Esteratsastuksen sääntömuutokset vaativat panostusta valmentajiltakin

esteratsastuksen säännöt muuttuivat
Kaisu Rukko kotikisoissa viisivuotiaan omakasvattinsa Quentinin kanssa. Kuva: Essi Ahonen

Vauhdin ja vaarallisten tilanteiden välttäminen on Suomen Ratsastajainliiton esteratsastuksen sääntömuutoksen takana.

SRL ilmoitti tammikuun loppupuolella, että aprillipäivänä astuu voimaan esteratsastuksen alempia luokkia koskeva arvostelumenetelmien muutos. Jatkossa näissä luokissa ei enää ratsasteta kelloa vastaan.
Liiton tavoitteena on kehittää ratsastajien lajitaitoja ja keskittymistä lajin perusteisiin.
”Ratsukon hyvä suoritus tapahtuu oikeaa reittiä, oikeassa tempossa ja hyvässä tasapainossa. Nämä perusasiat luovat vahvan pohjan matalammista luokista aloittelevien ratsukoiden lajitaitojen kehittymiselle”, todetaan SRL:n tiedotteessa.
Mallia muutokseen on otettu useista muista maista, joissa samantapainen sääntö on ollut jo vuosia voimassa. SRL:n estekomitea näkee muutoksen vaikuttavan suoraan ratsastajien lajitaitojen kehitykseen.

”Varmasti perusratsastus paranee näiden arvostelumuutosten myötä. Taitoarvostelu korostaa perusratsastustaitojen merkitystä”, toteaa C-pj tuomari, valmentaja ja kilparatsastaja Kaisu Rukko Pälkäneeltä.
Rukko näkee ihanneaika-arvosteluun siirtymisessä joitakin haasteita.
”Ihanneaika-arvostelu vaatii radan hahmottamista ja oman hevosen laukan tuntemista. Tämä saattaa olla pikkukisoissa haaste. Miten shettikset ja esimerkiksi nuoret isolaukkaiset hevoset saadaan reilusti samalle viivalle”, hän pohtii.

Rukon mukaan myös ratamestareilta radan rakentaminen ihanneaika-arvosteluun vaatii enemmän.
”Radan pituus täytyy mitata huolellisesti ja laskea ihanneaika oikein.”
Monelta valmentajaltakin vaaditaan Rukon arvion mukaan muutosvaiheessa panostusta.
”Ei välttämättä ole helppo selittää 12-vuotiaalle voitonnälkäiselle junnulle, että nyt sinä et ratsasta aikaa vaan taitoa.”

Rukko kiittää sääntömuutoksia siitä, että niillä pyritään parempaan turvallisuuteen ja vauhdin aiheuttamien vaarallisten tilanteiden välttämiseen. Täysin samoilla linjoilla hän ei SRL:n estekomitean kanssa kuitenkaan ole. 
”Itse olisin jättänyt esimerkiksi seura- ja aluemestaruuskisoihin arvostelun 367.1 tai 2 ja samoin suomenhevosten aluemestaruuksien 90 cm luokkaan. Olisi helpompi saada eroja syntymään ratsukoiden välille ja kilpailun jännitys näkymään myös yleisöön.”

Ratsastajainliiton tiedote sääntömuutoksista

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista