Hevosen intiimialueen hoito – esinahan ja peniksen pesu

Tämä artikkeli käsittelee hevosen intiimialueen hoito ja pesua ja kertoo toimittajan omakohtaisesta kokemuksesta aiheesta. Olet sitten ratsastuskoulun oppilas tai hevosen omistaja, niin tämän tiedon tulisi olla osa jokaisen hevosihmisen ABC:tä. Hevosen omistajan/hoitajan tulisi nimittäin säännöllisesti pestä hevosen esinahka ja penis vähintään 1-2 kertaa vuodessa.

Vuonna 2017 ratsastin hevosellani Son of Thorilla maneesissa. Meillä oli mennyt valmennus mukavasti, mutta viimeisen 15 minuutin ajan hevonen ei liikkunut normaalisti. Tunne oli sen verran hassu, että lopetimme valmennuksen kesken ja kävelytin hetken hevosta maasta käsin. Kun olin menossa takaisin tallille Thor pysähtyi maneesiin eikä halunnut liikkua. En ollut ikinä kokenut mitään sellaista minkään hevosen kanssa, joten olin melko ihmeissäni tilanteesta. Onneksi maneesissa oli toinen ratsastaja, joka tokaisi melko nopeasti: ”oletko pessyt hevosen intiimialuetta?” ”Anteeksi,” tokaisin minä täysin uudesta aihealueesta, koska olin kuitenkin ratsastanut koko pienen ikäni eikä tämä edes ollut ensimmäinen oma hevoseni. Kyllähän sitä nyt tiesi kavio-ongelmista, silmien poistosta, purentavioista, selkävaivoista jne., mutta mikä ihmeen intiimialueen pesu?

Niin me sitten raahauduttiin pesupaikalle ja tarkistin tilanteen. Thorilla oli kertynyt esinahan sisään ja peniksen pään taskumaisiin rakenteisiin paksua vahamaista smegma-eritettä ja kuollutta ihosolukkoa. Erite muistutti melko pitkälti mutaa, joka on hieman karheaa ja varmasti todella epämukavan tuntuista, kun sitä kertyy liikaa. Putsasin sitten eritteen vedellä ja Thor oikein huokaisi helpotuksesta.

Miten pesen hevosen intiimialueen?

Hevosen esinahka ja penis tulisi pestä säännöllisin väliajoin etenkin ruunilla, sillä ruunat laskevat harvemmin kuin oriit peniksen ulos esinahasta. Esinahka voi myös tulehtua, jos iho on jatkuvasti likainen ja erityisesti kesällä smegma-erite houkuttelee kärpäsiä. Joillekin hevosille saattaa myös virtsaputken viereen molemmin puolin peniksen pään taskuihin muodostua kovat smegma-eritteet, jotka muistuttavat papua, jotka voivat estää normaalin virtsan kulun tai aiheuttaa kipua virtsatessa.

Suurimmalle osalle hevosista intiimialueen pesu tapahtuu ilman ongelmia, mutta myös tähän on hyvä totuttaa hevonen rauhassa. Osa hevosista eivät nimittäin tykkää intiimialueen pesusta ja saattavat jopa vaatia siihen rauhoituksen.

PESE HEVONEN NÄIN:

  • Jos hevonen on rauhoitettu, rauhoitus laskee peniksen ulos esinahasta. Pesu voidaan kuitenkin tehdä, vaikka penis olisi esinahan sisällä.
  • Seiso itse hevosen etujalan lähellä ja kurottaudu toisella kädellä hevosen mahan alle. Osa hevosista saattaa yrittää potkaista, jos toimenpide tuntuu ikävältä.
  • Kertakäyttöhanskojen käyttö on suositeltavaa, mutta pesun voi suorittaa myös ilman niitä.
  • Pesu tehdään haalealla tai lämpimällä vedellä ja osa suosittelee mietoa saippuaa, jotkut käyttävät vähän Betadinea tai baby oilia. Itse olen käyttänyt useimmiten vain vettä, mutta osalla hevosista käytän esim. baby oilia, sillä erite on kovempaa ja on hankalampi saada irti.
  • Apuna pesussa voi käyttää esim. sientä. Oulun hevosklinikka suosittelee myös esimerkiksi vanhaa sukkaa, jonka voi laittaa käden päälle ja kostuttaa toistuvasti saippuaveteen.
  • Pesun jälkeen on hyvä huuhdella vielä alue kunnolla puhtaaksi. Jos iho on ärtynyt, voi lopuksi laittaa vielä jotain perusrasvaa intiimialueelle.

Tässä intiimialueen tärkeimmät, jotka jokaisen hevosen hoitajan / omistajan tulisi tiedostaa. Vaikka tämä oli minulle täysin uusi asia, niin olen jo vuosien ajan säännöllisesti putsannut Thorin sekä muiden ratsuttamieni ruunien intiimialueet. Toimeenpiteestä tulee helposti osa rutiinia, joka ehdotttomasti kannattaa ottaa osaksi hevosenhoitoa.

Lue myös:

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista