Lajiesittelyssä Working Equitation – mitä on työratsastus?

Working Equitation (WE) eli työratsastus on hauska ja hyödyllinen ratsastuslaji, jonka suosio kasvaa Suomessakin. Lajia kannattaa käydä kokeilemassa, vaikkei siihen erikoistuisikaan, sillä työratsastus havainnollistaa ratsastusavujen ja huolellisen ratsastuksen merkityksen käytännössä. Eteneminen tehtäväradalla edellyttää tarkkoja teitä ja selkeitä avuja, muuten temppuradan tynnyrit, puomit ja tolpat kolisevat.

Working Equitationia voi harrastaa kaiken rotuisilla hevosilla ja laji on mainiota vaihtelua sekä opetushevosille että omalle yksityisratsulle. Working Equitation tuulettaa ratsun ja ratsastajan mieltä ja on hyvä tapa harjoittaa hevosten lihaksistoa ja tasapainoa.

Lajin kuninkuusmaa on Portugali, joka on myös WE:n moninkertainen maailmanmestari. Portugalin kansallishevoset, lusitanot, ovat lajiin parhaiten sopivia ja niin virtuoosimaisia WE-ratsuja, että moni espanjalainenkin WE-kisaaja valitsee ratsukseen portugalilaisen lusitanon.

Working Equitation imitoi työskentelyä hevosen kanssa maatilalla ja siinä on vaikutteita koulu-, este- ja lännenratsastuksesta. Kilpailutasosta riippuen Working Equitationia ratsastetaan yhden tai kahden käden ohjasotteella.

Working Equitation: Miten lajissa kilpaillaan?

WE-kilpailut koostuvat kolmesta osasta. WE-kouluratsastusrataan sisältyy käynti ja laukkapiruetteja, laukanvaihtoja ja lisäyksiä. Teknisessä osassa suoritetaan tarkkuutta vaativa ”temppurata”, jonne on koottu joukko karjatilan töitä jäljitteleviä tehtäviä, kuten avattavia ja suljettavia köysiportteja, maapuomitehtäviä kulmaperuutuksineen, side passia sivuttaiskäynteineen, laukkaa tynnyreiden ja tolppien ympäri, renkaan nappaamista seipääseen, sillan ylitystä ja heinäpaalin yli hyppäämistä. Teknisessä osassa arvostellaan laukanvaihtojen puhtautta, hevosen muotoa ja tasapainoa, ratsastajan istuntaa ja vaikuttamista hevoseen sekä volttien säännöllisyyttä. Lisäksi sakotetaan virhepisteitä epäonnistumisista. Kolmososio on vauhtiosio, jossa kilpaillaan temppuradan nopeudesta ja sujuvuudesta. Portugalissa lusitanon kuuluu painella terhakkaasti läpi radan sekä kiihdyttää ja hidastaa salamannopeasti ratsastajan avujen mukaisesti. Tässä kohtaa laji eroaa lännenratsastuksesta, jossa trail-temppurata ratsastetaan rennossa tempossa luokasta riippumatta. 

WE-temppuradan osia voi rakentaa helposti omaa harjoittelua varten ilman kalliita investointeja. Laukkapujottelurata, pieni este, pohkeenväistökuja ja portti syntyvät kätevästi tolpista, puomeista ja naruista. Sillan virkaa voi toimittaa maahan asetettu vanerilevy. ”Härkäfiguurin” päälaelta keihästettävät renkaat voi asettaa tolpan nenään ja tehtävän voi vaihtaa vaikka esineen kuljettamiseksi tolpasta toiseen.

working equitation ratsastusharjoitus

Tehtävät kannattaa tehdä aina ensin käynnissä ja siirtyä raviin tai laukkaan, vasta kun radan tiet ovat tarkkoja ja avut hallussa. Ohjat voi hyvin pitää molemmissa käsissä jokaisessa askellajissa, kunnes on valmis etenemään yhdellä kädellä ratsastukseen. Working Equitationissa ohjat pidetään vasemmassa kädessä, oikean käden hoitaessa ”maatilan askareita”, kuten porttien availua ja esineiden siirtoa. Oikealla kädellä voi myös halutessaan auttaa hevosta esimerkiksi asettumaan volteilla.

Working Equitation on mainio keino opetella laukanvaihtoja, sillä kierrettävät tolpat ja tynnyrit suorastaan houkuttelevat hevosta vaihtamaan laukkaa. Vaihtoja voi hyvin opetella pysäyttämällä hevonen ja nostamalla uusi laukka keskellä tehtävää.  Rata opettaa hevosen suoruuden merkityksen laukanvaihdoissa, sillä ensimmäinen laukka-askel ratsastetaan aina suoraan.

Working Equitation-rata harjaannuttaa rennosti myös estehyppytasapainoa, sillä WE-radan esteet ovat matalia, mieluiten heinäpaalin korkuisia. 

Kun WE-radan tehtävät ovat tulleet ratsukolle tutuiksi ja rutiini kasvaa, on hauska kokeilla rataa nopeammassa tempossa, ”aikaratsastuksen tapaan”. Parhaimmillaan WE-rata pujotteluineen on kuin tanssia hevosen kanssa!

Kiinnostuitko lajista? Lisätietoja lajista ja lajia tarjoavista talleista antaa Working Equitation Finland Ry – Working Equitation Finland Ry (wefi.fi)

Kirjoittaja ja kuvissa esiintyvä Riitta Kosonen pitää matkailuaiheista Riitta reissaa -blogia ja on intohimoinen hevosmatkailija. Riitta on ratsastusmatkaillut lähes 20 maassa ja 30 kohteessa ja kokeillut useita eri ratsastuslajeja.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelimme:

Lajiesittelyssä polocrosse- koko perheen ratsastuspeli

Lajiesittelyssä lännenratsastus

Ratsastusmatkailijan Euroopan Top 5. matkakohdetta

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista