Pelkotiloja on monenlaisia. Yksi pelkotiloista on kuitenkin selkeä fyysinen pelko, jossa pelätään hallinnan menettämistä, loukkaantumista ja vauhtia ratsastaessa. Fyysinen pelko linkittyy usein epäonnistumisen pelkoon, mutta joskus nämä pelkotilat voivat olla irrallisia toisistaan. Tässä artikkelissa Anna Andersén, PsM, laillistettu psykologi, sertifioitu urheilupsykologi ja psyykkinen valmentaja jakaa 5 vinkkiä fyysisen pelon käsittelyyn ratsastajille.
”Hyväksy pelko, käsittele sitä ja keskity ratsastukseen.”
1. Tunnista taustat mistä pelko kumpuaa
On tärkeä tiedostaa mistä fyysinen pelko kumpuaa. Onko taustalla oma trauma tai oletko nähnyt tilanteen, jossa esimerkiksi joku muu kokee trauman ja pelkäät jo etukäteen, että jotain tulee tapahtumaan hevosen selässä. Voiko pelko johtua kokemattomuudesta tai omasta fysiikasta? Esimerkiksi onko oman tasapainon tai reaktiivisuuden kanssa kehittämistä tai tuntuuko, että lihaskunto on puutteellinen? Oletko juuri aloittanut ratsastuksen ja olet kokematon ja pelkäät sen takia? Tai johtuuko pelkotila hevosesta? Voit olla kokenut ratsastaja, mutta hevonen jolla ratsastat saattaa olla reaktiivinen, joka nostattaa epävarmuutta ja luo pelkotiloja syystä tai toisesta.
2. Fyysisen ja henkisen taidon kehittäminen
Opi tuntemaan ja luottamaan omaan kehoon ja harjoita oheisliikuntaa, joissa harjoitetaan lihaskuntoa, reaktiokykyä ja tasapainoa. Jo pelkästään hyvä fyysinen kunto lisää turvallisuuden tunnetta, sillä pysyt paremmin hevosen selässä ja on helpompi luottaa kehon taitoon, kun keho voi hyvin. Omaan kehoon luottaminen auttaa myös siinä, että voit sanoa itsellesi että ”kyllä minä täällä pysyn”, vaikka jotain tapahtuisi. Se auttaa sisäisessä puheessa, joka auttaa kohtaamaan tilanteita joissa pelkää.
Opi myös tunnistamaan omat ajatukset ja tunnereaktiot siinä hetkessä, kun pelkäät. Mitä ajatuksia mielessä on sillä hetkellä, joka nostattaa pelkoa? Kun tunnistat ajatukset, niin te turvasuunnitelma miten toimit tilanteessa, kun pelkäät. Voit opetella tuntemaan ajatuksesi, miten säätelet tunteita ja miten toimit siinä hetkessä kun huomaat jo tutuksi tulleet ajatukset ja tunteet. Voit esimerkiksi keskittyä oikeanlaiseen hengittämiseen, kehon vireystilan säätelyyn, tai voit opetella palaamista Mindfulnessin keinoin läsnäolevaksi tähän hetkeen.
3. Kehotietoisuuden lisääminen
Kun ratsastat ja tunnet pelon nousevan, niin yksi tapa käsitellä tilannetta on lisätä omaa kehotietoisuutta ja tuoda hevosen huomio itseesi. Kehotietoisuuden kautta opit vaikuttamaan omiin ajatuksiin ja kehoon. Aloita ratsastamalla hevonen avuille ja muista tehdä myötääviä liikkeitä. Tee puolipidäte, aseta, taivuta ja siirry ympyrälle ratsastamaan. Opi tunnistamaan milloin hengitys salpaantuu ja opettele hölläämään ja hengittämään. Vakauta istunta alaspäin ja ota tukea jalustimista. Usein kokematon ratsastaja puristaa jaloilla ja jalustimet irtoavat jalasta, jolloin tasapaino keikkuu, kun tukipiste ei ole alhaalla. Keskity hengittämään ulos siirtymisissä ja mieti paino alas ja hengitys ulos. Kun pelkäämme ratsastaessa, otamme luontaisesti kovempaa kiinni ohjista ja puristamme itsemme kiinni hevoseen.
4. Hyväksy, että pelkäät ja anna itsellesi aikaa
Kaikki tunteet kuuluvat urheiluun ja elämään ja monella ratsastajalla saattaa kestää kauan myöntää, että pelkää. Jos kuitenkin yrität peittää pelon tunteen kohtaamatta sitä, lisää tunteen peittäminen vain jännittyneisyyttä kehossa. Sen sijaan, että keskityt tunteiden tukahduttamiseen, niin pyri löytämään keinot joiden avulla säätelet tunteita eri tilanteissa ja opettelet psykologista ymmärrystä siitä, miksi juuri sinä pelkäät ja missä tilanteissa. Muista myös, että kaiken ei tarvitse tapahtua heti eikä hevosen selkään tarvitse aina alkuun kiivetä. Meillä ihmisillä on taipumus tehdä liian isoja asioita liian nopeasti ja pakottamaan itsemme pelon yli. Voit sen sijaan aloittaa esimerkiksi kävelemällä maasta käsin hevosen kanssa tai voit viettää aikaa tallin ympäristössä. Ja kun hyppäät selkään, voit ottaa pieniä pätkiä kerralla.
5. Harjoittele sopivan hevosen kanssa ja lisää hallinnan ja turvallisuuden tunnetta kaikin mahdollisin keinoin
Hevoset ovat myös erilaisia ja jos olet kokenut trauman jollain hyvin reaktiivisella hevosella, niin samalla hevosella ratsastaminen saattaa ylläpitää pelon tunnetta. On vaikea harjoitella pelon käsittelyä ja säätelyä hevosen kanssa, joka ylläpitää pelkotilaa olemalla reaktiivinen.
Jos tilanne on mennyt ikään kuin solmuun, tarvitaan varmoja, rauhallisia hevosia joiden kanssa voi harjoitella jälleen itseluottamusta. Kun itsevarmuus omassa toiminnassa on lisääntynyt ja sinulla on keinoja käsitellä pelon tunteita voit siirtyä pienin askelin reaktiivisempiin ja herkempiin hevosiin.
Käytä myös turvallisia varusteita ja turvaliiviä. Hallinnan ja turvallisuuden tunteen lisääminen kaikilla mahdollisilla keinoilla auttaa pelon hallintaan.
Kuvat: Minna Tallberg ja Sofia Sinisalmi