Mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä ratsastuskoulussa käyvälle ratsastajalle? Pitääkö ratsastuskoulussa olla erityisen taitava ja hallita vaikeatkin hevoset? Onko tärkeää osata ratsastusradan tehtävät täydellisesti? Lyhyt vastaus on, että ei. Mutta millaisia ominaisuuksia ratsastajalla olisi hyvä olla ratsastuskoulussa? Entäpä millaisia ominaisuuksia ratsastuksenopettaja tarkkailee tunneilla? Listasimme viisi tärkeää ominaisuutta ratsastuskouluun.
- Kiinnostus: oppilas haluaa oppia lisää hevosista ja ratsastuksesta. Ratsastuksesta kiinnostunut imee tietoa kuin sieni ja haluaa oppia lisää ja on erittäin motivoitunut harrastuksesta. Oppilas kysyy, ihmettelee ja kokeilee sekä noudattaa annettuja ohjeita mahdollisimman hyvin. Tällainen ratsastuskoululainen rakastaa hevosia ja haluaa oppia niistä kaiken mahdollisen. Hän haluaa olla mahdollisimman taitava ratsastuksessa ja hevosten kanssa ja vaikka tavoitteet eivät olisi kilpailuissa, halua oppia uutta on vahva ja oma ratsastaminen nähdään kehityspolkuna.
- Sitoutuneisuus: oppilas on sitoutunut ja motivoitunut. Sitoutunut ratsastuskouluainen käy säännöllisesti tunneilla ja harvoin löytyy sellaista estettä, jonka vuoksi suostuisi tunnin jättämään väliin. Satoi tai paistoi, ratsastamaan ja hevosia hoitamaan halutaan joka viikko. Säännöllinen harjoittelu toimii jokaisessa lajissa parhaiten ja näin ollen taidot karttuvat myös nopeammin, ainakin verrattuna satunnaisesti ehkä kerran kuukaudessa harjoittelevaan oppilaaseen. Säännöllisyys ylläpitää myös motivaatiota, kun kehitystä ja onnistumisen tunteita tulee useammin ja nopeammin.
- Yritteliäisyys: oppilas yrittää parhaansa ja toimii parhaimman tietonsa mukaan. Yritteliäs ratsastuskoululainen pyrkii aina sekä ratsastustunnilla että tallilla yrittämään parhaansa. Vaikka jonakin päivänä oma fiilis ei olisikaan otollisin, pyrkimys tehdä parhaansa on läsnä. Oppilas toimii oman parhaimman tietonsa ja taitonsa mukaan hevosten kanssa niin ratsastaessa kuin hevosta hoitaessa.
- Reiluus: oppilas kohtelee hevosia ja tallikavereita hyvin. Reilu ja ystävällinen kohtelu tallikavereita kohtaan pitää tallin ilmapiirin hyvänä ja kannustavana. Jokainen on tervetullut tallille omana itsenään ja hyvä tallikaveri pitää huolen, että kaikkia autetaan tarvittaessa ja jokaiselta voi kysyä apua tallilla. Hevosten hyvä kohtelu on yhtä tärkeää kuin tallikavereiden. Hevosten annetaan olla hevosia ja niitä ohjeistetaan ja käsitellään lempeästi ja selkeästi.
- Kehonhallinta: oppilaalla on hyvä kehollinen hahmotuskyky. Ratsastuksen oppiminen on huomattavasti helpompaa, jos on hyvä hahmotuskyky oman kehonsa suhteen. Kun opettaja neuvoo siirtämään jalkaa tai kättä tiettyyn suuntaan tai pitämään sitä paikoillaan, on suuri etu, että pystyy havainnoimaan ja liikuttamaan omia käsiä ja jalkoja hallitusti. Tämän lisäksi kyky hallita omaa kehoaan ja vaikkapa yritykset jäljitellä oikeanlaista ratsastusasentoa ovat ehdottomasti etu ja apu kehityksessä. Tätäkin taitoa voi harjoitella hevosen kanssa sekä ilman hevosta. Tärkeää on myös tehdä erilaisia oheisharjoituksia ratsastamisen lisäksi.
Tunnistitko näitä itsessäsi? Ratsastajista löytyy varmasti näiden ominaisuuksien lisäksi iso kirjo monenlaisia ominaisuuksia ja usein heitä yhdistääkin ainakin kiinnostus hevosen hyvinvoinnista ja sitkeys, jota myös tarvitaan harrastuksen parissa. Ratsastajat ovat usein melko päättäväisiä, joka on ominaisuus jota tarvitaan, kun tehdään töitä eläinten kanssa.
Nämä viisi tässä artikkelissa listattua asiaa korostuvat etenkin ratsastuksenopettajan näkökulmasta – onhan se myös opettajalle motivoivampaa yrittää viedä harrastuksesta kiinnostunutta, siihen sitoutunutta ja yritteliästä oppilasta eteenpäin lajin parissa. Talli-ilmapiirin kannalta myös reiluus on tärkeä osa kokonaisuutta. Oman kehityksen kannalta kaikki ratsastuksen lisäksi tehty liikuntaa taas tukee sitä omaa kehitystä ja esimerkiksi oheislajiksi voi valita vaikkapa joogan, joka sopii hyvin ratsastamisen rinnalle.
Lue lisää aiheeseen liittyvää:
Oheisharjoitteluun voit lukea lisää vinkkejä täältä >>
Kokosimme joogaharjoituksia ratsastajalle tänne >>
Miksi ratsastajan kannattaa joogata ratsastuksen lisäksi, Kia Herold vastaa >>
Lue myös mitä ratsastuskouluopettaja ei halua kuulla tunnilla >>
Kirjoittaja Juulia Erkkilä on intohimoinen hevostyyppi, jonka mielestä parasta hevosissa on niiden herkkyys ja uuden oppiminen niiden kanssa koko ajan. Hän työskentelee ratsastuksenopetuksen ja eläinvusteisen terapian parissa. Omien hevosten kanssa hän on harrastanut kaikkea aina maastakäsintyöskentelystä ja metsissä samoilusta kenttäratsastukseen asti.