Vapaaehtoiset ovat Helsinki International Horse Show’n 2022 sielu

Tomi Jalkanen ja Clarimore. Kuvaaja Heidi Lammi

Eletään niitä päiviä kun jäähallissa jo kuhisee, suuret valmistelut ovat konkreettisesti alkaneet ja vuoden odotetuin urheilutapahtuma on pian täällä. Helsinki International Horse Show on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1985. Tapahtuma järjestetään edellisvuosien tapaan Helsingin jäähallilla ja se alkaa keskiviikkona 19.10. ja jatkuu sunnuntaille 23.10. huipentuen Longines FEI Jumping World Cup kilpailuun joka hypätään estekorkeudella 160 cm.

HIHS’IN komentokeskus. Kuvaaja Tuija Järvinen

Suomalaiset sekä kansainväliset huiput ottavat toisistaan mittaa koko viikonlopun ja ennen sitä järjestetään kansallisia päiviä, jossa muun muassa nuoret ratsastajalupaukset ja maamme lahjakkaimmat nuoret hevoset pääsevät myös areenalle.

Tämä artikkeli ei keskity nyt kuitenkaan ratsastajiin tai hevosiin, vaan niihin joiden ansiosta koko tapahtuma on mahdollinen, nimittäin vapaaehtoiset.

Vapaaehtoiset Helsinki International Horse Show’ssa

HIHS – saa vuosittain koottua huikean määrän vapaaehtoisia sitoutumaan tapahtumaan. Vapaaehtoisia jotka ovat ylpeänä osa lajimme hienoa yhteisöä ja he mahdollistavat tapahtuman meille kaikille. Oikeasti.

Helsinki international horse shown tekijöitä
”Shuttle -ryhmä” noutamassa kansainvälisiä ratsastajia lentokentältä. Kuvaaja Tuija Järvinen

Vapaaehtoisen sana on vapaa

Tomi Jalkanen on yksi vapaaehtoisista joka on ollut mukana jo pitkään. Mistä kaikki alkoi? 

-Aloitin silloin verryttelyryhmässä, olisiko ollut joskus -97 ja aika nopeasti sen jälkeen tuli myös telkkariin liittyvät hommat mukaan.

Hän on vastannut myös useamman vuoden show -ohjelmien pyörittämisestä. Tomi on ollut pitkään myös tapahtuman tv-kordinaattori joka vastaa livelähetysten aikana mm. siitä että ratsukko tulee oikeaan aikaan radalle ja turhia taukoja ei tule.

Tomi Jalkanen ja Clarimore. Kuvaaja Heidi Lammi

Vuosien varrella hän on kilpaillut myös itse HIHS’issä. -Ensimmäinen kerta taisi olla vuonna 96 ja monta kertaa on hypätty sen jälkeen, nuorista hevosista 140 -tasolle asti, kertoo Tomi.

Minkälaisia tehtäviä vapaaehtoisilla on?

– On mm. ryhmänjohtajat jotka vastaavat ryhmän jäsenistä, ratahenkilökunta on todella suuri ryhmä, palkintojenjako, esteiden kunnostus, verryttelyryhmä joista osa on verryttelyalueella ja osa portilla, koristelu- ja kukkaryhmä, vip, catering, kanslia kansallinen ja kansainvälinen, kopiointi, lehdistö, kuljetus eli ”shuttle” joka ajaa enimmäkseen hotellin ja jäähallin väliä, tallien rakentaminen, tallialue, tallien vartiointi 24/7, exporyhmä jne.

Ratahenkilökunta toimessa. Kuvaaja Tuija Järvinen

Mikä vetää niin ison määrän sitoutuneita vapaaehtoisia?

– Suomi on joukkuelajien ystävä, ja tämä tapahtuma on yhteispeli isolla J:llä. Se on niin iso kokonaisuus jossa jokainen osa-alue on tärkeä, huolimatta siitä onko tehtävä näkyvä. Jotkut ovat juuri jakamassa palkintoja ja toiset vastaanottaa hevosautot Helsingin ytimessä, ohjaa kaiken liikenteen ja saa palapelin toimimaan. Ilman jokaista palasta olisi onnistuminen haastavampaa.

Tomi jatkaa – HIHS on vapaaehtoisvoimilla tehty, on se vaan niin että valtaosa ihmisistä on vapaaehtoisia. He ovat tapahtuman sielu. Koko tapahtuman edellytys on se, että ihmiset haluavat tehdä tämän shown ja he tulevat vuosi toisensa jälkeen aina uudestaan.

Tänä vuonna HIHS’issä on paljon myös kansallisia luokkia

– Helsingin kisa on avoin hyvinkin isolle porukalla. Se on ponnahduslauta kaikille suomalaisille ratsastajille isompiin piireihin. Ainutlaatuinen mahdollisuus harjoitella kansainvälisen hallikilpailun tuntua, niin hevoselle kuin ratsastajalle. Vapaaehtoisiakin tarvitaan siis iso määrä, kertoo Tomi.

Kolme vuotta ilman HIHS’iä

Tom Gordin, joka on tapahtuman toinen perustajista sekä tapahtumajohtaja, odottaa kisojen alkua kovasti.

Tapahtumajohtaja Tom Gordin ja tiedottaja Kati Hurme. Kuvaaja Pauliina Virta

– Paluu kolmen vuoden tauon jälkeen on tyytyväisyyden ja ylpeyden aihe koko tapahtumalle. Vapaaehtoisista suurin osa on tullut takaisin, vaikka elämän tilanteet ovat saattaneet muuttua maailman tilanteen takia, niin Horse Show yhdistää jälleen. Sitoutumisaste on aina ollut korkea. Ne tulee, jotka kokevat tapahtuman hienoksi, haluaa paiskia sen eteen töitä, ovat ylpeitä siitä mitä me tehdään yhdessä. Ikähaarukka vapaaehtoisissa on 18-70+ vuotta ja jokainen tekee muita töitä ympäri vuoden ja sitten he haluavat tehdä tämän yhdessä, kaikkine valvollisuuksineen ja hypetyksineen.

Onko HIHS Euroopan suurimpia?

– Aluksi vapaaehtoisia oli 230. Sen jälkeen luku kasvoi nopeasti ja nyt ollaan noin 500 vapaaehtoisessa. Helsinki International Horse Show on Euroopan suurimpia vapaaehtoisten avulla järjestettyjä World cup kilpailuja, kertoo Tom.

Kolme täyttä vuotta ilman HIHS’iä. Millä fiiliksillä viikonloppuun?

– Vihdoinkin, Gordin huikkaa.

Kirjoittaja Pauliina Virta on Ohjissa -podcastin sekä brändin perustaja, esteratsastaja, valmentaja, hän on mukana Suomen Ratsastajainliiton estekomiteassa ja opettaa ratsastusta ratsastuskouluissa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelimme:

Täyttä laukkaa vihdoinkin – Helsinki International Horse Show tulee jälleen 2022

heHenri Ruoste on ratsastuksen rokkitähti

Lue lisää Helsinki International Horse Showsta heidän sivuillaan >>

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista