Unelmien pihattotalli Espoossa

kuvassa pihattotalli espoossa
Pakankylässä kylvetään auringossa. Kuva: Kuvio Oy

Kuusilautaverhoilu on vuosien mittaan harmaantunut luonnollisesti. Mäen alla puiden katveessa seisoo rakennus, joka sulautuu täydellisesti ympäristöönsä. Rinteessä rakennuksen yläpuolella on kaksi hevoslaumaa ja toisessa hevoset odottelevat heinäautomaatista pian tippuvaa heinäannosta. ”Tämän porukan heinää täytyy säädellä, mutta noilla toisilla on vapaa heinä”, tallin omistajat Katariina Rautiala ja Pentti Raiski kertovat.

Arkkitehtipariskunta Rautiala-Raiski päätti rakentaa tallin omaan pihaan Espoon Pakankylään sen jälkeen, kun saivat ostettua lisää maata oman tontin vierestä. Rakennusalue oli pieni ja rajattu, joten uutta rakennusta päätettiin kasvattaa nerokkaasti ylöspäin. Tallin vintillä on wc- ja aputilaa sekä säilytyskaappeja, tosin vintti kuulostaa harhaanjohtavalta ilmaisulta.  Taidokkaasti suunniteltu rakennus on nimittäin valoisa, ilmava ja huomattavasti neliöitään suuremman oloinen.

Tallissa on kaksi isoa karsinaa. Tallin käytävä on samalla hoitotilaa. Tilasta löytyvät myös satulahuone ja loimien kuivaushuone. Suurin osa rakennuksesta on rakennettu pihattohalliksi. Sijainnit on suunniteltu siten, että kaikki käy työssäkäyviltä kotitallinpitäjiltä helposti. ”Lantaa kärrätään aina alamäkeen, karsinoista voidaan heittää lannat suoraan lantalaan, kun etäisyys on lähes olematon. Vesi tulee automaattisesti”, pariskunta kertoo.

Tallissa on kaksi isoa karsinaa. Nurkassa on kompaktisti satulahuone ja loimien kuivaushuone. Kuva Kuvio Oy

Niillä hevosilla, joilla ei ole vapaata heinää, heinäautomaatti tarjoilee heinät kahdesti yöllä sekä kerran keskellä päivää. Muina aikoina heinä jaetaan ihmisvoimin. Tämä mahdollistaa tallinpidon ja työssäkäynnin yhteensovittamisen kivuttomasti.

Pihattohallissa hevoset pötköttelevät olkipatjalla ja karsinoissa käytetään olkipellettiä. Hevoset ovat tyytyväisiä ja rauhallisia. Pihattohalliin on vakituisesti kaksi uloskäyntiä, mutta jos laumaan tulee uusi tulokas, saadaan avattu kolmaskin ovi. Tällä tapaa varmistetaan, että kaikki pääsevät tarvittaessa väistämään.

Makuuhalliin on kaksi sisäänkäyntiä ja tarvittaessa voidaan avata kolmas. Kuva Kuvio Oy
Kuva: Kuvio Oy

Rautiala ja Raiski ovat edelleen tyytyväisiä siihen, millainen 2015 rakennetusta tallista tuli. Kaikki toimii niin kuin suunniteltiin ja harrastaa voi omalla tontilla. Ratsastuskenttää laajennettiin viime kesänä ja helmikuisen lumen alta pilkottaa Raiskin rakentamaan Kekkapään maastoesteradan maastoesteet.

Kyllä se kesä tulee, vaikka lumen määrä tekee vielä epäuskoisen olon.

Portaat tallinvintille. Kuva: Kuvio Oy
On se vaan huippua elää kimpassa! Kuva: Pentti Raiski ja Katariina Rautiala

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista