Kian joogavinkit lantion pehmentämiseen osa 2.

Artikkelissa Miksi ratsastajan kannattaa joogata? – Kia Herold vastaa, kirjoitimme oikeanlaisen hengittämisen tärkeydestä. Miten joogaa harjoittaessa ei vain kehitetä lihaksia tai venytetä eri kehonosia, vaan joogan perusta on hengityksessä, mielen rauhoittamisessa ja oman itsensä kohtaamisessa.

Lantio ja lantion alue menee helposti jumiin ja kireäksi. Lantioon säilötään myös vanhat traumat ja epämukavat tunteet, joten lantion alueen avaaminen säännöllisesti on kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille erityisen tärkeää. Olemme kaikki yksilöitä ja joillakin lantion alue saattaa olla kireämpi kuin muilla eikä sitä edes aina omassa arjessa huomaa. Kireä lantio aiheuttaa sen, että hengitys saattaa olla epätasaisempi ja se taas vaikuttaa suoraan meidän palleaan. Kun pallea kiristyy, lantio jäykistyy entisestään emmekä pääse liikkumaan hevosen kanssa toivotussa ”flow” -tilassa. Epätasainen hengittäminen voi myös väsyttää sinua ratsastajana, koska et saa tarpeeksi happea lihaksille ja voit kokea väsymyksen ja ylihikoilun tunteita.

Kireä lantio rajoittaa hevosen liikettä

Liikkumaton lantio ja kireät lihakset vaikuttavat suoraan hevosen selän liikkeeseen. Jos ratsastajan lantio ikään kuin vastustaa liikettä estää tämä hevosen selän lihaksiston luontaisen keinumisen ja hevosen askeleet saattavat näyttäytyä lyhyenä ja eleettömänä. Kun hevonen jäykistyy sinua vastaan on luontaista jännittyä ja tehdä enemmän töitä ratsastajana, jolloin sekä hevonen ja ratsastaja ”kovettuvat” toisiaan vastaan. Kuten Lindsey Wilcox-Reid niin hyvin sanoo: ”mitä pehmeämpi lantio, sitä pehmeämpi hevonen”.

Harjoitusravissa ajatellaan usein, että vahva core on tärkeintä, mutta hengittäminen hevosen rytmissä vaikuttaa suoraan meidän lantioon ja ravin laatuun. Ravissa voi harjoitella hengityksen laskemista. Laske kaksi hengitystä sisään ja kaksi hengitystä ulos. Kun olet harjoitellut hengittämistä yritä tehdä sama esimerkiksi siirtymisessä tai sivuttaisessa liikkeessä. Usein voit huomata milloin hengitys salpaantuu ja hevosen liike muuttuu. Keskity siihen ja jatka hengittämistä, niin voit huomata miten liike soljuu paljon luontevammin kun jatkat hengittämistä myös hieman vaativampien liikkeiden läpi. Myös laukassa toimii hyvin kahden hengityksen laskeminen sisään ja ulos.

Koostimme tähän alle 2 hyvää liikettä, jotka sopivat erinoimaisesti lantion avauksiin. 

Happy Baby (ananda balasana)

Happy Baby on rauhoittava ja rentouttava asana, joka venyttää lempeästi kehoasi, lantion aluetta, nivusia ja selkää. Asento on nimetty asianmukaisesti ”onnelliseksi vauvaksi”, koska ollessasi tässä asennossa muistutat vauvaa, joka makaa iloisesti selällään.

Miten menen asanaan?

Selinmakuulta koukista polvet kohti mahaa, jalkapohjat kohti kattoa ja ota ulkokautta kiinni jalkateristä. Polvet ja nilkat samassa suorassa linjassa, nilkat koukistettuina, reidet maton kanssa samassa linjassa. Avaa polvia rintakehää leveämmälle ja työnnä lempeästi jalkapohjia kohti käsiä samalla, kun vedät käsillä jalkoja alemmas ja polvia kohti mattoa.

Pidä niska pitkänä suorana, älä anna hartioiden tai leuan nousta ja niskan kohota kaarelle, ja kokeile ottaa jalkaterien sijaan kiinni nilkoista.Pidä myös huoli, ettei alaselkään tule notkoa vaan painat sitä aktiivisesti kohti mattoa, jos alaselkä nousee kaarelle korjaa asentoa ja vedä napaa kohti selkärankaa. Asanan voi myös tehdä yksi jalka kerrallaan.

Happy Baby pose
Happy Baby -asana

Alaselän ja lantion rentoutus

Tämä liike on yksi suosikkiliikeistäni ja suosittelen rentouttamaan kehon tällä tavalla niin usein kuin mahdollista. Voit tuoda blokin ristiselän alle joko matalalla asennolla, keskikohdasta tukemassa tai ihan kokonaan ylhäällä asti. Rentouta täysin lantio ja selkä blokkia vasten ja tunne avaus ja rentoutuminen myös kehon etuosassa. Kun sinulla on turvallinen ja rento olo, voit myös nostaa jalat taivasta kohti inversioon. Kaikki inversiot ovat erinomaisia meidän keholle. Inversio voi olla eteenpäin taipuminen, päällä seisonta tai esimerkiksi tämä alla näkyvä liike, jossa jalat nousevat taivasta kohti. Liike, joka on vastoin sitä missä normaalisti kuljet päivät pitkät.:) Inversiot auttavat rentoutumaan ja laittavat veren ja nesteet kiertämään kehossa. Inversion jälkeen mieli saattaa myös tuntua kirkkaammalta ja koko olemus energisemmältä. Tämän liikkeen voit myös tehdä ilman blokkia ja nostaa jalat esimerkiksi seinää vasten nojaamaan.

Lue myös:
Miksi ratsastajan kannattaa joogata? – Kia Herold vastaa
Kian joogavinkit lantion pehmentämiseen

Kuvat: Mikaela Metelinen
Lähteet: Lindsey Wilcox -Reid, Pilates for Riders, joogantai.fi

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista