Ensimmäinen kilpailu tulossa? Näiden ohjeiden avulla osaat valmistautua oikein

kuvassa ratsukko kilpailussa hyppää esteen yli
Esteet saattavat olla kilpailuissa hyvinkin erilaisia kuin kotona. Tämän tyyppisiä esteitä tuskin tulee vastaan ihan heti kuitenkaan.

Kilpailuun valmistautuminen saattaa olla jännittävää ja stressaavaa. Mielessä pyörii paljon ajatuksia tavaroiden pakkaamisesta radan opetteluun. Suurin osa kilpailijoista jännittää ennen kilpailuja. Jännittäminen kuuluu asiaan ja pieni jännittäminen on oman suorituksen kannalta hyvä asia.

– Minuakin jännittää jonkin verran kilpailuissa, mutta olen harjoitellut käyttämään jännitystä hyväkseni. Saatan silti tarvita omaa aikaa ennen tärkeää luokkaa. Tällöin letitän hevoseni itse, enkä juttele kenellekään hetkeen mitään. Oman kilpauran aloitin 9-vuotiaana, mutta en muista jännitinkö silloin. Varmaksi voin todeta, että äitini kyllä jännitti, ammattiratsastaja ja valmentaja Emilia Vättö kertoo.

Tässä jutussa kerromme miten valmistautua kilpailuihin, miten toimitaan kisapaikalla ja lisäksi jutussa jaetaan hyväksi todetut toimintamallit Emilia Vätön 20 vuoden pituiselta kilpauralta. Jutun lopussa on myös Emilian vinkkilista aloittelevalle kisaajalle.

Kuvassa Emilia Vättö ja Maroc-poni Emilian ensimmäisissä kilpailuissa, joihin hän osallistui vuonna 2001 Husön ratsastuskeskuksessa.

Tutustu lajikohtaisiin sääntöihin ja hanki kilpailupa

Ennen ensimmäistä kilpailua on hyvä tutustua tarkasti lajikohtaisiin kilpailusääntöihin ja kilpailusääntöjen yleiseen osaan. Nämä löydät Suomen ratsastajainliiton nettisivujen materiaalit-kohdasta. Kilpailuihin osallistuaksesi tarvitset kilpailuluvan. Luvan voit lunastaa, kun olet liittynyt ratsastusseuran jäseneksi. Kilpailulupia on eri tasoisia: seura- alue- kansallinen- ja kansainvälinen lupa. Ilman kilpailulupaa voit vain kilpailla rataharjoitus-nimikkeellä olevissa luokissa.

Kun lupa-asiat ovat kunnossa voit alkaa etsiä sopivia kilpailuja kipa-palvelusta tai järjestäjien omien sivujen kautta. Luethan kilpailukutsut ja järjestäjän muut tiedotteet huolellisesti. Niistä saat kaiken tarvittavan tiedon kilpailuun liittyen. Kilpailuja suunnitellessa kannattaa konsultoida omaa valmentajaa. Varsinkin aloittelevalla kilpailijalla olisi tärkeää olla osaava valmentaja mukana kilpailutilanteessa.

Satulahuopaan kiinnitettävät kilpailunumerot.

Tee kilpailusuunnitelma

Kilpailuihin tähdätessä on hyvä tehdä pitkän aikavälin suunnitelma, jossa on huomioitu lähtötaso, tavoitteet ja resurssit. Tämän ympärille tehdään kilpailusuunnitelma, jota noudatetaan hevosta kuunnellen.

Ensimmäiset kilpailut on hyvä käydä omaa tasoaan matalammalla. Tämä helpottaa kilpailusta syntyvää jännitystä ja vie ratsukkoa eteenpäin positiivisen kokemuksen kautta. Kun ratsukon yhteinen kilpaura on saatu hyvillä mielin käyntiin, on hyvä suunnata katseet tavoitteisiin. Silloin kilpailusuunnitelman punaisena lankana kannattaa käyttää niin sanottua 10 cm mallia. Esimerkiksi lähtötason mukaan, jos harjoituksissa hyppäät sujuvasti 80cm rataa,  kilpailuissa menet 70cm luokan. Ja sitten kun 70cm sujuu kilpailuissa ja kotiharjoittelu on lähempänä 90 cm, voidaan kilpailuissa siirtyä 80cm luokkaan ja niin edelleen.

Esteratsastuksessa ei ole mahdollista harjoitella samaa rataa, joka on kilpailuissa, koska kilparadan näkee vasta kilpailupäivänä. Tämän takia harjoittelussa kannattaa käyttää radalla mahdollisesti vastaan tulevia tehtäviä, kuten erilaisia linjoja ja sarjoja. Vaikka erikoisesteiden (lankut, muurit vesimatot yms.) paikalle asettamiseen voi mennä hieman ekstra aikaa kannattaa niitä käyttää kotitreenissä. Silloin ratsastaja ja hevonen ovat tottuneet hyppäämään niitä, eivätkä ne tule yllätyksenä kisaradalla.

Kotitreenissä on myös hyvä huomioida kilparadalla vaadittava tempo. Vaadittava tempo voi ratsastajasta jopa tuntua siltä, kun hevonen veisi. Tämä on kuitenkin asia jota voi harjoitella ja on hyvä muistaa, että hevosen on helpompi ponnistaa hyvästä rytmikkäästä laukasta.

Muista myös harjoitella verryttelyä. Mikäli ei halua käyttää siihen kokonaista harjoituskertaa, verryttely on hyvä käydä suullisesti läpi valmentajan kanssa. Tarkkuus on valttia, eli on hyvä olla mietittynä etukäteen, kuinka kauan ratsastetaan sileällä ja montako hyppyä otetaan ennen kisasuoritusta.

VINKKI: Treenejä kannattaa myös videoida ja käydä niitä valmentajan kanssa läpi. Etenkin rataa hypättäessä on hyvä videoida suoritus.

Kisoihin valmistautuminen: kilpailuasu ja aikataulutus

Kilpailuja varten tarvitset myös kilpailuasun. Harjoitus- ja seurakilpailuissa kilpailuasuksi käy siisti ratsastusvaatetus. Itse suosin kyseisissä kisoissa asua, jossa koostuu seuraavista:

  • Turvakypärä, jonka alle laitan hiukseni kiinni hiusverkolla
  • Neutraalin väriset vaateen ilman huppua tai avonaista kaula-aukkoa
  • Ratsastussaappaat tai jodpurit ja chapsit
  • Hanskat

Muutama päivä ennen kilpailua on hyvä tehdä oma aikataulu kilpailupäivää varten. Aikataulua tehdessä tarkista vielä kertaalleen kilpailukutsu, tiedotteet ja mahdolliset lähtölistat. Muista aikataulua tehdessä, että alustavat luokkien alkamisajat saattavat muuttua. Estekilpailuissa lähtösi saattaa viivästyä tai aikaistua muiden suoritusten takia. Esimerkiksi muutama ratsukko hylätään jo alkuradasta, jolloin oma lähtöaikasi siirtyy muutamilla minuuteilla aikaisemmaksi. Onneksi suurissa aikataulumuutoksissa kilpailun järjestäjä antaa aikaa ratsukoille verrytellä rauhassa.

 Aikatauluun on hyvä laskea muutamia ekstraminuutteja jokaiseen väliin, ettei tule kiire missään kohtaa. Hevonen vaistoaa kiireen ja stressin, eikä se vaikuta siihen ainakaan positiivisesti. On hyvä pyytää apukädet mukaan kilpailuihin, jotta saat apua hevosen pitämiseen ja taluttamiseen ja kuntoon laittamiseen. Mukana olevalla olisi hyvä olla jotain hevoskokemusta, sillä hevonenkin saattaa kilpailuissa käyttäytyä normaalia reaktiivisemmin.  

 Aikataulua tehdessä on hyvä huomioida seuraavat asiat:

  • Välimatkat
  • Radan kävely
  • Hevosen ruokinta-ajat ja juottaminen
  • Oma syöminen ja rauhoittuminen ennen suoritusta
  • Hevosen varustaminen ja kävelytys
  • Verryttely
  • Suoritus
  • Mahdollinen palkintojenjako

Kisapaikalla toimiminen

Ihan ensimmäisenä kilpailupaikalle saavuttaessa käydään katsomassa hevosta, joko tallissa tai kuljetusvälineessä. Mikäli hevosella on kaikki hyvin voi siirtyä katsomaan muista suorituksia ja tutustumaan kilpailuolosuhteisiin.

Seuraavaksi on vuorossa radankävely. Käytä aikaa siihen ja käy rata läpi valmentajan tai toisen kokeneen kilpailijan kanssa läpi. Itselleni radankävely on todella tärkeä osa kilpailupäivää, enkä sen aikana selaa kännykkää tai tee mitään muutakaan oheistoimintaa. Valmennettavieni kanssa kävelemme radan yhdessä ja sen jälkeen kokoonnumme ja käymme radan läpi vielä askelmäärien ja linjausten osalta.

Hevosen varustaminen kannattaa tehdä ajoissa, jotta se ehtii kävellä tarpeeksi ennen varsinaista verryttelyä. Hyvänä nyrkkisääntönä on vähintään 15 minuuttia kävelyä ennen ja jälkeen kilpailun. Kävelytys vähentää vammojen syntyä ja auttaa hevosta palautumaan suorituksesta.

Verryttelyssä toimi valmentajan ohjeiden mukaan ja pysy itse rauhallisena. Monella kilpailujännitys helpottaa, kun aloittaa ratsastamisen. Muista, että kaikilla tulisi olla tasavertainen mahdollisuus käyttää verryttelytilaa ja esteitä kisapaikalla. Pyri huomioimaan muut ratsukot mahdollisimman hyvin äläkä hermostu, mikäli et saa heti haluamaasi. Kannattaa katsoa lähtölistalta ne sinun kanssa samoihin aikoihin kisaavat ratsukot ja hypätä heidän kanssaan yhtäaikaisesti, näin tilaa jää mahdollisimman monelle.  

kuvassa ratsastaja hyppää esteen yli kilpailuissa

Pidä hyvä rytmi ja tempo kilpailusuorituksen aikana

Useissa kilpailuissa pääset kilpailuareenalle sisään yhtä ratsukkoa ennen omaa suoristustasi. Tämä aika on hyvä käyttää ratsastamalla mahdollisimman laajasti ympäri areenaa. Mikäli tiedät, että hevosesi jännittyy jostain tietystä esteestä tai ulkoisesta tekijästä (yleisöstä, näyttötaulusta yms.) voit ratsastaa sen lähelle ja taputtaa hevostasi. Tämä saattaa auttaa hevostasi pääsemään yli jännityksestä. Itse en koskaan ratsasta hevosta kohtisuoraa sitä jännittävää asiaa päin. Pyrin ratkaisemaan tilanteen ympyrällä tai voltilla jännittävän asian lähellä ilman painetta. Usein suorituksen alettua hevonen on jo sinut asian kanssa ja menee hankalaan päätyyn tai hyppää jännittävän esteen ilman sen suurempia ihmettelyitä.

Kun oma vuorosi koittaa tervehdi tuomaria ja aloita suoritus lähtömerkin saatuasi. Tarkasta, että sinulla on hyvä rytmi ja tempo laukassa ennekuin lähestyt ensimmäistä estettä. Pyri pitämään sama tempo läpi koko radan. Mikäli hevosesi hidastaa tai menee liian lujaa, korjaa se heti.  Oikeassa tempossa ja hyvillä teillä ratsastettu rata on hyvä suoritus, vaikka puomi putoaisikin. Mikäli hevosesi kieltäytyy hyppäämästä tai menee ohi, ota uusi lähestyminen kaikessa rauhassa. Mikäli ei toisella yrittämälläkään onnistu älä turhaudu. Tilanteesta riippuen voit hypätä jo jonkun radalla hypätyn esteen uudestaan.

Kertaa suoritus kilpailun jälkeen ja kiitä hevosta ja järjestäjiä

Ihan ensimmäisenä suorituksen jälkeen muista kiittää hevostasi. Oli lopputulos mikä tahansa käy loppuravaamassa ja kävelemässä hevosesi. Sen jälkeen käykää suoritus läpi valmentajan kanssa. Jokaisessa suorituksessa on aina jotain hyvää ja jotain parannettavaa. Epäonnistumisen sattuessa pyri purkamaan asia valmentajasi kanssa. Pohtikaa yhdessä miksi niin kävi ja mitä voit tehdä ensi kerralla paremmin. Hevosen syyttäminen on huonoa käytöstä ja osoittaa ettet tiedä vielä lajista tarpeeksi. Onnistuessasi osaa iloita ja ole tyytyväinen! Onnistumisen avulla jaksaa taas painaa pitkää päivää unelmiensa saavuttamiseksi.

Ennen kuin lähdet kisoista kotiin olisi hyvä myös kiittää kilpailun järjestäjää. He tekevät usein talkootyötä rakkaudesta lajiin ja heille kuuluu kiitos siitä, että Suomessa ylipäätään järjestetään ratsastuskilpailuita.

kuvassa Emilia Vättö valmennettavan kanssa

5 vinkkiä aloittelevalle kilpailijalle  

  1. Ratsasta ja kilpaile aina hevosen ehdoilla. Muista, ettei mikään kilpailu ole niin tärkeä, että se menisi hevosen hyvinvoinnin edelle.
  2. Liity seuraan, joka järjestää kilpailutoimintaa. Toimihenkilönä kilpailuissa oleminen opettaa sinua toimimaan oikein, kun itse kilpailet.
  3. Käy katsomassa mahdollisuuksien mukaan kansainvälisiä kilpailuja. On todella opettavaista seurata huippuratsastajia etenkin verryttelyssä.
  4. Älä jää jumiin ajatukseen ”toisilla on niin helppoa, kun niillä on niin hienot hevoset”. Tee itse parhaasi hevosesi kanssa. Ratsastus on siitä raadollinen laji, että jollain on aina hienompi tai kalliimpi hevonen.
  5. Kilpailutuloksesi ei määritä sinua ratsastajana tai hevosihmisenä.

Kilpailuissa voi tulla kaikenlaisia ratoja ja esteitä vastaan, täältä voi katsoa esimerkkiä millaisia kisapaikkoja oli Tokiossa >>

Kirjoittaja Emilia Vättö on ammattiratsastaja ja valmentaja, joka asuu ja työskentelee hevosten kanssa Keski-Euroopassa.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista