Mia Kainulaisen neljä vinkkiä hyvään hevosenpitoon

Kuva: Alexandra Kainulainen

Kysyimme kouluratsastaja, ratsuttaja, ja valmentaja Mia Kainulaiselta mitkä ovat hänen mielestä tärkeimmät asiat hyvään hevosenpitoon. Tässä Mian Top 4 vinkkiä!

 1. Ammattimainen ja osaava tiimi
  Yksi tärkeimmistä asioista hevosten hoidossa on ehdottomasti ammattimainen systeemi ja tiimi, joka osaa tarkkailla ja seurata hevosten jokapäiväistä elämää ja niiden hyvinvointia. Tarkistan esimerkiksi hevoseni osteopaatilla kuukausittaisella syklillä ja useammin, jos jokin ei tunnu hyvältä. Eläinlääkärilleni näytän hevoset vähintään kaksi kertaa vuodessa tai tarvittaessa ja hoidatan kaikki hevoseni tarpeen mukaan, kilpailevat tai ei. Minulla on myös pari todella ammattimaista tyttöä apuna tallilla ja mahtavat asiakkaat.
 2. Jokainen hevonen on yksilö
  Hevonen on yksilö ja se joka sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle. Ajattelen, että hevonen on kuin iso palapeli ja kaikkia palasia tarvitaan, jotta kokonaiskuva toimii. Palaset ovat kuitenkin erilaisia jokaisella hevosella. Yksi hevonen saattaa esimerkiksi toimia paremmin kengillä ja toinen taas kengättömänä. Joku hevonen saattaa viihtyä paremmin talliolosuhteissa, kun taas toiselle on luontaisempaa elää pihatossa.

  Joka päivä opin edelleen lisää. Olin esimerkiksi varma, että yhdellä hevosella oli suolistotulehdus, mutta selvisikin, että hevonen on allerginen sinimailalle. En edes ollut ajatellut, että suolistotulehdusmaiset oireilut voisivat johtua allergiasta eikä sellaisesta aikaisemmin hirveästi edes puhuttu. Nykyään tutkitaan kuitenkin paljon enemmän asioita ja myös hevosen hyvinvoinnin saralla opitaan koko ajan uutta.

 3. Säännöllisyyden ja rutiinien tärkeys
  Meillä on tärkeää rutiinit ja säännölliset arjen askareet. Tuntuu, että kaikki sujuu helpommin ja sekä ihmiset ja eläimet ovat tyytyväisempiä, kun on selkeät rutiinit. Ainahan se ei kuitenkaan onnistu. Esimerkiksi Pyry-poni ja varsamme keksivät ihan omiaan rutiineista huolimatta.:)

 4. Uskalla ottaa apua vastaan ja kuunnella ammattilaisia
  Hevosala on välillä kovinkin haastava, sillä tällä alalla on niin monta näkökulmaa. Kaikilla on omat kokemuksensa ja näkemyksensä asiasta. On kuitenkin hyvä pitää avoin mieli ja uskaltaa kokeilla ja kuunnella osaavia ja kokemusta omaavia ihmisiä ja kenties löytää joku, jota kuunnella ja jonka kanssa tehdä yhteistyötä. Yhdessä kun on aina parempi pohtia asioita.

  Mielestäni kaikkein tärkeinä on kuitenkin, että hevostelun tulisi olla kivaa eikä sen pitäisi olla stressaavaa. Haluan tarjota huoletonta hevosenomistamista asiakkaillemme ja meillä on esimerkiksi yksi asiakas, jonka hevosen hoidan kokonaan, mutta hän käy pari kertaa viikossa nauttimassa ja ratsastamassa ja lähtee melkein aina hymyssä suin kotiin tallilta.

  Lue myös:

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista