Hevosen kengättömyys on taas tapetilla vuonna 2022

Viime aikoina hevosen kengättömyys on taas nostanut päätään, kun huippuesteratsastaja Peder Fredrikson ratsasti kengättömällä hevosella MM-joukkuekultaa. Tiedätkö mitä kengättömyys vaatii? Onko se mahdollista meidän suomalaiset sääolosuhteemme huomioiden? Jos se on mahdollista, niin onko siitä enemmän haittaa vai hyötyä?

Tässä artikkelissa jatkamme hevosen kengitys -teemalla tuomalla yhden kengityksen ammattilaisen, kengittäjä Mika Koskiniemen näkökulmaa nimenomaan hevosen kengättömyys asiaan liittyen.

– Hevosten kengättömyys on asia joka nousee aika ajoin esiin keskusteluissa asiakkaiden ja kollegoiden kanssa. Viime aikoina se on taas noussut pinnalle ruotsalaisen huippuratsastajan, Peder Fredriksonin menestyksen siivittämänä. Fredrikson kilpailee esteratsastuksessa kengättömillä hevosilla silloin, kun se olosuhteiden puolesta on mahdollista, kertoo kengittäjä Mika Koskiniemi. 

Mika on kengittänyt ammatikseen 14 vuotta, ensimmäisen irtokengän hän löi vajaa kaksikymmentä vuotta sitten. Hän kengittää 1200 hevosta vuodessa, ratsastuskouluhevosista GP- tason kilpahevosiin joka lajissa. Mika on sertifioitu CE-F kengitysseppä. 

Kuva: Mika Koskiniemi

Miten hevosen kengät ja CE-F eli sertifioitu euro-farrier -järjestelmä liittyvät toisiinsa?

Sertifioidun Euro-Farrier -järjestelmän tavoitteena on muun muassa antaa tunnustusta niille, jotka ovat saavuttaneet tarvittavat pätevyysvaatimukset, ja keino hevosenomistajille tunnistaa asianmukaisesti koulutetut ja pätevät kengityssepät eri maista.

– Hevosen kengättömyys (kuten usein myös kengitys) herättää osassa ihmisiä suuriakin tunteita ja asiasta on toisinaan vaikea keskustella objektiivisesti. Aiheen ympärillä keskustelu on usein myös pinnalllista ja yksittäisiin tapauksiin viittaavaa. Lisäksi erilaiset mystiset ”ideologiat” tuovat oman mausteensa tähän keskusteluun, Mika jatkaa.

– Asiasta on kuitenkin mahdollista käydä ihan koherenttia, jopa tieteellistä keskustelua sekä yksilö- että populaatiotasolla. Yleisesti voidaan todeta, että jos hevosia olisi mahdollista käyttää ilman kenkiä, se olisi loistavaa ja näin olisi tehty jo ajat sitten. Yleisesti voidaan todeta myös että ihmisen käyttöön alistettuna hevosen kavio kuluu nopeammin kuin se kasvaa, joten hevonen tarvitsee kaviohin suojat, Mika perustelee.

Kavioiden suojaaminen

Yleisin, edullisin ja helpoin tapa suojata kaviot on nauloilla kiinnitettävä hiiliteräskenkä. Muitakin tapoja, esimerkiksi erilaisia liimakenkiä, bootseja, komposiittikenkiä on olemassa, mutta 99 % maailman kengityksistä tehdään tradionaaliseen hiiliteräskenkään. Osa hevosista voidaan jättää ilman kenkiä, tällöin on useimmiten kysymys nuorista hevosista, siitostammoista tai laiduntavista hevosista. Näiden hevosten työskentely on rajattua ja vähäistä sekä käyttöpohjat (laidun) mahdollistavat kavion vähäisen kulumisen. Lisäksi on tietysti satunnaisia, tilastollisia poikkeuksia eli hevosia joiden kaviot ovat niin kestävät ja hyvälaatuiset että ne kestävät käyttöä ilman suojaavaa kenkää.

– Hevosen kengättömyyden puolesta puhujat saivat aika paljon ”voimaantumista” Fredriksonin menestyksestä ja alkoi taas keskustelu ellei suorastaan kysely kengättömyyden mahdollisuudesta. Omasta mielestäni Fredriksonin tapaus on yksittäinen, joskin erittäin mielenkiintoinen lisä tähän keskusteluun. Se todistaa kiistatta, että jos on huippuhevoset, erittäin hyvät taloudelliset resurssit ja mahdollisuus työskennellä 24/7 korkean tason asiantuntijaryhmän kanssa, on realistinen mahdollisuus pitää jopa huipputason kilpahevosia osan ajasta ilman kenkiä. Olisiko Fredrikson saavuttanut saman menestyksen myös kengitetyillä hevosilla, on ehkä myös aiheellinen kysymys, Mika pohtii.

kuvassa hevosen kengät ja saapas

Lisätietoja hevosen kengättömyydestä

Mika vinkkaa, että aiheeseen voi tutustua tarkemmin artikkelin yhteyteen linkatusta artikkelista.

– Mielestäni se vahvistaa myös argumenttia jonka haluan tähän keskusteluun tuoda: tavalliselle hevosenomistajalle säännöllinen ja asiallinen peruskengitys, tradionaaliseen peruskenkään ja ammattisepän suorittamana on helpoin ja edullisin tapa suojata käyttöhevosen kaviot, summaa Mika.

Lue Mikan vinkkaama artikkeli täältä:
Swedish barefoot vs shod showjumper comparative research preview at FEI World Championships
Lähteet: Suomen kengityssepät ry

Kirjoittaja Pauliina Virta on Ohjissa -podcastin sekä brändin perustaja, esteratsastaja, valmentaja, hän on mukana Suomen Ratsastajainliiton estekomiteassa ja opettaa ratsastusta ratsastuskouluissa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelimme:

”Hevoset ovat opettaneet minulle eniten kengättömyydestä”

Kiinnostaako hevosen kengättömyys ja haluaisitko olla osa hevosten hyvinvointiin keskittyvää yhteisöämme, tilaa uutiskirjeemme:

Lue myös:

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista