Lajiesittelyssä lännenratsastus

lännenratsastaja ja hevonen

Lännenratsastus on Suomessa verattain pieni laji hevosharrastamisen joukossa, mutta maailmalla lännenratsastus on suuri ratsastuslaji. Millaista on lännenratsastus ja miten siitä voi olla hyötyä muuhun harrastamiseen – näihin asioihin syvennymme tässä artikkelissa.

Lännenratsastuksen avut ovat erilaisia kuin perinteisessä ”englantilaisessa ratsastuksessa”, mikä johtuu siitä, että cowboyt tarvitsevat ratsastaessaan toista kättään esimerkiksi lassoamiseen ja karjaporttien aukaisemiseen. Lännenhevoset onkin opetettu kulkemaan pitkällä ohjalla matalassa muodossa, malttamaan odottamaan ratsastajan avuja ja reagoimaan niihin salamannopeasti. Olennaista on hevosen ja ratsastajan saumaton yhteistyö ilman, että ratsastaja ja hevonen ovat koko ajan vuorovaikutuksessa. Lännenratsastus perustuu käytännöllisyyteen ja vaivattomuuteen. 

Lännenratsastuksen rentous ja ratsukon harmonia näkyvät hyvin esimerkiksi kilpailujen palkintojenjaoissa, joissa nähdään viilipyttyinä seisoskelevia lännenratsuja, vaikka seremonioissa raikuisivat fanfaarit ja aplodit. 

Lännenratsastuksen alalajeja on nykyisin valtava määrä, lähemmäs kahdeksankymmentä. Osa lajeista imitoi perinteisiä karjatöitä, kuten karjanerotteluun perustuva cutting. Ratsastuslajien rinnalla on lajeja, joissa keskitytään hevosen esittelyyn ja rakennearvosteluun. 

Harrastaminen Suomessa

Lännenratsastuksen päälajeina voidaan pitää reiningiä ja all aroundin trail- ratsastusta, joissa kilpaillaan myös kansainvälisesti. Reining oli FEI-laji vuosina 1990-2021, minkä jälkeen lajin kansainvälinen kilpailutoiminta on keskittynyt rotu- ja lajijärjestöihin. Reining on laukkalaji, jossa ratsukot suorittavat laukkaympyröistä, laukanvaihdoista, peruutuksista, spini -pyörivistä takaosakäännöksistä, rollback– suunnanvaihdoksista ja sliding stop -liukupysähdyksistä koostuvan ohjelman. Trailissa ratsukko suorittaa eri askellajeja vaihdellen tehtäväradan, joka jäljittelee maastossa kohdattavia elementtejä: avattava ja suljettava portti, sillan ylitys, puomien ylitykset suoraan tai side pass -pohkeenväistöin sekä puomikujissa peruutukset. Lajeissa tavoitellaan täsmällistä ja siistiä suoritusta sekä hevosen hyvää hallintaa.

Suomessa on lännenratsastukseen keskittyneitä talleja ja ratsastuskouluja. Osa talleista painottuu reining-, osa all around -avuihin (olennaisin ero avuilla liittyy pohkeen käyttöön). Sliding stop -liukupysähdystä voi tehdä vain harvalla tallilla, sillä liike vaatii hevosen jalkojen hyvinvoinnin vuoksi erityispohjan.

Suomeen on viime vuosina jalkautunut pieniä lännenratsastuksen vauhtilajeja, kuten CMAS-ratsastusammunta, pole bending ja key hole, joita tarjoillaan kurssimuotoisesti ja leikkimielisten kisojen muodossa myös tavallisilla talleilla. Kokemusten mukaan tästä irrottelusta pitävät kaikki, niin hevoset kuin ratsastajatkin! Lännenratsastusta voi siis hyvin hyödyntää myös muilla kuin lännenratsastushevosilla ja -varusteilla.

4 syytä kokeilla lännenratsastusta

Lännenratsastuskokeiluista on valtavasti hyötyä eri ratsastuslajien harrastajille. Tässä kooste ”länkän” hyödyistä:

  1. Opettelet kokoamaan hevosta ilman kuolaintuntumaa ja ohjaa. Tästä taidosta on hyötyä kaikessa ratsastuksessa.
  2. Opettelet tehokasta istuntaa, sillä kun ohja on pitkä, hevosen kanssa kommunikoidaan vain istunnan ja pohkeiden avulla. Näillä avuilla opetellaan vaihtelemaan askellajeja ja ratsastuksen tempoa sekä suorittamaan tarkkuustehtäviä, kuten erilaisin välein ja linjoin sijoiteltujen puomien ylityksiä.
  3. Hahmotat, miten oman katseen käytön vaikuttaa vartaloon ja antaa hevoselle vihiä mihin suuntaan ja linjaan ollaan menossa. 
  4. Opettelet rentoutta, jota tarvitaan esimerkiksi kontrolloitaessa hevosen vauhtia laukkapuomeilla ilman ohjan käyttöä.

Kaiken kaikkiaan lännenratsastus auttaa ratsastajaa pääsemään eroon liiallisesta ohjan käytöstä, sillä pitkin ohjin ratsastaessa käsi ”miettii koko ajan eteenpäin”. Pidätteet ja pysäytys tehdään istunnalla, keskivartalolla ja ääniavulla. Vatsa tiukkana ja ”wow!”. All around -tekniikassa korostuu myös pohkeen pidättävä ja kokoava vaikutus. 

On siis monta syytä kokeilla lännenratsastusta, harrastat mitä ratsastuslajia tahansa. Kouluratsastuksen olympiavoittaja, maailmanmestari ja Euroopan-mestari Anky van Grunsven on myös kansainvälisesti menestynyt lännenratsastaja. Hänelle yksi kimmoke lajikokeiluun oli aikoinaan ”ne ihanat vaatteet” farkkuineen ja stetsoneineen. Lännenratsastus sujuu mainiosti farkuissa ja bootseissa.

Tietoja Suomen lännenratsastustalleista saa SRL:n lännenratsastuksen reining- ja all around -komiteoista sekä sivustoilta Lännenratsastus | Ihmisille, jotka kulkevat omia polkujaan. (lannenratsastus.fi) ja  Ajankohtaista | FCA ry (finnishcowboys.fi) 

Kirjoittaja Riitta Kosonen pitää matkailuaiheista Riitta reissaa -blogia ja on intohimoinen hevosmatkailija. Riitta on ratsastusmatkaillut lähes 20 maassa ja 30 kohteessa ja kokeillut useita eri ratsastuslajeja.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista