Hankalia tai haasteellisia hetkiä maastossa? Jännittynyt tai epävarma hevonen? Hevonen ei halua edetä maastossa haluamaasi suuntaan? Joskus mitättömiltäkin tuntuvat asiat voivat aiheuttaa näitä epätoivottuja hetkiä maastossa, sillä hevoset ovat saaliseläimiä ja heille on luontaista jännittää ja virittäytyä epämukavilta tuntuvissa tilanteissa. Pienillä teoilla voidaan kuitenkin vaikuttaa merkittävästi hevosen ja ratsastajan retken onnistumiseen. Mitä nopeammin haaste ohitetaan, sen nopeammin maastoilu on taas mielekästä kummallekin osapuolelle. Ota siis mukaasi nämä viisi vinkkiä, niin maastoiluhetkistä tulee varmasti mukavempia ja antoisampia.
Pysy rauhallisena ja juttele hevoselle
Maastossa hevonen saattaa jännittyä ja jännittää eri tilanteita. Yksi tärkeimmistä asioista onkin rauhallisuuden säilyttäminen, johon auttaa jutteleminen hevoselle. Oli sitten hevonen jännittynyt mistä syystä tahansa, rauhallinen ja itsevarma puhe auttaa hevosta madaltamaan jännittyneisyyttä. Mikäli ratsastaja on jännittynyt, syvään hengittäminen ja rauhassa asioiden sanominen ääneen tuo tilanteeseen konkretiaa ja selkeyttä sekä usein myös rauhoittaa. Juttelemisen lisäksi, muista myös kehua hevosta ja kohdella sitä empaattisesti ja kannustavasti ja rohkaista sitä ylittämään tilanne, joka saattaa aiheuttaa pelkoreaktion. Tärkeintä on, että sinä uskot hevosen pystyvän siihen ja ajattelet hevosesta sekä tilanteesta positiivisia ja hyviä asioita.
Vaihda negatiiviset ajatukset positiivisiin
Sanotaan, että se mihin keskität ajatuksesi alkaa toistaa itseään ja tuoda itseään elämässä näkyväksi. Hevoset tuntevat meidät ihmiset hyvin eikä niiltä voi peittää ajatuksiamme. Muista siis; jos uskot, että hevonen uskaltaa ohittaa jännittävän kohdan, uskoo myös hevonen siihen. Ajattele siis positiivisesti ja etsi ratkaisuja ongelmien sijaan!
Anna hevosen rauhassa tutustua jännityksen aiheuttajaan
Maastossa voit myös antaa hevosen katsella, haistella, koskettaa ja miettiä rauhassa. Yleensä hevonen on alkujaan jo niin kaukana jännityksen aiheuttajasta, että katseleminen on ensimmäinen asia. Anna hevosen arvioida tilannetta omassa tahdissa ja katsella jännittävää asiaa rauhassa. Voi olla, että hevonen kerääkin jo rohkeutensa itse ja kokeilee lähestyä asiaa. Jos ei, kannusta sitä lähemmäs niin että se voi ehkä jopa haluta koskettaa tai haistella jännityksen kohdetta. Miettimisaika on meillä ihmisilläkin joskus tarpeen. Hevosetkin tarvitsevat aikaa tutustuakseen uusiin ja jännittäviin asioihin. Joskus on kuitenkin tilanteita, jos tapaa esimerkiksi hirven tai peuran, että ei pysty vaikuttamaan itse siihen, miten jännityksen kohde liikkuu.
Vie hevosen ajatukset muualle
Jos hevonen jännittää, kannattaa teettää sille erilaisia tehtäviä maastossa. Esimerkiksi sivuttaissuuntaiset liikkeet ovat hyvä vaihtoehto haastavan tilanteen ratkaisemiseksi. Jos hevonen epäröi eteenpäin menemistä tai kieltäytyy siitä kokonaan rauhoitteluista huolimatta, voidaan kokeilla sivuttaissuunnassa etenemistä. Joskus hevonen voi ohjasta kääntyen ikään kuin huomaamattaan edetä lähemmäs kohdetta ja huomata jossain vaiheessa, ettei tilanne olekaan niin vaarallinen kuin alkuolettama antoi ymmärtää. Jos hevonen esimerkiksi seisoo paikallaan, voidaan saada se liikkeelle kääntämällä sen päätä ohjalla niin, että sen on pakko siirtää toista jalkaansa säilyttääkseen tasapainonsa. Hevosen jalan olisi tarkoitus siirtyä pienen pieni askel sivulle, mutta enemmän eteenpäin kuin taakse.
Peruuttaminen tulosuuntaan voi myös auttaa herättämään paikoilleen jähmettyneen tai auttaa kääntyilevän hevosen kanssa. Jos et saa hevosta käännettyä mihinkään suuntaan eikä hevonen halua liikkua eteenpäin, on viimeinen vaihtoehto kokeilla peruuttaa takaisin tulosuuntaan. Useimmiten tämä voi onnistua, koska hevonen ei nimenomaan halua mennä eteenpäin, jolloin se haluaa tietysti mennä tulosuuntaan eli poispäin jännittävästä asiasta. Ehkä hieman yleisempi keino on peruuttaminen menosuuntaan. Eli jos
hevonen ei mene eteenpäin maastossa, vaan pysähtelee, jumittaa, kääntyilee tai peruuttaa, niin vaihtoehtona on kokeilla peruuttaa siihen suuntaan, mihin ratsastaja haluaa mennä. Hevoselle on helpompaa kulkea eteenpäin, jolloin usein etuperin eteneminen on mielekkäämpää kuin takaperin. Vauhdilla ohittaminen on osittain melko riskialtista toimintaa. Jos et tunne hyvin hevosta, jolla ratsastat, harkitse tarkkaan kokeiletko tätä keinoa. Joitakin hevosia voi auttaa jännittävän tai haastavan kohdan nopea ohittaminen. Tällöin voidaan esimerkiksi ottaa vauhtia hieman kauempaa ja ravata tai laukata aiemmin käyntipysähdyksen aiheuttaneen kohdan ohi. Riskinä tässä on se, että hevonen voi edelleen tehdä pysähdyksen, hypätä sivuun, kääntyä tai tehdä jotain muuta yllättävää. Hitaammassa vauhdissa jännittävän kohdan ohittaminen on turvallisempaa. Lisäksi täytyy huomioida erityisesti hevosen
tunnetilat, sillä esimerkiksi vauhkoontuneella hevosella vauhdin lisääminen ei tuota hyvää lopputulosta. Huomion kiinnittäminen muualle tehtävillä on hyvä keino monelle hevoselle. Maastossa hiekkatiellä, pellolla ja oikeastaan missä tahansa missä on muutama metri tilaa sivuilla, voidaan tehdä kaikenlaisia kiemuroita ja mutkia. Pohkeenväistö on yksi hyvä keino rauhoittaa hevosta keskittymään tehtävään eikä ympäristön jännittäviin asioihin, mikäli se sujuu kentälläkin. Muut tutut tavat tai asiat, jotka hevonen jo osaa, auttavat palauttamaan luottamuksen ja rauhallisuuden haasteellisiinkin tilanteisiin. Jos mahdollista, vaikean hetken voi vaikka hetkeksi unohtaa ja ratsastaa pois, ja myöhemmin palata samaan tilanteeseen takaisin keskittyneempänä ja paremmalla fiiliksellä. Tässä mielikuvituksen maailma on rajaton! Tärkeintä on vain saada hevonen keskittymään tehtäviin jännityksen sijaan.
Muita hyviä haasteellisten kohtien ohittamiseen soveltuvia vinkkejä ovat jännittävän kohteen tai haasteen kohtaaminen kauempaa, toisen reitin valitseminen tai lähestyminen eri suunnasta. Eli jos vain on mahdollista, älä yritä ratsastaa esimerkiksi jännittävän kiven vierestä polkua pitkin väkisin, vaan kierrä metsän kautta hevoselle sopivalta etäisyydeltä. Näin säästytään suuremmalta konfliktilta ja
jännittymiseltä ja matkaa on helpompi jatkaa rennommin. Toisen reitin valitseminen on myös ihan ok. Hevosmaailman kuvitelma siitä, että hevonen saisi jotenkin periksi, jos ei uskalla jännittävää kohtaa ohittaa, on viallinen. Jokainen hevosen kanssa maastoilija voi hyvillä mielin valita toisen reitin, mikäli hevonen jännittää jotakin ja ratsastaja tunnistaa omat ja hevosen rajat. Lisäksi vaihtoehtona on vielä lähestyminen eri suunnasta, eli jännityksen kohdetta tai haastetta lähestytään fyysisesti eri suunnasta tai otetaan siihen eri näkökulma muutoin.
Tule alas satulasta, jos se on tarpeen
Kaikista tärkein vinkki maastossa tapahtuviin haasteellisiin tilanteisiin on, että tule alas satulasta, jos se on tarpeen. Niinkin yksinkertaista kuin se on, taluta hevosta ja auta hevosta hevosta sitä kautta selättämään haasteensa, jännityksensä, pelkonsa tai mikä asia ikinä onkaan. Rohkaise, kannusta ja ole mukana maasta käsin johdattamassa teidän yhteistä matkaa. Hevosta usein auttaa se, että ihminen tulee pois selästä ja taluttaa sitä ikään kuin mennen edellä mörön suuhun. Älä siis yritä väkisin olla kyydissä, vaikka hevosmaailmassa olisi vahva uskomus siitä, että alas ei saa tulla. Hevosen selästä saa tulla alas kesken maastoreissun, jos
siltä tuntuu!
Kirjoittaja Juulia Erkkilä on intohimoinen hevostyyppi, jonka mielestä parasta hevosissa on niiden herkkyys ja uuden oppiminen niiden kanssa koko ajan. Hän työskentelee ratsastuksenopetuksen ja eläinvusteisen terapian parissa. Omien hevosten kanssa hän on harrastanut kaikkea aina maastakäsintyöskentelystä ja metsissä samoilusta kenttäratsastukseen asti.
Lue myös: