Annaleena Hakola, 36, on kiireinen kahden lapsen äiti Helsingistä. Lapsuutensa Hakola vietti Pohjanmaalla, jossa ravihevosia oli lähes kaikilla naapureilla.
– Omaa hevosta en koskaan saanut, mutta käytännössä asuin tallilla koko ala- ja yläasteajan. Minulla oli useampikin hevonen ylläpidossa tai vuokralla pidemmän aikaa, joita sain pitää kuin omiani. Kaikkein rakkain oli minulle ylläpitoon tullut suomenhevosruuna Veksi, joka pelastettiin huonoista oloista luurangonlaihana, ja jonka luottamuksen ihmisiin sain palautettua. Veksi oli minulla kaksi vuotta, kunnes se sai ihanan loppuelämän kodin ja kuulin myöhemmin heidän hypänneen SM-tasolla esteitä.
Pääkaupunkiseudulla asuva Annaleena on aikuisiällä alkanut tuntemaan yhä kasvavaa kaipuuta hevosten pariin. Työt, lapset ja muut harrastukset ovat kuitenkin vieneet sen verran aikaa, että paluu satulaan on tuntunut kaukaiselta ajatukselta.
– Ajanpuute on yksinkertaisesti tehnyt ajatuksesta sen verran mahdottoman, että hevosten pariin ei tullut hakeuduttua Helsingissä. Oma hevonen on ajatuksena tuntunut aivan naurettavalta. Sellaiseen ei yksinkertaisesti olisi aikaa. En ole myöskään halunnut mennä tunneille ratsastuskouluun, olen tottunut maalla niin vapaasti ratsastamaan maastossa, että ajatus pelkästä kehän kiertämisestä ei ole tuntunut omalta, Annaleena kuvailee.
Annaleena toimii designhuonekaluyritys Hakolan toimitusjohtajana ja luovana johtajana. Lisäksi hän pyörittää arkea, johon kuuluu kaksi pientä lasta. Viime vuosina Hakolan nousukiito onkin pitkälti ollut Annaleenan sitoutumista ja näkemyksellisyyttä, joiden ansiosta menestystarina on luonut nahkansa.
– Nyt olen sellaisessa vaiheessa elämässäni, että aloin miettiä omien haaveideni kanssa, että se on nyt tai ei koskaan. Ja hevoshaave siellä eli syvällä. Sattumalta samalla huomasin ilmoituksen, jossa kerrottiin tästä OmaHevonen-mallista ja etsittiin omaa ihmistä Kamulle, Annaleena kertoo.
Hetken päästä Annaleena olikin jo ensimmäistä kertaa Kamun selässä ja kaikki vanhat muistot hevosten kanssa vietetystä ajasta tulivat mieleen. Oli myös hauska sattuma, että Annaleenalla ja hänen siskollaan oli nuoruudessaan eestinhevosristeytys Puksu vuokralla pidemmän aikaa.
– Näillä on hauska tällanen hieman kipittävä ravi. Puksu osasi siirtyä tölttiin, kun sitä koputti korvien välistä. Eestinhevoset ovat ihania, ne huokuvat luottamusta ja rohkeutta, kuten Kamukin, Annaleena huokaa selästä.
OmaHevonen-mallissa tiimit rakennetaan hevosen ehdoilla
Kokeilukerta piti sisällään noin 45 minuuttia ratsastamista ja kokemus oli molemmille osapuolille miellyttävä. Kamu nautti rohkeasta, mutta herkästä ratsastajasta ja Annaleena pääsi ottamaan ensimmäisen askeleen oman haaveensa toteuttamista.
– Oli aivan ihanaa! Tällainen malli on aivan täydellinen. Saan ihanan Kamun päiväksi itselleni, voin maastoilla ja hoitaa, ruokkia ja harjailla ja puuhata päivän aikana kaikkia niitä ihania asioita, joita ikävöin tallielämästä. Ja muiden päivien osalta tiedän, että Kamulla on hyvä tiimi siitä huolehtimassa ja minun ei tarvitse stressata mistään. Tässä saa kyllä aivan rusinat pullasta, Annaleena iloitsee.
Yksi päivä viikossa hevosen omistajana tarkoittaa sitä, että hevosen kanssa voi puuhailla omilla ehdoillaan, omien aikataulujensa mukaan. Käytännössä vaikka viettää koko päivän tallilla hevosta rapsuttaen. Ohjelman ja tekemisen voi suunnitella itse omien aikataulujensa ja halujensa mukaan. Hevosella on oma tiimi, jossa kaikkien toivomukset ja ajatukset hevosen kanssa puuhailemisessa otetaan huomioon, hevosen ehdoilla, ja tiimi rakennetaan kullekin hevoselle sopivaksi kokonaisuudeksi. Jokaisella hevosella on oma viikkoaikataulu, johon kuuluu monipuolisesti erilaista liikuntaa, mutta myös vapaata.
Kamulla on Annaleenan lisäksi neljä muuta tiimissä. Maanantaisin Kamu on koulutunnilla, tiistaisin Kamu maastoilee. Keskiviikkoisin treenataan koulua tai esteitä, samoin torstaisin. Perjantaisin Kamulla on usein vapaa, toisinaan silloinkin Kamu saattaa päästä maastoilemaan. Viikonloput Kamun kanssa useimmiten maastoillaan, mutta toisinaan joku Kamun tiimiläinen haluaa treenata valmentajan kanssa.
Vuonna 2007 syntynyt ruuna, Kamu, on viime kesän laitumella hieman päässyt pyöreäksi, joten extraliikutuksia on lisätty pitkin syksyä ja kuntokin on kasvanut pikkuhiljaa. Annaleenan toive on päästä maastoilemaan mahdollisimman paljon, mutta valmennukset silloin tällöin eivät suinkaan ole poissuljettuja.
– Onhan se hyvä verestää omia taitoja välillä, ja saada hyviä vinkkejä ja ohjeita esimerkiksi omaan istuntaan ja muuhun työskentelyyn. Varmasti tulen ottamaan myös tunteja maneesilla, mutta ehdottomasti eniten odotan, että pääsen ihan vaan hengailemaan tallille kaikessa rauhassa ja maastoilemaan Kamun kanssa, Annaleena toteaa.
Laskimme mitä hevosen pitäminen kotitallissa maksaa – lue lisää >>
Kiinnostuitko OmaHevonen-mallista?
OmaHevonen-mallissa on tarjolla erilaisia paketteja, jotka sopivat erilaisiin tarpeisiin ja eritasoisille ratsastajille. Hevosilla on mahdollista valmentautua tavoitteellisesti ja kisata, mutta mallissa on paketteja, jotka sopivat myös vähämmän tavoitteelliseen maastoiluun ja itsenäiseen ratsastamiseen.
Jokaisen OmaHevonen-mallista kiinnostuneen kanssa tehdään ensin tutustumiskäynti, jossa katsotaan miten ratsukko toimii yhdessä.
Varaa aika omaan tutustumiskäyntiin >
Hevoset ja niiden vaatimustasot ja muut tiedot löydät täältä >