Hevosen laiton tuonti Suomeen voi päättyä sakkoihin tai palautukseen lähtömaahan


Kivat harrastehevoset ovat kotimaassa kortilla koronan kuumentamien markkinoiden takia. Moni suuntaa katseensa ulkomaiden isommille markkinoille, mutta unelmaratsun Suomeen saapumisessa voi tulla äkkipysäys rajavalvonnassa, mikäli paperit eivät ole kunnossa. Hevosen laiton tuonti Suomeen voi päätyä sakkoihin tai pahimmassa tapauksessa joudut palauttamaan hevosen lähtömaahan.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto harkitsee parhaillaan antavansa uuden eläintautilain myötä mahdolliseksi tulleita seuraamusmaksuja eläimiä laittomasti maahan tuoneelle henkilölle. Aluehallintovirasto tai Tulli voi määrätä 300−5000 euron sakon henkilölle, joka yrittää tuoda eläimiä ilman vaadittuja todistuksia ja merkintöjä muualta EU:n alueelta Suomeen.
Maan rajoja ylittävillä hevosilla pitää olla EU-vaatimukset täyttävät terveystodistukset, jotka lähtömaan eläinlääkäri laatii kansainvälisessä TRACES-järjestelmässä. Hevosen maahantuojalla pitää olla kuljetuksessa mukana järjestelmästä tulostettu tuore todistus.

Hiljattain sattuneessa tapauksessa hevosia Suomeen kuljettanut henkilö ylitti rajan kyydissään hevosia, joille oli väärennetty TRACES-todistukset. Matka tyssäsi siihen ja hevoset palautettiin rajalta lähtömaahan. Koiranpentujen kanssa äskettäin sattuneessa vastaavassa tapauksessa kaikki neljä pentua määrättiin lopetettavaksi, sillä tuoja ei halunnut palauttaa pentuja lähtömaahan.
Käännytystapauksissa välittömän taloudellisen tappion kärsii todennäköisimmin hevosen ostaja, joka odottelee postimyyntihevostaan kotiin. Sen vuoksi ulkomailta hevosta ostavan kannattaa tarkkaan ottaa selvää luotettavista myyjistä ja huolitsijoista.

”Eläimen tuoja on vastuussa tuontiehtojen selvittämisestä ja niiden täyttymisestä”, painottaa läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
”Lakimuutos ja sen myötä tullut mahdollisuus määrätä seuraamusmaksu toivottavasti saavat ihmiset aiempaa tehokkaammin ottamaan selvää tuontivaatimuksista ja myös noudattamaan niitä. Kyseessä on viime kädessä eläinten hyvinvointi ja myös ihmisten turvallisuus.”


Hevosta rajan yli siirrettäessä sen mukana on oltava sähköisessä TRACES-järjestelmässä tehty terveystodistus yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: Pohjoismaihin pysyvästi rekisteröity hevonen saa ylittää Pohjoismaiden rajan ilman todistusta, jos siirtäjä pystyy luotettavasti todistamaan hevosen osallistumisen kilpailuihin, jalostusarvosteluun tai jalostuskokeeseen ja hevonen palaa lähtömaahan 10 vuorokauden sisällä.

Eläinten maahantuonnissa on terveystodistuksen lisäksi muitakin vaatimuksia. Kaikilla maahantuotavilla eläimillä täytyy olla tunnistusmerkintä, esimerkiksi hevosilla mikrosiru. Eläimen passin täytyy täsmätä skannaustarkistuksessa mikrosiruun. Mikrosiru on EU:ssa pakollinen kaikilla 1.7.2009 tai sen jälkeen syntyneillä hevosilla.

Lue lisää:
Maaseudun Tulevaisuus / Korona lisäsi paperittomien ponien ja hevosten tuontia
Maaseudun Tulevaisuus / Hevosten maahantuoja kaipaa selkeämpää ohjeistusta uuteen TRACES-järjestelmään

hevosen tuonti
Hevosen tuonti Suomeen sisältää useita pikkutarkkoja vaatimuksia, joiden on toteuduttava prikulleen, ennen kuin hevonen astelee omaan pihaan. Kuva: Kati Susi

Viranomaistietoa:
 Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedote 29.12.2021: Uusi laki voimaan vuoden 2022 alusta: eläimen laittomasta tuonnista EU:n alueelta voi koitua jopa 5 000 euron seuraamusmaksu 
Aluehallintoviraston tiedote TRACES-todistuksesta 2.12.2021
Blogikirjoitus eläimen vastuullisesta ostamisesta avi.fi-sivustolla

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista