Laumasuoja vammoja vastaan

Hevonen makuultaan
Kesäaamuna väsyttää. Kuva: Hanni Tyry

Suomessa on tapana pitää hevosia karsinoissa.

Ruuhka-Suomessa, missä maa-alaa on vähän ja sekin hervottoman kallista, hevoset ulkoilevat usein yksin pienissa tarhoissa ja seisovat yksin standardien mukaisissa karsinoissa. Hevosia liikutetaan tunnin verran päivässä hyväpohjaisessa maneesissa ja ehkä toisen tunnin verran kävelykoneessa.

Täällä ollaan valmiita maksamaan karsinapaikasta jopa tuhat euroa kuukaudessa. Pihattoon moni ei hevostaan halua. Yksi syy tälle varmasti on se, että jos jossain on hyväpohjaiset kenttä ja maneesi, niiden yhteyteen on rakennettu perinteinen karsinatalli. Sitkeästä valistuksesta huolimatta pihatto kuulostaa monen mielestä edelleen siltä, että siihen ryhdytään kun muuhun ei ole varaa. Suomi on kuitenkin täynnä upeita pihattoja, yksi niistä oli esittelyssä HappyRiderissa tällä viikolla.

Jos maneesien ja ratsastusalueiden viereen rakennettaisiinkin vastaisuudessa pihattoja, oltaisin ehkä matkalla kohti hevosen kannalta mukavampaa tulevaisuutta. Hevonen saisi elää hevosenmukaista elämäänsä, mutta me ihmiset saisimme ne puitteet, joita harrastuksellemme haluamme? Ratsastaminen viehättää meitä, mutta hyvin rakennettu pihattotalli ja laumaelämä viehättävät suurinta osaa hevosista. Pihattomaneesi olisi win-win.

Me ihmiset suojelemme hevosiamme, koska olemme huolissamme omaisuudesta, jonka olemme niihin sijoittaneet. Hevosethan maksavat, tulee vammoja ja kaikkea ja niiden hoito maksaa. Kuitenkin hevonen on eläin, jonka pitäisi olla koko ajan liikkeessa. Liikettä tulee laumassa aina enemmän kuin yksin. Sitä voidaankin kutsua todelliseksi laumasuojaksi, nimittäin laumasuojaksi vammoja vastaan. Liike on lääke.

Verrataanpa vähän toiseen paljon tapetilla olleeseen asiaan: nykylasten rasitusvammat ovat lisääntyneet. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim kirjoittaa näin: ”kasvuikäisten rasitusvammat yhdistyvät nimenomaan organisoituun ja yksipuoleiseen urheiluun, tavoitteelliseen kilpaurheiluun ja vähäiseen vapaan sekä omaehtoisen liikunnan määrään”.

Lapset eivät ole hevosia, mutta hevoset jos mitkä on tehty liikkumaan koko ajan. Tämän ratsastajat kyllä tietävät, mutta tunnin treeni päivässä ei korvaa vapaan ja omaehtoisen liikunnan määrää hevosellakaan.

Ulkona yksin seisominen kun ei ole liikkumista, eikä se siitä mihinkään muutu, vaikka ”eteläeurooppalaiset hevoset eivät pääse koskaan ulos”.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista