Voiko kumisaappailla ratsastaa?

saappaat

Mietimme Happy Riderin päätoimittajan Leena Honkajuuren kanssa, että mitäköhän ihmiset ajattelevat kumisaappaissa ratsastamisesta. Voiko kumisaappailla ratsastaa? Nå, ei kuin kysymään meiltä viisaammilta.

”Mun mielestä kumisaappaissa jalka ei kyllä ole tarpeeksi vakaa eli ei. Ostin nimittäin itse just kärkivahvikkeelliset kengät ja ne osoittautui ihan liian löysiksi sekä jalkaosasta että nilkasta ja ovat ihan kauheat ratsastaessa jopa minichapsien kanssa. Voihan sitä ratsastaa vaikka huopatossuissa ilman satulaa toki, mitäpä se kellekään kuuluu.” – Hyvinvointivalmentaja, luennoitsija, kahden pojan äiti ja Armas-hevosen omistaja Kaisa Jaakkola

”Oon Islannissa, matkalla Grönlantiin! Musta voi juu ridata kumppareilla, mutta ei se oo kivaa eikä kovin turvallistakaan.”  –  Monimediatoiminainen, huippuratsastaja, kahden lapsen äiti, koiran sekä todella monen hevosen omistaja Katja Ståhl

”Ei voi. Jalat hikoilevat kumisaappaissa, eivätkä ne anna tukea tai muokkaudu jalan mukaan. Lapsille ne kuitenkin toimivat. Tulisi hieman kalliiksi ostaa lapsille aina uudet hienot nahkasaappaat kasvuvaiheessa.” – Ratsutarvikekauppa Ridaajan perustaja ja omistaja Saga Tervonen

”Ehdottomasti voi. Ja kuomat on ihan parhaat talvella. En tainnut käyttää ratsastussaappaita kuin ehkä pari hassua kertaa tänä talvena.” – Omahevonen.fi perustaja Hanni Tyry.

“Tottakai voi kumisaappailla ratsastaa. Minä olen aloittanut ratsastamisen kumisaappailla ja minulla oli sellaiset punaiset Nokian kumisaappaat, kun kaikilla muilla oli mustat. Hyvin meni.” – Valmentaja, ratsuttaja ja koulutuomari Heidi Leiniäinen.  

kuvassa kumisaapas jolla voi ratsastaa

”Voihan kumisaappailla ratsastaa, mutta nilkan tukea ne ei kyllä anna. Ratsastin joskus pienenä kumisaappailla, mutta en ole sen jälkeen niillä mennyt. Voisihan sitä maastoon mennä, jos saappaissa on kunnon kanta, mutta isommin liikkuvalla hevosella en kyllä kumisaappailla ratsastaisi.” – Eläinlääkäri Lotta Isokotamäki.

”Joo voi! Vanhat kunnon Kontiot vältti aikanaan hyvin kun alkeistunneilla vasta fiilistelin tuntuuko laji omalta. Jos tuntuu, niin mars ridakenkäkauppaan ja kokemaan miltä tuntuu kun jalassa on kunnon tamineet. Olennaisinta on, että jalkine ei hölsky jalassa ja päästä kantapäätä nousemaan/pakota varvastamaan/jännittämään jalkaterää ja nilkkaa. Kumppareitahan on nykyisin tosi istuvinakin. Ja tietysti riippuu mitä lajia tekee ja millä tasolla. Mitä paremmin osaa, sitä enemmän vaatii varusteilta. Eli juu voi ratsastaa kumppareilla, jotkut kumpparit on jopa toimivat, mutta eihän ne optimaaliset ole. Ridakengistä on moneksi: ratsastusnilkkurit, jodhpurit, saappaat eri jäykkyyksillä ja lännenbootsit. Ratsastusvaelluksella esimerkiksi monella on ridauksessa vaelluslenkkarit, jopa oppaalla – ja hyvin menee. – Ratsastusmatkojen huippulady sekä professori Riitta Kosonen

“Voiko kumisaappailla ratsastaa.. eh.. no siis, riippuu toki siitä, mitä tarkoitetaan ratsastamisella. Jos puhutaan vaikka että oot menossa kouluvalmennukseen, jossa pitäisi saada hyvä istunta ja helppo apujen käyttö, jotta voi vaikuttaa mahdollisimman pienillä avuilla, niin siihen kumisaappaat löysinä ja isoina nilkasta ei varmasti ole ideaalit. Hyvin jalkaa myötäilevä, istuva, tukeva, kouluun useimmiten ulkopuolelta kovitettu saapas antaa ratsastajan jalalle tukea ja sallii keskittyä olennaiseen, siinä missä kumisaapas hölskyy ja voi myös hiertää. Paitsi ratsastajaa, myös hevosta, ollessaan liian suuri nilkasta ja pohkeesta, se voi mennä ryppyyn joka voi puolestaan painaa ja tuntua epämiellyttävältä. Lapsuudesta muistan myös kuinka kumisaapas putosi jalasta kun jalka irtosi jalustimesta. 

Mutta jos ratsastamisella tarkoitetaan vaikkapa lasta joka juuri aloittaa ja haluaa kokeilla miltä tuntuu istua hevosen selässä, on kumisaapas siihen vallan riittävä että tuntee sen riemun minkä hevonen voi antaa. Tai jos menee oman hevosen kanssa vaikka maastoon rennolle kävelylle, jossa tarkoitus on nauttia ulkoilmasta ja yhdessäolosta, niin jos ei hevonen ole kovin vilkasta sorttia siinä voinee kumisaappaatkin riittää. Sitten kun haetaan sitä saumatonta, harmonista yhteistyötä hevosen kanssa ja halutaan poistaa mahdolliset haittatekijät, jotta hevoseen voidaan vaikuttaa mahdollisimman kevyesti, niin siinä ei kyllä istuvaa ratsastussaapasta voita mikään.” – Hevos- ja ratsastustarvikekauppa Just Dressage:n perustaja ja omistaja Matilda Hyle.

“Mulla on vielä suht tuoreessa muistissa ratsastuksen aloitus, koska aloitin vasta aikuisena niinkuin tiedätkin. Itsekin olen mennyt ensimmäiset kerrat kumisaappaissa ja sillon, kun ei viellä jaloilla osaa paljonkaan hevoseen vaikuttaa ne meni ihan hyvin siinä vaiheessa, kun tavoitteena oli saada hevonen käynnistä liikkeelle. Tietysti sen verran olisi hyvä kumppareidenkin ominaisuuksia miettiä, että kantakoroke olisi hyvä olla turvallisuuden takia eli jos miettii lapsen vientiä ensimmäisille ponitunneille, ei varmastikaan tarvi ensimmäisille tunneille satsata kalliisiin saappaisiin, jos innostus ei jatku pidempään.

Alkuhöntsäilystä, kun siirtyy raviin ja laukkaan ja alkaa löytämään ajatuksen siitä, että pohkeet tulisi olla rennosti kiinni hevosten kyljissä, tulee kyllä semmonen fiilis, että kumi hankaa jalustinhihnoja ja natisee inhottavasti. Muutenkin keventäessä jalka heiluu liikaa kumpparin sisällä eikä sitä ole helppo pitää rauhallisena siellä, kun jalkaa ei tue napakka nahkasaapas. Eli en jatkaisi säännöllisempää harjoittelua saappaat jalassa, kun vaikeuttaa varmasti jalan balanssin löytämisessä.

Nykyään saatan höntsätä sadekeleillä muutamat kierrokset kentällä ja lähteä maastoon jatkamaan. Nahka hengittää silti paremmin ja on 100krt mukavampi jalassa. Ja en tiedä tulisiko isolla ratsastusmäärällä hiertymiä heiluvat kumpparit jalassa, niin ratsastajalle kuin hevosellekin? Tässä tälläistä pohdintaa, toivottavasti jotain apua.”  – Ratsastuksen aikuisällä aloittanut lahjakas ratsastaja ja huippu-uimari Emilia Pikkarainen

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista