Miten niin vaikea pukeutua?

Nainen ja hevonen
Kuva: Lari Järnefelt

Kevät saapuu ryminällä ja vihdoinkin uskaltaa laittaa talvitakit varastoon ja siirtyä hieman kevyempään varustukseen.
Vaikka tämä asia ei tunnu tässä maailmanmenossa hirveän tärkeältä, niin on sitä tullut mietittyä aika monta kertaa viimeisten vuosien aikana miten sitä nyt pukeutuisi tallilla. Pihattotallilla, jossa oma hevoseni asuu ei ole lämmitettyä tilaa kun taas toisella tallilla, jossa käyn töissä saan nauttia lämmitetystä maneesista ratsastaessa. Vaikka olen suurimman osan elämästäni pukeutunut melko letkeästi talleilla, niin viimeisten vuosien aikana on tullut opittua pari tärkeää juttua. 

  1. On kaunis ajatus ratsastaa kumisaappailla, jos omat saappaat ovat jääneet toiselle tallille, mutta kun hevosella on jätti-iso liike ja muutenkin itsellä vatsalihakset hieman hakusessa, niin tämä ei kannata. Vasta siinä tilanteessa oppii todellakin ‘kantapään kautta’ miksi saappaiden kuuluu olla napakat ja miksi niitä käytetään esimerkiksi kouluratsastuksessa. Tunnin aikana tuntui välillä siltä, että nilkka muljahti paikoiltaan ja jalka melkein kiersi kierroksen ympäri kevyessä ravissa. 
  2. Älä käytä talvisaappaita lämmitetyssä maneesissa vaikka ulkona olisi kylmä. Ratsastustunnista ei oikein tahdo tulla mitään, koska kaikki ajatukset kulkeutuvat tulikuumiin jalkoihin. 
  3. Jos jäät tallille tunnin jälkeen, niin ota varavaatteita mukaan. On paljon mukavampi jatkaa tallilla oleskelua, kun saat vaihdettua pois märät ja hikiset vaatteet alta. 
  4. Osta ratsastushousut, joiden alle mahtuu kalsarit ilman että ahdistaa. Katso kuitenkin, että ne ovat niin napakat, että kalsareiden pois jäätyä ne pysyvät vielä jalassa. 
  5. Älä ratsasta tulisella hevosella ilman painatuksia ratsastushousuissa. Olin joskus saanut hienot ratsastustrikoot sponsoriltamme ja ne olivat todella kauniit jalassa. Kun sitten hevoseni teki ison loikan maneesissa lensin kuin keihäs satulasta. Sen jälkeen en ole mennyt ilman painatuksia pepun ja satulan välissä. Saattaa olla, että painatukset pitävät minut vain ajatuksen tasolla paremmin satulassa, mutta niiden käyttäminen tuntuu ainakin turvallisemmalta vaihtoehdolta. 
  6. Hevosella voi aina ratsastaa satoi tai paistoi. Talvipakkasilla olen todennut, että kerrospukeutuminen auttaa aina ja kesäisin käydään uimassa, jos aurinko tuntuu liian kuumalta (tämä harvemmin Suomessa tuntuu olevan ‘ongelma’.)
  7. Jos käyt hevosen kanssa uimassa, niin älä mene ilman yläosaa, jos lähellä on muita ihmisiä. Silloin saattaa käydä kuten minulle, että juuri sellaisena päivänä kaikki sukulaisten ystävät haluavat tulla rannalle katsomaan kun hevoset uivat. 
Hevoset ja naiset uimassa
Kuva: Valtteri Bottas

8. Jos menet uimaan hevosen kanssa ja haluat, että ihmiset tulevat ihailemaan esimerkiksi uutta hienoa toppia, tai haluat päätyä iltapäivälehtiin, niin ota formulakuski mukaan rannalle. Lupaan, että saat taattua huomiota ja myös hyviä fomulakuskin ottamia kuvia. 

9. Älä ota pukeutumistakaan elämässä liian vakavasti. Turvallisuus ennen kaikkea ja housut, jotka eivät purista ovat tallipäivälle oiva keksintö.

Kirjoittaja Kia Herold on joogaohjaaja, markkinoinnin ja viestinnän moniammattilainen, äiti ja pienen Jack-koiran sekä hyvin energisen Thor-hevosen omistaja. Hevoset ovat aina olleet Kialle elämän suola ja hän uskoo, että jos me voimme ihmisinä paremmin ovat myös meidän hevoset tyytyväisempiä.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista