Peppu hiertynyt vai perse ruvella 2.0

Ensimmäisenä haluamme sanoa KIITOS! Oli hienoa kuinka moni avautui aiheesta, koska tämä koskettaa suurta osaa koko meidän harrastaja- tai ammattikunnasta. Huikea määrä henkilökohtaisia kokemuksia. Nyt haluamme jakaa kokemukset teille, jotta saatte ideoita tulevaan. Tuleviin hiertymiin ja muihin ongelmiin. Tulossa on myös roppakaupalla vertaistukea. Olkaa hyvät.

– Kalsarikilpailuun; yksi sana, raskaana. Tuntuu että alapään luut on enemmän hellänä ja jonkun pehmusteen sinne tarvis.

Lukijat kertoivat omista kokemuksistaan ja esiin pomppasi myös muun muassa tietynlaiset ratsastushousut.

– Oon sipaissut sinkkivoidetta kannikoiden väliin ennen selkään kiipeämistä noin kuukauden ajan ja se on estänyt perseen hitsautumisen! En ole nähnyt mitään eroa alushousujen mallin tai materiaalin kanssa.

– Mahtava aihe. Joskus aikoinaan, kun kävin säännöllisesti ratsastustunneilla, oli joka kerta pakarat ruvella, silloin ne oli vähän luiset ja luulen, että tän tietyn hevosen satula ja liikkeiden rytmi jne. combona aiheutti tän dilemman, koska ei se kaikkien ratsujen kanssa tapahtunut, mutta sain usein saman ratsun. Mun ratkaisu silloin oli liimata sellasta keinoihoa näihin hankauskohtiin, semmosta mitä terveydenhuollossa käytetään. Mun äiti oli työterveydessä töissä ja diilasi mulle sitä sieltä. Se oli sellanen iso neliönmallinen pala, jonka sai leikattuu neljään osaan niin riitti aina kahteen kertaan. Tein tätä myös ennaltaehkäisevästi ja laitoin nuo laastaripalat jo ennen hiertymiä ja tuntia pakaroiden alle, ei muuten vammoja tullut kun näin teki!

– Vastauksena pikkarikisaan: kesällä, pitkillä maastoreissuilla pelastus on pyöräilyalkkarit! Imee hien ja pehmustaa.

Osa lukijoista ja seuraajista on kokeillut mennä vain kevyessä istunnassa, kun on ollut tilanne päällä. Kuvaaja Julia Sjöman

– Yksi valmentajani kerran kertoi että hän joutuu ratsastamaan ilman alushousuja kokonaan jottei tulisi hiertymiä.

– En ole idioottivarmaa alushousuratkaisua löytänyt, ja monesti miettinyt aiheen avaamista jossain kanavassa – joten tämä tuli tarpeeseen. Ehkä paras löytö on ollu itselle ACO intiimigeeli ja intiimirasva, geeliä strategisiin paikkoihin (myös esim. pakaroiden väliin kesäkuumalla) ennen ratsastusta ja jos silti hiertymä pääsee syntymään, niin intiimirasvaa ratsastuksen jälkeen. Harmi että noita myydään vaan pienissä purkeissa, ostaisin isot samantien!!  Alushousuista parhaat tähän asti ollut Intimissimin ihan perus saumattomat puuvillaiset pöksyt, näitä pitää aina hamstrata ulkomailta. H&M:ltä sai aikanaan myös vastaavia saumattomia jotka toimi tosi hyvin, mut ovat sittemmin uudistaneet mallistoa ja just niitä hyviä ei enää löydy. Nämä ja intiimigeeli niin ollaan jo aika turvallisilla vesillä!

– Moi. Pylly-asiaa. Jos on niin persvako, toosan ja reiden välinen alue, kuin itse toosakin vereslihalla, niin ei auta kuin mennä koko maasto/valmennus kevyessä istunnassa. Been there, done that. Tuota Linolaa voisi myös kokeilla josko auttaisi.

– On monia keinoja saada pois hiertymät esimerkiksi alapäästä. Asennon vaihtaminen on ehkä parhain keino, niin että et paina vulvan päälle täysiä kehoa ratsastuksen aikana. Älä myöskään käytä liian kireitä/liian isoja alushousuja. Alapään sheivaamisessa kannattaa myös välttää. Se voi hangata vastakkaisen häpyhuulen limakalvoa. Hiertymiä voi ehkäistä myös voitelemalla limakalvot apteekista saatavilla hankautumista ehkäisevillä voiteilla tai silikoniliukuvoiteella. Siinäpä taitaakin olla parhaimmat ohjeet!

Satulalla on myös suuri merkitys pepun hyvinvointiin ratsastaessa.

– Peppujuttuja. Kesähelteessä hikoilu aiheuttaa hiertymiä entisestään. Vauvatalkki taputeltuna takalistoon ja intiimialueelle pitää hien poissa ja paikat kuivempina hiertymiä tulee paljon vähemmän.

– Minulla on joskus kesällä hiertänyt perseen puhki kun hikoilee samalla. Ehdoton ei on stringit ja ei lahkeelliset alushousut. Materiaalin pitää myös olla jotain muuta kuin synteettistä. Bepanthen voide ja ilmakylvyt kotona korjaa tilanteen sekä aina lahkeelliset puuvillaiset alushousut. 

– Uudet tulisi kyllä tarpeeseen koska ratsastan päivittäin työkseni.

– Hei apua kuin tärkeällä asialla ootte! Oon kerennyt testata kaikki mahdolliset pikkarit nirunarustringeistä melkein koko naisen peittäviin mummokalsareihin 30v aikana ja nyt vasta tuli ekaa kertaa vastaan nämä ratsastukseen suunnitellut pikkarit vastaan. Juuri tänään nimittäin mietin, että näkeeköhän kukaan, jos vähän suoristan mun pikkareita satulassa. Ja vaikka uskon olevani kuinka hyvä ratsastaja tahansa hyvine istuntoineen, välillä alushousut nirhaa ihon rikki intiimialueilta ja sitten pitää kerätä rohkeutta pissalle mennessä. Ja en osaa näköjään edes kirjottaa hyvää suomea ku oon niin täpinöissäni!

– Aina ennen Pia Pantsun treenejä (kun tiesin että vähintään puolet tunnista mennään ilman jalustimia) laitoin kaikkiin väleihin kunnon turauksen liukkaria. Se esti pahimmat hiertymät, koska ai saakeli ilman tuli kamalat hiertymät. Ilman sitä en pystynyt moneen päivään mihinkään intiimeihin toimiin puolison kanssa. Suosittelen!

– Merinovillaa sisältävät kalsarit, sekä ratsastuslegginsien tms vastaavien käyttö. Perinteiset kokonahkapaikka ratsastushousut ärsytti eniten ihoa.

– Liittyen pikkarikeskusteluun; Hyvät kalsarit on the other danish gay ja jos silti hiertymiä sattunee  syntymään, maantiepyöräilijöille tehdyt ennen ja jälkeen rasvat toimii tosi hyvin…. Katsoo vaan silmälasien kanssa että menee oikea rasva oikeaan aikaan.

– Paras vinkki mitä olen saanut jo pikkutyttönä naapurin tallinpitäjätädiltä: jättituubi Bepanthenia vessan kaapissa.

Tämä aihe kosketti monia.

– Hep, täällä. Keinokuitu ei käy ollenkaan. Täytyy olla ohuet sauman kohdat ja oikean malliset. Yksi ainut toimiva ratkaisu löydetty ja laatikot hamstrattu täyteen sloggin puuvillaisia weekend pikkareita.

– Moikka! Erilaisista hiertymistä minulla on paljon kokemusta. Riippuen hiertymän paikasta käytän seuraavia niksejä: ihon teippaus (esim polvet), saumattomat lahkeelliset alushousut, liukasvuorelliset ratsastushousut ja liian tahmeiden, satulaan tarttuvien silikonipaikkojen välttäminen.

– Itse olen kärsinyt tästä ongelmasta vuosikausia. Itse ratsutan työkseni ja itselläni iho ’kuluu puhki’ nimenomaan istuinluiden alta. On kokeiltu jos jonkin näköisiä alushousuja, ratsastushousuja eri paikoilla, pitkillä kalsareilla ja ilman. Satulalla ei myöskään ole mitään merkitystä, aukeaa silti. Jos pahasti auki niin rakkolaastarit kyllä toimivat, mutta tarvitsee laittaa kineesioteippiä päälle. Eteenkin koulukilpailuihin on pakko teipata takamus ihan varmuuden vuoksi. Paras ratkaisu mitä nyt hiljattain kokeilin on karvapehmuste satulaan! Ei hierry takamus vaikka kuinka kauan istuisi ja ratsastaisi! Nyt myöhemmin olen huomannut, että grippihousut ovat kaikkein huonommat. Eli ongelma ei ehkä niinkään ole vain alushousut.

– Kaikista kamalimmat on olleet pitsilliset pikkarit. Viimeksi eilen tyhmyyksissäni ajattelin että ei kai tuo haittaa jos ne maastoon laittaa, siellähän kiidetään vaan täyttä laukkaa kevyessä istunnassa. No nyt on rupi takalistossa ja kipeä on. Parhaat housut ovat tähän saakka olleet Filan ihan tavalliset puuvillapikkuhousut, jotka ostin joskus Prismasta juuri ennen pitkää vaellusta. Toimi vaelluksella ja toimii ratsastaessa: ei hierrä eikä niiden olemassaoloakaan oikein huomaa!

– Hei! Vastaukseni alushousuprobleemiin ja arvontaa on seuraava: nuorempana saatoin käyttää jopa stringejä ratsastaessa, kunnes muutaman lapsen syntymän jälkeen tilanne kerran eskaloitui ja päädyin ihan peräpukamien kuristushoitoon. Kokeilin kaikkia mahdollisia alushousuja….. Tuloksetta! Sloggit ovat kropanmallilleni kaikkein pahimmat; menevät vakoon ihan suoraa päätä. Koska olen pienikokoinen sain päähäni ostaa H&M lastenosastolta toiseksi suurinta kokoa olevia puuvillaisia ja pehmeäreunaisia alkkareita ja bingo; sopivat alushousut olivat löytyneet. Tosin rajoista, jotka näkyvät ratsastushousujen läpi en tiedä, oletan että jotain vähän näkyy. Sepä ei minua haittaa kunhan päällä on mukavat, ei-hiertävät, napakat/hyvin paikoillaan pysyvät alushousut. Tummien ratsatushousujen kanssa rajat eivät näy helposti muutenkaan. Myös Prismasta löytyy lastenosastolta hyviä alkkareita. Ostan tarkoituksella sellaisen koon, että pari ekaa käyttökertaa ovat aika napakat päällä.

Kesähelteet tuovat vielä oman haasteensa tähän aiheeseen. Kuvaaja Julia Sjöman

– Heippa! Halusitte peppu-keskustelua, joten täältä pesee! Kaikkiin kouluvääntöihin ja pitkiin vaelluksiin, tai muuten vaan herkille pakaroille suosittelen ehdottomasti Linola-voidetta! Ja sehän toimii nimenomaan ennaltaehkäisynä eli ennen suoritusta kaikki vaot ja saumojen kohdat käydään läpi rasvalla. Vähän hassun tuntuista mutta pakko. Pelastaa paljolta. Itse olen todennut alushousuissa parhaaksi malliksi sellaisen ”perus” mallin joka ei pakene persvakoon ja mallin pitää olla niin napakka ettei pyöri jalassa. Materiaalilla en ole huomannut olevan vaikutusta mutta itse suosin mahd ohuita kankaita. Ja ongelma on nimenomaan ne saumat! Ja niitähän ei siis löydä ilman. Etsin saumattomia mutta niissä löytyi vain saumattomia tuosta edestä mutta takapuolella oli just hankalassa kohdassa sauma. Sellaiset tasaiset huomaamattomat kun löytäisi niin ostaisin kymmenet. PS. Hyvä että tästä(kin) puhutaan! Ja se on muuten kamalaa, kun tajuaa vasta suihkussa että nyt meni muuten iho rikki…. Mutta sitten auttaa perinteinen Bepanthen. Ehkä kaiken alku ja juuri on istunnan korjaaminen, mutta ei sekään aina syypää ole.

– Mulla auttaa persvaon hiertymiseen erittäin pehmeää materiaalia olevat stringit, ne pitää pakarat erillään toisistaan ja taas toisaalta pakaroiden väliin ei pakkaudu niin paljoa tavaraa, kun normaaleissa alushousuissa. Stringit auttaa mulla myös istuinluiden ihon hiertymiseen, kun pikkareiden sauma ei osu just siihen kohtaan, mut tähän auttaa myös satulaan panostaminen. Näissä takapuoli asioissa näkisin myös että lantion mobilisaatio ja oikea istunta on tärkeässä asemassa myös. Se, että oppii istumaan niin ,että liikkuu liikkeen mukana takapuoli satulassa eikä ns. liikkeen edellä/takana niin että veivaa itse satulassa edestakaisin.

– Hep! Mun mies osti mulle kerran (kun alapää oli pahasti hiertynyt) miesten puuvillaboxerit, jossa on intiimialueen kohdalla kaksinkertainen kangas ja pitkät lahkeet ja kyllä, ne ovat toimineet! Olen miettinyt, että se kaksinkertainen kangas saisi olla vielä nelinkertainen ja vielä jos pikkarit olisi kokonaan saumattomat niin.

– Hei, pikkariongelmaan ratkaisut on se että ostat oikean kokoiset mielellään mummomallin alushousut, lisäksi erityisesti kesäisin kun hikoillaan oikein reilusti huhkiessa niin pakaravakoon talkkia tai sinkkivoidetta, itse suosin enemmän talkkia koska se imee kosteutta itseensä paremmin. Mutta oikean kokoiset puuvillaa olevan alushousut, ei mitään mikrokuituja jotka hiostaa vaan entistä enemmän. Ollos hyvä!

– Just nuo Tiiunkin mainitsemat pehmustetut pyöräilyshortsit oli omalla kohdalla ratkaisu. Mulla siis pers hiertyy istuinluiden kohdalta joissain satuloissa, joten pehmuste sinne väliin on oiva ratkaisu.

– Mulla on aina pakarat ruvella kunnon treenijakson jälkeen, varsinkin kesällä kun oli hiostava ilma. Parhaaksi olen todennut semmoiset kuin Sloggi Invisible hipsterit. Aluksi epäilin niitä koska takana on ohut sauma, mutta ainakin mulla sauma painuu niin syvälle kankkujen väliin ettei hierrä. Päinvastoin, kangas suojaa kankkuja näin kankkujen hankaantumiselta. Plussaa vielä ettei saumat näy ratsastushousujen alta, beiget ei edes kisahousujen alta värinsäkään puolesta. Näitä ei enää ole harmikseni näkynyt myynnissä. Tilalle näkyisi olevan tullut ZERO feel joka vaikuttaisi muuten samalta, mutta saumaa ei ole enää takana. Odotan innolla jos niistä on muilla kokemuksia. Tuskin eläkkeelle asti pääsen näillä nykyisillä.

– Kuukautisalushousut (käytän vaikka ei olisi kuukautiset) auttaa jos kova penkki tai isompi askel istua. Samoin karvoituksen pitäminen maltillisen pituisena. Olisin päässyt extempore valmennukseen, oli kuitenkin kieltäydyttävä pitsisen alushousu valinnan vuoksi, olin vain menossa katsomaan valmennusta ja asusteet sen mukaan. Puuvillaiset ”mummu” alushousut on parhaat. Kriteereinä: korkea vyötärö/normaali ja  tarpeeksi leveä haaraosuus sekä takakappale ettei uppoa, onneksi nykyään kaikki on muotia. Ja tietty mahdollisimman vähän saumoja.

– Tuttu vaiva. Puuvillaiset napakat normaalinmalliset alkkarit on parhaat. Ei hipsterit eikä stringit. Ja on muuten kamala tunne mennä suihkuun jos takapuoli on hiertyny auki! Noilla konsteilla sen onneksi aika hyvin pystyy välttämään. Synnytyksen jälkeensä jättämät vaivat onkin sitten ihan oma lukunsa.. 

– Hei, tuli pikkarikeskustelusta mieleen tämä gynekologi Riina Kataisen kesällinen postaus aiheesta! Itsellä myös hankautui istuinluiden alta iho rikki ennenkuin opin istumaan hiljempaa ja edelleen on tarkkaa ettei sauma jää istuinluun alle vaan tulee sen sisäpuolelta niin, että iho on suoraan ridahousua vasten. Pitkälahkeisissa pikkareissa ”pyörin” satulassa. Myös pikkarin haaran oikea leveys on tärkeä, ettei se rypisty mihinkään väliin vaan pysyy hyvin paikallaan. Parhaat tähän asti on ollut Lindexin keinokuituiset peruspikkarit, joita käytän kunnes ne kirjaimellisesti hajoaa käsiin ja ostan aina ison nipun kerralla.

– Pyöräilyshortsit! En oo edes ostanut omia vaan käyttäny mun miehen liian isoja toimii, lisäks satulassa on mukava istua koulutunneilla! Mun pylly on muutenki luinen ja mulla oli jo kovettumat pakaroissa jotka aina ruskettui eka kesällä! Eli pyöräilyshortsit.

Kaikki lainaukset ovat lukijoiden jakamia kokemuksia. Jos sinulla on vielä kokemuksia tai vinkkejä joita haluat jakaa, niin laita meille sähköpostia toimitus@happyrider.fi tai viestiä Instagramin kautta @happyrider tai @pauliinavirta.

Kirjoittaja Pauliina Virta on Ohjissa -podcastin sekä brändin perustaja, esteratsastaja, valmentaja, hän on mukana Suomen Ratsastajainliiton estekomiteassa ja opettaa ratsastusta ratsastuskouluissa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelimme:

Peppu hiertynyt vai perse ruvella?

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista