Maailmalla on runsaasti erilaisia hevosrotuja ja hevoskulttuureja, jotka ovat muotoutuneet vuosisatojen saatossa hevosen käyttötarpeen, luonnonolojen ja alueen historiallisen kehityksen pohjalta. Vaikka kaikki hevosrodut ja -kulttuurit ovat omalla tavallaan kiinnostavia, ratsastusmatkailun huippuammattilainen Riitta Kosonen kertoo tässä artikkelissa ratsastusmatkailijan TOP 5 kohdetta Euroopassa. Nämä kuuluvat erityisyytensä vuoksi paljon reissaavan ratsastusmatkailijan ”to do” -listalle. Nimittäin, vaikka maastoilusta ja ratsastustunneista voi nauttia missä maassa vain, saavat kouluratsastus, maastoesteet, lännenratsastus ja luontoelämykset tietyissä maissa aivan omat erityispiirteensä.
1. Ratsastusmatkakohde: laukkaa Pustalla ja Viron maaseutua eestinhevosilla
Moni suomalainen suuntaa ensimmäisellä ratsastusmatkallaan joko maastoilemaan Muhun saarelle Viroon tai laukkaamaan Unkariin pustalle. Molemmat kohteet tuntuvat läheisiltä, sillä Viroon on helppo matkustaa ja unkarilaiset ovat sukulaiskansa.
Unkari on ollut jo useita vuosikymmeniä suomalaisten suosikkikohteita, jonne palataan vuodesta tai vuosikymmenestä toiseen tutuille talleille. Unkarin houkutin on upeisiin laukkapätkiin kutsuva aava, upea pusta. Ratsuina on usein kiinnostavia paikallisrotuja, kuten unkarinlämminverinen tai shagya-arabi. Maaseudun elämä pustalla laiduntavine pitkäsarvisine lehmälaumoineen avautuu hienosti ratsain. Ratsastusmatkalla kannattaa käydä katsomassa myös paikallisia vauhdikkaita ratsastusnäytöksiä, joissa perinneasuiset hevospaimenet esittelevät akrobatiatemppuja hevosvaljakoissa.
Muhun saari on perinteikästä maaseutua, jossa kasvatetaan eestinhevosia sekä omaan käyttöön että myyntiin. Onpa useita Muhun kasvatteja myyty Suomeenkin. Eestinhevonen on noin tuhat vuotta vanha hevosrotu, josta on vuosisatojen saatossa jalostettu uusiakin rotuja eri tarkoituksiin (katso Happy Riderin juttu Torin siittolasta). Nykyisin jalostuksessa painotetaan harraste- ja urheiluhevosen ominaisuuksia. Varmajalkainen ja pienikokoinen eestinhevonen on mainio maastokaveri! Muhulla hevoset elävät suuressa monen sadan hevosen laumassa. Varsat saavat kasvaa ja voimistua terveellisesti varsasaarella, jonne tehdään myös ratsastusretkiä. Ratsastusmatka kesäiseen Muhuun on kuin aikamatka vuosikymmenien takaiseen pohjoismaiseen maaseutuun. Niin puhtaana maaseudun kulttuurimaisemana saari on pääosin säilynyt. Majoitusmahdollisuudet vaihtelevat ratsutilamajoituksesta läheiseen Pädasten kartanohotelliin, joka muistuttaa ajasta sadan vuoden takaa, jolloin Viro vilisi toinen toistaan kauniimpia kartanoita.
2. Kouluratsastusta lusitanoilla Portugalissa
Sanotaan, että ”jokaisen portugalilaisen sisällä asuu pieni lusitano”. Golegan vuotuisilla lusitanofestivaaleilla se on helppo uskoa, sillä niin ylpeinä tavalliset kansalaiset ratsastavat hevosillaan kaupungin keskusareenalla. Tyylejä ja osaamistasoja on monia: osa ratsastaa käyntiä kaverin kanssa rupatellen, osa tekee laukkapyrähdyksiä, moni pyörähtää sieviä piruetteja. Portugalilaisessa ratsastusopetuksessa vaativat liikkeet eivät ole pelkästään GP-ratsastajien herkkua, vaan jo keskitason harrastajat voivat kokea korkean tason liikkeitä taitavien lusitano-opetusmestarien satulassa. Tämä tekee Portugalista oivan kouluratsastuskohteen kaiken tasoisille ratsastajille.
Lusitanot ovat hevosrotuna kompakteja, joten kootut liikkeet ovat niille luonteenomaisia. Opetus on tehokasta, oppitunneilla ratsastaa yleensä yksi tai kaksi oppilasta kerrallaan. Monella tallilla on mahdollista kokeilla myös Portugalin kansallislajia Working Equitation -työratsastusta, jossa ratsukko suorittaa hauskaa ”temppurataa” tolppia ja tynnyreitä pujotellen, naruporttia availlen, rengasta
härkäfiguurista seivästäen ja karusellikujassa laukaten. WE-radan nopeasti vaihtuvat tehtävät auttavat ymmärtämään, miksi kouluratsastusavut kannattaa opetella huolella ja miksi avujen on oltava täsmällisiä. Hauskaa ja opettavaista!
3. Issikkavaellus satujen saarella, tai edullisemmin Tanskaan
Islanninhevosista, töltistä ja luonnosta kiinnostuneiden paratiisi on Islanti, tuo tulivuorten, kuumien lähteiden, kuohuvien vesiputousten ja menninkäisten maa (kyllä, Islannissa menninkäiset otetaan tosissaan. Maassa on jopa menninkäiskonsulttien ammattikunta!). Islanti on maailman ”hevostiheimpiä” maita ja islanninhevoset maailman pisimpään puhtaana pidettyjä rotuja. Saarella eristyksessä kasvaneet islanninhevoset ovat herkkiä vieraille taudeille, joten ratsastusmatkailijoiden on desinfioitava kaikki varusteet huolella ennen maahan saapumista.
Ratsastusvaellus Islannissa vie reissaajan syvälle karuun luontoon, jossa luonto lumoaa karulla kauneudellaan ja voimakkaat säävaihtelut ovat lähes jokapäiväisiä. Hevoset ovat tottuneet ankaraan luontoon eivätkä ne hötky vesiputousten pauhua. Monilla ratsastusvaelluksilla kulkee mukana hevoslauma, josta valitaan ratsastajille uusi ratsu iltapäiväosuuksille. Hevosia on moneen lähtöön: osa rauhallisempia, osa räväkämpiä, osa kulkee kevyellä tuntumalla, osa haastaa keskivartalon tuen. Islanninhevosten erikoisuus ovat viisi askellajia käynnistä tölttiin ja passiin. On elämys edetä mutkittelevaa maastopolkua vauhdikkaasti töltäten!
Vaikka Islannin ratsastusvaellukset ovat suhteellisen kalliita, ei reissuilla nautita ylellisyyksistä. Majoitus on yksinkertaista yhteismajoitusta ja mukaan pakataan usein oma makuupussi.
Jos haluaa Islantia edullisemman issikkaelämyksen, kannattaa suunnata Tanskaan Römön saarelle, jossa töltätään ja laukataan sydämen kyllyydestä Pohjameren rannikolla laskuveden paljastamilla hiekkarannoilla. (Ja jos haluaa kokea syvän luonnon issikkaeksotiikkaa, voi suunnata karhujen valtakuntaan Romaniaan Transylvanian vehreään vuoristoon).4.
4. Maastoesteet tutuiksi Irlannissa
Vihreiden ruohokenttien ja kumpuilevan maaston Irlanti on maastoesteille mielivän huippukohde. Irlanti vilisee laadukkaita hevosia ja talleja (Christopher Wegeliuksen legendaarinen Monday Morning -esteratsukin löytyi aikoinaan Irlannista). Irlantilaiset rakastavat luonnossa ratsastamista, ja nimenomaan hyppäämistä. Maastoesteratoja on paljon ja ne ovat usein huikean pitkiä. Vaikka Irlanti on taitavan hyppääjän mekka, siellä oppii ja nauttii menosta myös vähemmän kokenut ratsastaja, sillä hevoset ovat tottuneet maastoesteisiin ja valittavana on erilaisia ratsuja. Lisäksi maastoon on yleensä rakennettu samasta esteestä eri korkuiset vaihtoehdot. Irlannissa estetunnin tarkoitus on esteen ylitys, eikä tyylin kanssa ei olla pikkutarkkoja. Hyppytekniikkaa toki opetetaan, mutta olennaisinta on reipas mieli ja tekemisen meininki. Kokemattomampikin hyppääjä huomaa selvittäneensä Irlannissa puunrunkojen ja muurien ylitykset milloin ylämäkeen, milloin alamäkeen.
5. Laukkaloma Georgian vuorilla
Eikö laukkakiintiö täyty ratsastusreissuilla? Suuntaa Georgiaan vaellukselle, jossa varmasti täyttyy! Ratsastusreitti halkoo vuoristoa välillä aukeilla niityillä viilettäen, välillä metsäpoluille sukeltaen. Tällä reissulla lähes jokainen maastonosa on potentiaalinen laukkapätkä (usein pitkä sellainen), mennään sitten ylämäkeen tai alamäkeen, niityllä tai metsässä puiden lomassa pujotellen. Hevoset ovat herkkiä, eläväisiä ja menohaluisia paikallisrotujen ja täysveristen, arabien, kabardinianien ja akhal tekien risteytyksiä. Moni ratsu on laukkahevostaustainen. Reissu vaatii hyvää kuntoa ja ratsastustaitoa, joustavuutta ja reipasta mieltä. Vuoristossa viilettämisen vastapainona pysähdytään tutustumaan arkeologisiin kaivauksiin ja keskiaikaisiin luostareihin, usein paikallisen munkin opastuksella. Reitti kulkee osin vanhalla Silkkitiellä, jonka varrelta on löytynyt 1,8 miljoonaa vuotta vanha pääkallo.
Majoitus luonnonhelmassa on askeettista telttamajoitusta, joukossa pari yötä paikallisissa kodeissa, joissa vesikin lämmitään puilla. Askeettisuuden vastapainona nautitaan mukana kulkevan kokin lähiraaka-aineista valmistamia herkullisia georgialaisia perinneruokia pikantteine lisukekastikkeineen. Matkaan sisältyy yleensä yöpyminen pääkaupunki Tbilisissä, jossa voi verryttää lihaksiaan rikkipitoisten lähteiden kylpylöissä ja antaa riuskojen pesijänaisten kuurata kroppa puhtaaksi.
Kirjoittaja Riitta Kosonen pitää matkailuaiheista Riitta reissaa -blogia ja on intohimoinen hevosmatkailija. Riitta on ratsastusmatkaillut lähes 20 maassa ja 30 kohteessa ja kokeillut useita eri ratsastuslajeja.
Kuvat ja videot: Riitta Kosonen. Riitan blogin löydät osoitteesta https://riittareissaa.blogspot.com/