Miten pukeutua ratsastajana eri vuodenaikojen mukaan?

Kuva: Ella Kangas

Mitä ratsastusvarusteiden lisäksi tulisi ratsastustunnille pukea? Millaisia vaatteita tulisi käyttää? Millaisia asioita pukeutumisessa tulisi huomioida? Jos perusratsastusvarusteet sisältävät kypärän, turvaliivin, ratsastushousut ja kengät, mitä muuta ratsastukseen käytettävässä vaatetuksessa tulisi huomioida? Ota tästä ratsastuksenopettaja Juulia Erkkilän koostamat ratsastajan pukeutumiseen liittyvät ajatukset talteen.

Ratsastajien vaatetuksesta tulee aina silloin tällöin keskustelua. Ratsastushousut ovat monen harrastajan perusvaruste, mutta aloittelevilla ratsastajilla näkee myös legginssejä, collegehousuja ja ulkohousuja. Ratsastushousut ovat syystä tarkoitettu ratsastukseen, sillä koko- tai puolipaikat ratsastushousuissa auttavat ratsastajaa pysymään nahkasatulassa paremmin. Legginssit ovat ihonmyöteisiä, joka on hyvä asia ratsastuksessa, sillä ihon ja satulan väliin ei jää hankaavia ryppyjä. Ne ovat kuitenkin liukkaat jolloin satulassa pysyminen saattaa hankaloitua.

Löysemmät housut, kuten college- ja ulkoiluhousut ovat tietenkin todella mukavat päällä, mutta ratsastaessa lahje nousee helposti ylöspäin paljastaen nilkat. Avoimet nilkat ovat kesäisin paarmoille suotuisaa puremisaluetta ja housut voivat aiheuttaa hankaumia kasautuessaan ylemmäs jalan ja satulan väliin.

Miten sitten shortsit? Kyllähän shortseilla voi ratsastaa, mutta paljas iho yhdistettynä satulaan ja jalustinhihnoihin tekee kipeää. Iho jää helposti nahan väliin ja tarrautuu ja hankautuu nahkasatulaan. Jos shortseila siis haluaa ratsastaa, se sujuu parhaiten ilman satulaa.

Kuva: Sofia Sinisalmi

Lyhyt- tai pitkähihainen?

Miten sitten ratsastaessa yläosat? Kesällä ratsastaessa haluaa usein käyttää kevyttä varustusta, sillä ratsastushousut jo pitkinä housuina ovat kohtalaisen kuumat. Hiekkakenttä ilman varjoa ei auta hikoilun määrää, joten monet valitsevat topin ratsastukseen. Topissa ratsastaessa myös auringosta tullut rusketus ja rusketusrajat ovat melko minimaaliset. T-paidassa taas käsivarsiin tulleet rusketusraidat eivät taida olla suurin tämän hetkinen muotivillitys.

Tarkemmin pohdittaessa kuitenkin voisi suositella pitkähihaista paitaa. Ei ole varmastikaan yllätys, että ratsastaessa palaa olkapäistä helposti, kun aurinko helottaa suoraan ylhäältä niihin. Lisäksi pitkähihaisen paidan etuna on se, että mikäli ratsastus ei suju täysin odotetusti, vaan mukaan mahtuu maapohjan kosketusta eli satulasta putoamista, estää se todennäköisimmin naarmut ja haavat, joita maakosketus muutoin aiheuttaisi. Onkin hyvä valita paita hihan pituudesta huolimatta niin, että se on hengittävää materiaalia, eikä hiki jää siihen pitkäksi aikaa.

Miten vuodenajat vaikuttavat pukeutumiseen?

Talven saapuessa herää jälleen uudenlaisia pukeutumiskysymyksiä. Paksut toppatakit ja toppahousut saavat ihmiset liikkumaan kömpelösti ja refleksit hidastumaan. Paksu pukeutuminen myös haittaa tuntumaa satulaan ja hevoseen, vaikka on tietysti tarpeellista kylmien kelien aiheuttamaan lämmitystarpeeseen. Yllättävän monesti ratsastajilla näkee myös kaulahuiveja. Kaulahuivin käytössä piilee riskinsä, sillä irrotessaan, liehuessaan tai heiluessaan ratsastuksen aikana, saattaa hevonen säikähtää sitä tai ratsastajan pudotessa se saattaa jäädä johonkin kiinni aiheuttavan vakavamman putoamisen.

Toisena ongelmana talvisin ratsastajilla on paksut kengät. Joidenkin topatut talvikengät ovat nimittäin niin paksuja, etteivät ne meinaa mahtua jalustimeen. Jalustimen irtoamisen kannalta putoamistilanteessa on erityisen tärkeää, että kenkä pääsee vapaana liikkumaan jalustimessa, jotta voidaan välttää jalustimeen kiinni jäämistilanne.

Hupparit kuuluvat syys- ja kevätkauden ratsastuksiin ja liian monilla on huput valtoimenaan, kun hevosten selässä keikutaan. Huppu on yksi tekijä, josta on mahdollista jäädä putoamistilanteessa jälleen kiinni jonnekin. Huppareita on myös huputtomia, joita kannattaakin suosia hevosen kanssa toimiessa.

Märät kengät ovat liukkaat tietynlaisissa kumisissa jalustimissa ja hiekka voi jäädä kiinni kengän pohjaan, jolloin kivet pyörivät ja liukuvat kengän alla. Märät vaatteet ovat liukkaat ja sadetakit ovat todennäköisesti hevosten mielestä epäilyttäviä, liehuvat tuulessa ja ovat yleensä monta kertaa käyttäjilleen liian isoja, toisin sanoen väljiä takkeja. Ratsastuksessa tyköistuva vaatetus on yleensä paras. Väljässä sadetakissa on suuri mahdollisuus jäädä taas kiinni tai roikkumaan johonkin, jos ratsastaja tippuu satulasta. Kumisaappaissa ratsastaminen on melko yleistä ja toisaalta varmasti myös osittain haasteellista. Joissakin kumisaappaissa ei ole ollenkaan kantaa, mikä jo itsessään tuottaa ongelmia. Lisäksi varren pituus vaikuttaa istuvuuteen ja toisaalta luulisi, että nilkan kohdalta saapas menee ryttyyn jalustimessa aiheuttaen ilkeän tunteen. Joillakin ratsastajilla tuubihuivit ovat niin syvällä päässä, että sivuille voi olla hankala nähdä. Lisäksi myös saapassukista ja normaaleista sukista voidaan väitellä tuntikaupalla, vaikka ulkonäöllisistä seikoista saavat saapassukat ehkä enemmän pisteitä, kun taas normaalisukat ovat käytännöllisempiä. Tästä voidaan olla montaa mieltä.

Ratsastushanskoja on hyvä käyttää, jotta välttyy hankaumilta tai palovammoilta. Jotkut ratsastajat pitävät kuitenkin ratsastamisesta ilman hanskoja. Talvella suurin osa kuitenkin käyttää hanskoja jotka saattavat olla niin paksuja, että minkäänlainen näpertäminen tai ohjista kiinni pitäminen on hankalaa. On tärkeää suojata sormia paleltumiselta, mutta hyviä vinkkejä ovat myös esim. lämmitettävät hanskat tai kertakäyttöiset lämpöpussit sekä tietysti sormien venyttely ja liikuttaminen lämmittelyksi. Hanskojen paksuuden lisäksi haasteita aiheuttaa kolmisormihansikkaat. Normaaleissa sormikasmallin hanskoissa sormet jäätyvät heti, mutta tumpuissa ei taas saa pidettyä ohjia kädessä. Kolmisormihanskat ovat siis siinä mielessä kuin tehdyt ratsastukseen, mutta kaikenlainen muu tekeminen niissä onkin sitten melkoisen hankalaa.

Millaisia ilon aiheita tai haasteita sinä olet itse havainnut pukeutumisen valinnassa?

Kirjoittaja Juulia Erkkilä on intohimoinen hevostyyppi, jonka mielestä parasta hevosissa on niiden herkkyys ja uuden oppiminen niiden kanssa koko ajan. Hän työskentelee ratsastuksenopetuksen ja eläinvusteisen terapian parissa. Omien hevosten kanssa hän on harrastanut kaikkea aina maastakäsintyöskentelystä ja metsissä samoilusta kenttäratsastukseen asti.

Lue myös:

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista