkikäteen tehdä vähennyksiä. Kolmenkohdan pöytäkirjassa (kuvassa vasemmalla) annetaan kolme numeroa, joista lasketaan yhteispisteet. Radan ratsastuksen numero kerrotaan kahdella kolmenkohdan pöytäkirjassa. Yhteen lasketuista pisteistä miinustetaan mahdolliset vähennykset ennen lopullisen numeron antoa.

Tottelemattomuudesta tulee 3 miinuspistettä, pudotuksesta 2 miinuspistettä per pudotus ja aikavirheistä 2 miinuspistettä. Kumpi tahansa pöytäkirja onkaan käytössä, palkitaan taitoratsastusluokassa klassisesta esteratsastuksesta. Klassinen esteratsastus terminä saattaa kuulostaa vieraalta, mutta tällä tarkoitetaan normaalia esteratsastusta, jota opetetaan ratsastuskouluissa ja valmennuksissa.

Hyvät pisteet saadakseen ratsastajan tulisi istua tasapainossa ja suorittaa radalla olevat tehtävät eleettömästi hyvässä tempossa ja tasaisessa rytmissä. Tärkeää on myös, että ratsukko suorittaa radan tehtävät oikein, kuten suhteutetut välit oikeilla askelmäärillä ja tehtävän vaatimassa askellajissa. Hevoseen saa ja pitääkin vaikuttaa radalla, mutta isot ohjasotteet tai muuten suurieleinen ratsastus ei ole toivottavaa. 

   

Hypyssä ratsastajan käsi myötää ja antaa tilaa hevoselle. Kuvassa allekirjoittanut hevosella Baron van’t Reitveld Z.

Arvostelukohdat:

Urheilijan istunta esteiden välissä ja esteillä 

Ratsastaja kuuluisi istua tasapainossa kevyessä- tai esteistunnassa radalla. Syvemmällä satulassa istumista ei ole kielletty, mikäli tilanne sen vaatii. Tätä kohtaa on hyvä harjoituksissa miettiä ja pyrkiä löytämään ratsukolle sopivin tapa. Nimittäin ihan jokaisella hevosella ei voi ratsastaa rataa kokonaan kevyessä istunnassa. Tärkeänä pointtina on kuitenkin se, että urheilija mukautuu hevosen liikkeeseen, eikä istu liikettä vastaan. Kantapäät alhaalla, kädet linjassa hevosen suuhun ja kannettuna. Esteellä myötääminen on todella tärkeää. Mikäli et ole vielä varma paljon sinun kuuluisi myödätä kannattaa pelata varman päälle. Katse pidetään eteenpäin ja kohti seuraavaa tehtävää. Mikäli sinulla on vaikeuksia hallita jotain osaa istunnastasi esteradalla kannattaa treenata kyseistä lihasryhmää oheisharjoituksilla vaikka salilla tai kotona. 

Esteistunta. Näin kevyestä tyylistä on helppo lähteä mukaan hyppyyn. Kuvassa Iisa Huttula ja Niagaro.

Radan ratsastus

Kolmenkohdan pöytäkirjassa tämä kohta kerrotaan kahdella, joten tähän kannattaa panostaa. Radan ratsastuksessa huomioidaan oikeiden teiden, lähestymisien, tempon, rytmin, tasapainon, oikeiden laukkojen ja urheilijan vaikutusta. Oikeilla teillä tarkoitetaan tilan hyväksikäyttöä sopivissa määrin, ja esteille suoraan ratsastamista, joka auttaa saavuttamaan oikeaoppiset lähestymiset. Lähestymisessä huomioidaan myös ponnistuspaikat. Ponnistuspaikkojen löytäminen aiheuttaa usein päänvaivaa ratsastajille ja kilpailutilanteen tuoman jännityksen johdosta niiden ”näkeminen” hankaloituu entisestään. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että oikealla laukan rytmillä ja tempolla pääsee isommankin esteen yli ilman sen suurempia säätöjä. Toisin sanoen, hyvä tempo, rytmi, tasapaino ja oikeat laukat helpottavat suoritustasi. Mikäli hevosesi laskeutuu väärään laukkaan tai ristilaukkaan esteeltä, korjaa se mahdollisimman nopeasti. Ravin kautta laukanvaihto on sallittu, mutta korkeammalle tasolle mentäessä on suositeltavaa harjoitella vaihdot kuntoon. Hevosen tasapainoon voit vaikuttaa positiivisesti radalla ratsastamalla sen sisäpohkeen ympäri kaarteissa ja suoristamalla hyvissä ajoin esteelle lähestyttäessä. Ratsastajan tulisi vaikuttaa hevoseen radalla pienin avuin hevosta häiritsemättä. Mitä paremmin hevosesi on läpiratsastettu avuille, sitä paremmat pisteet saat tästä kohdasta.

Yleisvaikutelma

Yleisvaikutelmaan vaikuttaa kokonaiskuva ratsukosta, ratsukon yhteistyökyky ja hevosmiestaito. Se, että ratsastaja käyttäytyy maltillisesti kilpailutilanteessa antaa hyvän kuvan. Ratsastajaa saattaa jännittää, mutta olisi hyvä yrittää pysyä rauhallisena ja johdonmukaisena koko suorituksen ajan. Tuomarin tervehtiminen kunnolla antaa hyvän ensivaikutelman ratsukosta. Luottavainen ja rauhallisesti suorittava hevonen kertoo ratsukon yhteistyökyvystä. Yleisvaikutelmaan vaikuttaa myös hyvin voiva hevonen ja puhtaat, ehjät sekä oikein sovitetut varusteet. Muistathan kuitenkin, ettei kypärän merkillä tai hevosen rodulla ole tässä mitään merkitystä. Harjan letittäminen ei ole pakollista, mutta antaa siistin vaikutelman.

Reino valmistautuu kilpailuun hyvin pelkistetyssä lookissa. Vain etusuojat puuttuvat.

Treenivinkit taitoratsastusluokkaan

Taitoarvosteluluokkaan treenatessa kannattaa kiinnittää huomiota perusasioihin, kuten hevosen kuuliaisuuteen ja hyvään laukkaan. Esteradalla vaadittavaa laukkaa voi harjoitella jokaisessa treenissä, mikäli treenipaikan pohja antaa siihen mahdollisuuden. Tätä voi tehdä vaikka ympyrällä kasvattaen laukkaa suuremmaksi, jolloin rytmi ja tempo kasvaa. Kuuliaisuusharjoituksen voi lisätä siten mukaan, että ratatempo laukasta lähtee ympyrällä kokoamaan laukkaa ja sitten kun hevonen vastaa hyvin kokoamiseen, palataan takaisin ratatempoon. Tätä harjoitusta voi toistaa monta kertaa ja kehittyessä lisätä vaikeusastetta ja vaatia isompaa sekä kootumpaa laukkaa.

Hyvänä mittarina vaadittavaan tempoon on rakentaa noin 21 metriä pitkä suhteutettu suora linja, jossa on kaksi pystyä tai pysty ja okseri. Mikäli pystyt ratsastamaan hevosella tämän linjan helposti 5 laukka-askeleella omalla estekorkeudellasi, on laukkasi sopiva taitoarvosteluradalle. Kotiharjoittelussa kannattaa panostaa oikeaoppiseen teiden ratsastamiseen. Se, että hevonen jatkaa esteen jälkeen suoraan kulmaan eikä lähde ennakoimaan käännöstä, helpottaa radan ratsastusta. Omaa istuntaa kannattaa treenata ja mahdollisuuksien mukaan videoida omaa esteratsastusta.

Itse katson omia hyppyvideoita hidastettuna ja pohdin miten voisin parantaa istuntaani. Esteen päällä ja ponnistuksessa tapahtuvalla liikeradalla on suuri vaikutus hevosen hyppyyn. Omaa esteistuntaa ja hyppyyn mukautumista voi harjoitella esimerkiksi hevoselle helpoilla jumppalinjoilla. Lisäksi suosittelen säästämään taitoarvostelupöytäkirjat. Niistä voi saada hyviä vinkkejä siihen mitä kannattaa treenata ja myöhemmässä vaiheessa seurata omaa kehitystä!

Taitoarvostelu pähkinänkuoressa

  • Ratsukon yhteistyö ja rentous 
  • Tasapainossa ja hyvässä rytmissä eteneminen
  • Oikeiden teiden seuraaminen
  • Hyvä istunta ja liikkeeseen mukautuminen
  • Siisti yleisvaikutelma

Erityskiitos SRL:n taitotuomarikoulutuksesta vastaavalle Marja Tetri-Rantaselle artikkelin läpikäymisestä kanssani!

Lue lisää sääntömuutoksesta: Esteratsastuksen sääntömuutokset vaativat panostusta valmentajiltakin

Lue sääntömuutoksista SRL:n sivuilta.

Kirjoittaja Emilia Vättö on ammattiratsastaja ja valmentaja, joka asuu ja työskentelee hevosten kanssa Keski-Euroopassa

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista