Kevin Staut kilpaili kengättömällä hevosella – kengittäjä Markku Jortikan ajatuksia kengättömyydestä Horse Show’n kengittäjänä

Markku Jortikka, Kevin Staut ja Visconti du Telman. Kuvaaja Dominique Barthelaix.

Tiesitkö, että Kevin Staut kilpaili hevosellaan Visconti du Telman ilman kenkiä Helsinki International Horse Show’ssa viime viikolla? Ei tainnut tietää moni muukaan, ennen kuin juttelin hevosia kengittäneen Markku Jortikan kanssa. Markku on seurannut ja ohjeistanut oman hevoseni osalta kenkien poisjättöä ja kengättömyydestä on käyty monta kiinnostavaa keskustelua. Nyt ajattelin, että on aika jakaa kengittäjä Markku Jortikan ajatuksia kengityksestä ja kengättömyydestä meidän kaikkien kesken.  

– Hevonen on syntynyt ilman kenkiä, joten jokainen hevonen voi elää ilman kenkiä, toteaa Markku. Jokaiselle hevoselle ei Markun mukaan kuitenkaan kengättömyys sovi, jos esimerkiksi alusta on hevosen kavioille epäsuotuisa. Suomessa on melkein jokainen tallinpiha tehty murskatusta kivestä eli kivituhkasta tai sepelistä ja se on Markun mukaan ihan viimeinen alusta kaviolle. 

Kuvassa Markku Jortikka, Kevin Staut ja Visconti du Telman
Markku Jortikka, Visconti du Telman, joka selvästi oli sitä mieltä, että hän haluaa olla Kevin Stautin edessä parrasvaloissa. Kuvaaja Dominique Barthelaix.

Hevonen on kuitenkin tehty liikkumaan ilman kenkiä ja mielestäni kengättömyyttä voi hyvin kokeilla, jos on esimerkiksi kavio-ongelma, joka ei muuten ratkea. Voi myös esimerkiksi pitää kenkiä osan ajasta, jotta kaviot eivät kulu liikaa ja ottaa ne aina välillä pois. Kenkiä suositellaan muutenkin jättämään pois aika ajoin, jotta kaviot pääsevät luontaisesti liikkumaan ja saavat ikäänkuin levätä. Kaviot asettuvat myös pikkuhiljaa niille luontaiseen asentoon, silloin kun kengät jätetään pois, Markku kertoo.

Maailman huipuilla kengättömyys lisääntynyt selvästi

Markku kertoo, että todella moni hevonen hyppää nykyään ilman kenkiä ja ruotsalaisten huippuesteratsastajien Peder FredricsoninHenrik von Eckermannin sekä ranskalaisen Julien Epaillardin lisäksi myös Kevin Stautin hevonen kilpaili Helsingissä ilman kenkiä. 

Myös kuvassa näkyvä Brasilialainen Eduardo Pereira de Menezes ratsasti ilman kenkiä hevosella H5 Kastelle Memo pääluokan.

– Kevin Stautin hevonen hyppäsi koko viikon ilman kenkiä ja otin myös toiselta pääluokan hypänneeltä ranskalaiselta kengät pois. Kevin Stautin hevosella oli ollut joku jännevamma ja hevonen ol  kengitetty rengaskenkään. Rengaskenkä taas aiheutti ongelmia jonnekin muualle, joten Staut oli päätynyt eläinlääkärin ohjeiden mukaan ottamaan kengät pois.

Horse Show’ssa Stautille tuli kuitenkin tarve saada apua vanhan kaviovamman takia, joten Markku leikkasi huonon kohdan pois ja paikkasi kavion. Siitä ratsukko jatkoi sitten hyppäämään pääluokkaa! Markku kertoi myös, että kengättömillä hevosilla oli kumiset kengät, kun ne saapuivat veryttelyalueelle.

Markku muistuttaa, että kavioiden osalta kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Kengättömät kaviot paranevat käytössä koko ajan ja vaikka liukkaus voi talvisin olla ongelma, hevoset oppivat todella nopeasti liikkumaan liukkaalla alustalla. Myös buutseja voi hyödyntää kengättömillä hevosilla. 

Mitään oikeaa tai väärää tapaa ei siis ole, eikä Markku ole kengättömyyden tai kengityksen puolestapuhuja. Hän katsoo aina jokaisen hevosen tapauskohtaisesti ja mikä sopii yhdelle ei aina sovi toiselle.

. Aina kannattaa kuitenkin konsultoida omaa kengittäjää ja rohkeasti kokeilla kengättömyyttä, jos siltä tuntuu. Kengät saa aina takaisin jalkaan, Markku kiteyttää.

Markku Jortikka on kengittänyt hevosia päätoimisesti 32 vuotta ja on Suomen kokeneimpia kengittäjiä. Markku on niin suosittu, että hän ei ehdi ottaa uusia asiakkaita, mutta jakaa mielellään kokemuksiaan ja ajatuksiaan hevosten kavioista. Markulla on myös aina aikaa hevosille, kun hän kengittää ja ehtii jutella ja juoda kahvit rauhassa. Markku toteaa vaatimattomaan tyyliinsä: ”Tähän rahaan ei saa parempaa.”

Kirjoittaja Kia Herold on joogaohjaaja, markkinoinnin ja viestinnän moniammattilainen, äiti ja pienen Jack-koiran sekä hyvin energisen Thor-hevosen omistaja. Hevoset ovat aina olleet Kialle elämän suola ja hän uskoo, että jos me voimme ihmisinä paremmin ovat myös hevosemme tyytyväisempiä.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelimme:

Hevosen kengättömyys on taas tapetilla vuonna 2022

Lue lisää Helsinki International Horse Showsta heidän sivuiltaan >>

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista