Lajiesittelyssä polocrosse- koko perheen ratsastuspeli

kuvassa polocrossen pelaajia

Suomalainen hevosurheilu on monipuolistunut viime vuosina vauhdilla. Lajikirjo on rikkaus, joka houkuttelee ratsastuksen pariin erilaisia harrastajia. Vuonna 2013 Suomeen rantautunut polocrosse-joukkuepeli on maailmalla suosittu laji, jossa yhdistyvät hevospoolo ja haavipallo lacrosse. Polocrossea voi pelata Suomessa jo usealla tallilla, esimerkiksi Kirkkonummella ratsutila Wiknerillä, Hertsby Stallgårdissa Sipoossa ja Sjundbyn tallilla Siuntiossa.

Suomalaisia lajin harrastajia on noin kaksikymmentäviisi, joukossa useita junioreja ja senioreja, poikia, miehiä ja kokonaisia perheitä. Harrastajia oli ennen koronaa viitisenkymmentä, mutta koronarajoitteiden huonontamat harjoitusmahdollisuudet karsivat harrastajia. 

Suomen edustusjoukkue Polocrosse Finland on osallistunut useisiin kansainvälisiin kilpailuihinkin. Tänä kesänä lähdetään kisaamaan Italiaan suomalaisista ja norjalaisista koostuvalla joukkueella, kertoo lajin Suomeen tuonut Cecilia Forsman.

Polocrossea voi pelata eri rotuisilla pienikokoisilla hevosilla ja poneilla. Suomeen on myös tuotu muutamia lajiin soveltuvia hevosia etenkin Etelä-Amerikasta. Ulkomaisissa kisoissa pelataan usein vuokrahevosilla. Suomen joukkueelle se sopii hyvin, sillä suomalaiset ovat tottuneet harjoittelemaan monilla hevosilla eri talleilla.

Suomen polocrosse -maajoukkuepelaajien valttina on joustavuus ja määrätietoisuus, joka syntyy haastavissa olosuhteissa. Suomen kylmä ilmasto ja ruohoisten pelikenttien puute estävät harjoittelun normaaleissa peliolosuhteissa. Talvisin harjoitellaan maneesissa tai lumihangessa, kesällä ajetaan ruohokentät itse ja isketään onkivavat maalitolpiksi.

Polocrosse on hauskaa leikkiä ja yhteispeliä hevosen kanssa

Polocrossea on pelattu Suomessa kohta vuosikymmen, joten lajiin on muodostunut myös omia ”kasvatteja”. Cecilia Forsman iloitsee soihdunkantajien kehityksestä:

-Lapsena aloittaneet teinit ovat kehittyneet meitä ”pioneereja” paremmiksi sekä mailatekniikassa että ratsastuksessa, koska saivat pelata alusta saakka ohjauksessa ja lajiin tottuneilla hevosilla.

Miltä laji tuntuu tavallisesta ratsastuksen harrastajasta? Kokeiltuani lajia muutaman kerran huomaan, että ratsastan pelin tiimellyksessä luontevammin kuin tavallisesti, koska huomioni on pelaamisessa eikä hevosessa. Erityisen luontevalta ratsastus tuntuu, kun alla on lajiin koulutettu hevonen, joka ymmärtää meidän tavoittelevan palloa ja antaa minulle rauhan kaapata pallo maasta haaviin sekä heittää pallo joukkuekaverille. On myös hauska huomata hevosen osaavan peliliikkeitä, kuten vastapuolen estämistä pääsemästä maalille. Polocrosse on siis parhaimmillaan hauskaa leikkiä ja yhteispeliä hevosen kanssa.

Laji edellyttää hyvää pallosilmää ja mailatekniikkaa. Pallon nappaaminen maasta haaviin ja heittäminen joukkuekaverille on yllättävän helppoa, koska haavi on kevyt ja sopivan kokoinen. Sen sijaan kopin nappaaminen liikkeessä on jo vaikeampaa ja edellyttää hyvää pallosilmää. Sitä voi toki harjoitella myös ilman hevosta vaikka kaverin kanssa kotipihalla pallotellen.

Kirjoittaja Riitta Kosonen pitää matkailuaiheista Riitta reissaa -blogia ja on intohimoinen hevosmatkailija. Riitta on ratsastusmatkaillut lähes 20 maassa ja 30 kohteessa ja kokeillut useita eri ratsastuslajeja.

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme:

Lajiesittelyssä Working Equitation – mitä on työratsastus?

Lajiesittelyssä lännenratsastus

Ratsastusmatkailijan Euroopan Top 5. matkakohdetta

Suomen Ratsastajainliiton sivuilta voi lukea lisää polocrossesta >>

Kiinnostaako hevosten hyvinvointi ja haluatko olla onnellinen ratsastaja?

Liity osaksi onnellisten hevosihmisten Happy Rider -yhteisöä ja saat jatkossa mielenkiintoiset ja hevosten hyvinvointiin keskittyvät artikkelit suoraan sähköpostiisi. Osana yhteisöämme pysyt ajantasalla miten itse voit vaikuttaa hevosten hyvinvointiin ja lisäksi yhteisön jäsenä saat kuulla tapahtumistamme, tilaisuuksistamme ja muista eduistamme ensimmäisten joukossa! Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista