Onko hevosen pito kotitallissa halpaa? – Tämä on tulos, kun kuluja seuraa euron tarkkuudella

hevosenpidossa palaa rahaa.
Hevosen pidossa palaa rahaa, vaikka ystävä asuisi kotitallissa. Kuva: Pixabay

Moni haaveilee hevosista omassa pihassa, sillä siinähän voi säästää pitkän pennin täysihoitotalliin verrattuna. Vai palaako hevosenpidossa silti rutkasti rahaa? Selvitimme kuinka kallista tai halpaa hevosen pito kotitallissa on.

”6212 euroa. Sen verran meni vuonna 2021 rahaa yhden hevosen elämiseen kotitallissa oheispalveluineen”, kertoo Instagramissa suosittua Ypäjä Huttunen -profiilia pitävä Maija Kylmänen.
Hän kilpailee suomenhevosruunallaan ja saa valmennusapua ystävältään edullisesti. Ypäjä Huttunen asuu Kylmäsen maatilalla hevoskaverinsa Toukon kanssa. Ruunapojille heinä ostetaan ulkopuoliselta, mutta laitumet löytyvät omalta tilalta.
”Summassa ei ole mukana esimerkiksi sähköjä, lämmitystä, vettä, konetöitä tai laskettu omalle työlle mitään osuutta. Mukaan ei ole myöskään laskettu kiinteistöjen ylläpitoa, trailerin tai polttoaineiden kuluja”, Kylmänen kertoo.

Viime vuoden kuluja ynnätessään Kylmänen totesi, että niihin ei sisältynyt lainkaan ylimääräisiä sairauskuluja. Rahaa kului vain raspauksiin, rokotuksiin, kengityksiin ja kesällä ihonhoitoon.
”Jos terveysasioissa lähtee homma alamäkeen, niin budjettiin saa läsäyttää kertoimia rutkasti lisää”, Kylmänen toteaa.
6212 euron vuosikuluista Ypäjä Huttusen omistajalla kului viime vuonna valmennuksiin  1213 euroa ja kilpailumaksuihin 455 euroa. Ötökkäkaudella ihonhoitotuotteita ja hyönteiskarkotteita Ypäjä Huttunen sai pintaansa 380 euron edestä.

”Tämä budjetti on oikeasti aika pieni ja perustuu täysin omaan työhön ja kalustoon. Siihen, että niin paljon tehdään itse. Olen etuoikeutettu monessa mielessä. Toivoisin laskelman avaavan hieman hevosen kuluja. Siellä ruudun äärellä voi olla sellaisia lukijoita, jotka juuri nyt laskevat mahdollisuuttaan pitää omaa hevosta, kenties omassa tallissa.”

Ypäjä Huttunen ja Maija Kylmänen
Maija Kylmänen laski hevosenpidon kustannukset euron tarkkuudella viime vuodelta. Ypäjä Huttunen tutkailee tilannetta. Kuva: Tiina Suvanto

Haluatko lukea lisää hevosen omistamisesta >>

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista