Miksi ratsastajan kannattaa panostaa myös oheisharjoitteluun? Asiantuntija vastaa

Kuvassa ratsastajat hevosten kanssa
Ratsastajana kehittyminen vaatii myös oheisharjoittelua tallin ulkopuolella.

Vaikka ratsastus vaatii ratsastajalta monipuolisia taitoja, harjoittaa se kehoa yllättävän yksipuolisesti. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että ratsastaja harjoittaisi niitä asioita joita laji ei keholle tarjoa. Näin ratsastaja voi kehittyä omasssa lajissaan. Fysioterapeutti, ammattivalmentaja ja yrittäjä Laura Hämäläinen on erikoistunut ratsastajien oheisharjoitteluun ja antaa nyt parhaat vinkkinsä ratsastajille. 

Laura Hämäläinen, 28, on fysioterapeutti, ammattivalmentaja ja yrittäjä jonka erityisosaamiseen kuuluu ratsastajille suunnatut harjoitukset. 

– Minua kiehtoo valtavasti ihmiskeho, hyvinvointi ja erilaisten urheilijoiden ja harrastajien tukeminen heidän tavoitteissaan fiksun harjoittelun avulla.

Hämäläinen on myös instagram-tili trainingforequestriansin luoja. Instagram-tililtä löytyy paljon ilmaisia treenejä, jotka ovat suunnattuja ratsastajille.

– Tekemisen ytimessä on ajatus siitä, että tekemällä vähän kerrallaan juuri oikeita asioita, voi saavuttaa suuriakin muutoksia. Haluamme rakentaa ratsastajien ja hevosihmisten arkeen sopivia kokonaisuuksia. Tavoitteena on muuttaa käsitys ratsastajien oheisharjoittelusta, Hämäläinen kertoo.

Haluamme rakentaa ratsastajien ja hevosihmisten arkeen sopivia kokonaisuuksia. Tavoitteena on muuttaa käsitys ratsastajien oheisharjoittelusta.

Laura Hämäläinen

Teimme Hämälaisen kanssa kysymyksiä ja vastauksia -jutun jossa syvennymme miksi ja mihin ratsastajan kannattaa panostaa tallin ulkopuolella. Keräsimme loppuun lyhyen vinkkilistan oheisharjoitteluun.

Mitä ratsastus vaatii ratsastajalta fyysisesti?

-Ratsastus vaatii ratsastajan keholta liikkuvuutta ja lihasten joustavuutta.  Sen lisäksi ratsastus vaatii ratsastajalta muun muassa kehonhallintaa, riittävää aerobista kuntoa ja voimatasoa, Hämäläinen kertoo.

– Myös tasapaino, koordinaatiokyky ja rytmitaju ovat tärkeitä taitoja ratsastajalle. Kaiken tämän lisäksi tarvitaan vielä herkkyyttä, nopeaa reaktiokykyä ja liikkeen tuntemusta, Hämäläinen jatkaa.

Miksi ratsastaja tarvitsee oheisharjoittelua? 

– Kehomme on tehty liikkumaan monipuolisesti. Kun puhutaan oheisharjoittelusta voidaan ajatella sillä olevan kaksi tärkeää roolia: oman lajin tukeminen ja kehon liikkeen monipuolistaminen. Eli toisin sanoen niiden asioiden harjoittaminen mitä oma laji ei keholle tarjoa.

– Oheisharjoittelu ei hyödytä ainoastaan ammattiratsastajia, kuka tahansa, joka pyrkii tasapainoiseen istuntaan, siistiin ratsastustapaan, oikea-aikaisiin apuihin ja haluaa pienentää loukkaantumisriskiä, tarvitsee oheisharjoittelua, Hämäläinen huomauttaa.

– Ratsastus on meidän kehollemme lajina todella yksipuolinen. Tämä näkyy kaikkien meidän ratsastajien kehossa. Mutta sitten kun fysiikka kehittyy oheisharjoittelun avulla, korkean taidon lajia edustava ratsastus helpottuu merkittävästi ja omaa lajitaitoa on mahdollista kehittää tehokkaammin, Hämäläinen toteaa.

Hyötyvätkö myös lapset oheisharjoittelusta?

Lapset hyötyvät valtavasti kehonhallintaa kehittävästä harjoittelusta, sillä muihin lajeihin verrattuna ratsastus ei kehitä lapsen motoriikkaa, koordinaatiota, lihaskuntoa ja muita fyysisiä ominaisuuksia yhtä monipuolisesti, Hämäläinen toteaa.

– Tämä on mielestäni yksi tärkeimmistä teemoista – saada nuoret ja lapset innostumaan monipuolisesta liikunnasta.

Mitkä ovat mielestäsi ratsastajien tyypilliset ongelmakohdat? 

– Tyypillisimmät haasteet ratsastajilla liittyvät riittämättömään aerobiseen kuntoon ja ratsastuksen staattisuuden aiheuttamaan kehon jähmeyteen, Hämäläinen kertoo. 

– Esimerkiksi lonkan alueen jäykkyys johtuu ensisijaisesti siitä, että lonkkanivel on rakenteeltaan pallonivel mikä tarkoittaa sitä, että se liikkuu moneen eri liikesuuntaan. Jos arki sisältää vain ratsastusta ja tavallista arkea kuten istumista ja kävelyä, jää lonkasta monta erilaista liikesuuntaa käyttämättä, mikä alkaa näkyä jäykkyytenä lonkan alueella.

Millä tavalla näitä ongelmakohtia voi treenata?

– Ratsastajien arki on ajankäytöllisesti haastavaa ja harvoin on mahdollista ottaa rinnalle mukaan ”toista lajia”. Haluammekin kannustaa ratsastajia tekemään pieniä täsmäiskuja useita kertoja viikossa, edes viisi minuuttia kerrallaan, Hämäläinen sanoo.

– Ratsastajat hyötyvät valtavasti aerobista kuntoa kehittävästä treenistä kuten pyöräily, uinti, hiihto, juoksu. Tämän lisäksi erilaisia kehonhallintaa, voimaa ja jäntevyyttä, liikkuvuutta ja tasapainoa kehittävät harjoitukset rakentavat harjoittelun pohjan, Hämäläinen neuvoo.

Mitä positiivisia vaikutuksia oheisharjoittelulla voi olla ratsastukseen? Minkälaista palautetta asiakkaat ovat antaneet?

– Yleisin palaute liittyy istunnan suoristumiseen, liikkuvuuden paranemiseen, keskivartalon vahvistumiseen, mikä näkyy esimerkiksi helpottuneena istumisena harjoitusravissa, ja yleisesti oman ratsastamisen muuttumisena eleettömämmäksi.  Lisäksi moni on saanut apua ratsastajille tyypillisiin alaselkä- ja polvikipuihin, Hämäläinen jatkaa.

Kuvassa ratsastaja laukkaa hevosella
Hyvä ratsastaminen edellyttää aerobista kuntoa ja hyvää kehonhallintaa.

Kolme vinkkiä ratsastajan oheisharjoittelulle

  1. Muista, että ihan pienikin muutos on pitkän ajan kuluessa valtavan suuri muutos. Aloita riittävän pienistä muutoksista – kyse on ennen kaikkea uusien tapojen rakentamisesta.
  2. Ajattele lyhyitä pätkiä kerrallaan, vaikka vaan viisi minuuttia kerrallaan ja toista useasti viikossa. Näin kynnys tekemiselle madaltuu.
  3. Harjoittele niitä kohtia kehossa, joita ei muuten arjessa tule liikutettua. Jos esimerkiksi istut paljon päivän aikana, tee jotain joka tasapainottaa istumista.

    Kirjoittaja: Aurora Uusitupa on humanististen tieteiden kandidaatti ja hevosnainen, joka on perehtynyt klassiseen ratsastukseen sekä hevosen hyvinvointiin. 
    Kuvat Sofia Sinisalmi

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista