14 mielenkiintoista faktaa hevosista

Kuva: Nea Sandqvist

Hevoset ovat uskomattoman mielenkiintoisia eläimiä. Ihminen kesytti hevosen noin 5500 vuotta sitten ja kesyhevonen (Equus caballus caballus) on yksi hevosen alalajeista. Tässä on 14 mielenkiintoista faktaa hevosista.

  1. Hevosen runko koostuu noin 250 kappaleesta luuta. Arabianhevosilla on vähemmän lannenikamia ja kylkiluita kuin muilla hevosilla.

2. Hevosilla on suurimmat silmät kaikista maapallon maalla elävistä nisäkkäistä. Hevosilla on myös kolmas silmäluomi, joka sijaitsee silmän sisäpuolella ja suojelee silmää sulkeutumalla poikittain silmän yli. 

3. Hevonen nukkuu tyypillisesti parista tunnista viiteen tuntiin vuorokaudessa. Hevonen voi nukkua seisaallaan, jolloin sen jalat lukittuvat estäen kaatumisen. Makaaminen on hevoselle aina kynnys, koska makuulla se on alttiina hyökkäyksille ja maatessa sisäelimiin kohdistuu painetta. Hevonen kuitenkin tarvitsee syvää REM-unta, joka on mahdollista vain makuulla.

4. Hevonen ei ole puhtaasti päiväaktiivinen, yöaktiivinen tai hämäräaktiivinen eläin. Sen aktiivisuustasoja määrittävät mm. ruuan saatavuus ja vuorokausi rytmittyy lyhyiden lepojaksojen ja laiduntamisen välillä.

5. Hevosen on kyvytön oksentamaan. Kyvyttömyys johtuu hevosen ruuansulatusjärjestelmästä. Hevosella ruokatorvi liittyy mahalaukkuun terävässä kulmassa. Niiden välissä sulkijalihas on niin paksuuntunut ja yhdensuuntainen, ettei se veltostu oksentamiseen riittävällä tavalla. Sulkjalihas on niin paksu, että hevonen räjähtäisi ennen kuin se oksentaisi. 

6. Hevonen tuottaa noin 10 000 litraa sylkeä päivässä. 

7. Hevosia on maailmassa noin 58 miljoonaa. Yhdysvalloissa on eniten hevosia maailmassa: 9,2 miljoonaa kappaletta. Euroopassa on 5 miljoonaa hevosta. Maailman hevosalan rahallinen arvo on 3 000 000 000 000 eli 300 biljoonaa dollaria vuodessa.

8. Hevosen aivot painavat noin 623 grammaa. Puolet ihmisen aivojen painosta. 

9. Kun varsa syntyy, varsan kaviot ovat pehmeän kudoksen peitossa. Kudos suojaa tamman synnytyskanavaa ja kohtua vammoilta.  

10. Hevosen sydän painaa noin 4-4,5 kg ja on korispallon kokoinen. 

11. Hevonen ei voi hengittää suun kautta, vaan hengittää pelkästään nenän kautta. 

12. Hevonen ei voi saada suojamekanismin takia paleltumia jalkoihin. Hevonen pystyy esimerkiksi seisomaan jäisessä vedessä tai lumessa pidempiä aikoja. 

13. Hevoset juovat vähintään 94 litraa vettä päivässä, kuumassa ilmastossa jopa enemmän.

14 Hevosen korvassa on 16 lihasta, joiden avulla se voi kääntää korvia 180 astetta.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista