Hevosen hyvinvointi – kuusi vinkkiä virikkeelliseen päivään

Virikkeitä hevoselle tarhaan
Kuva: Juulia Erkkilä

Nykykeskustelussa puhutaan paljon hevosen hyvästä ja lajityypillisestä elämästä sekä virikkeistä. Mutta mitkä kaikki asiat vaikuttavat hevosen hyvinvointiin ja miten voi itse lisätä hevosen hyvinvointia?

Kaikilla hevosilla ei valitettavasti ole mahdollisuutta olla tarhassa tai laitumella toisen hevosen kanssa ja edelleen osa hevosista asuu karsinoissa yön ja illan esimerkiksi pihattoelämän sijasta. Pihatto tai yhteistarhaus on hyvä ratkaisu lajityypillisten tarpeiden täyttämiseksi, mutta mikäli se ei ole mahdollista, voi hevoselle tarjota olemassaolevissa olosuhteissa mahdollisimman hyvä elämä. Pihatto, tarhat ja laitumet ovat kuitenkin rajattuja alueita, joiden luonnonvarainen sisältö ei välttämättä riitä takaamaan hevosen mielekästä ulkoilua etenkin, jos heinänkin tarjoilu tehdään tiettyinä kellonaikoina päivän aikana. On siis hyvä keksiä hevoselle tekemistä ruokailun ja liikunnan ulkopuolelle, oli se puuha sitten karsinassa tai tarhassa. Jotkut hevoset innostuvat erilaisista leluista ja puuhasta helpommin kuin toiset. Lue alta helpot ja hauskat vinkit hevosen virikkeelliseen päivään!

hevosen hyvinvointi kasvaa kun lisää virikkeitä hevoselle tarhaan
Porkkanoista voi tehdä kivoja virikkeitä hevoselle tarhaan.

1. Hevosen hyvinvointi: slow feeding

Ruokailun hidastamiseksi on nykyisin valtavasti erilaisia vaihtoehtoja. Slow feeding -verkkojen lisäksi nykyisin on tarjolla erilaisia palloja sekä tyynyjä, joihin voidaan täyttää heinät. Hevosen syödessä se liikuttelee ruoakaa tarjoiluastiana, jolloin hevoselle tulee samalla liikettä ja haastetta syömiseen. Liikuskelun ja hitaamman syömisen edistämiseksi riittää jo se, että heinät levitetään pieninä kasoina ympäri tarhaa. Heinän hidas syöminen on hevoselle lajityypillisempää. Heinäverkkojen käytössä tulee huomioida kengälliset hevoset, sillä verkko voi jäädä helpommin kiinni kenkään ja kavioon.

2. Hevosen hyvinvointi: jumppapallo tai hevosen pallo

Jotkut hevosista tykkäävät leikkiä palloilla. Hevosille on suunniteltu leikkiin palloja, joihin on tehty helposti hampailla kiinniotettava kahva. Kahvasta palloa riepottelemalla voi saada paljon iloa! Toiset hevosista voivat kuitenkin olla parhaimmillaan isomman pallon kanssa, ja siihen sopivat hyvin ihmisten jumppapallot. Kalliiseen versioon ei kannata satsata, sillä riippuen leikkijästä ja leikin rajuudesta, voi pallo hajota. Näissä leikeissä hevoselle tulee helposti vuorokauteen liikettä, kunhan se vain innostuu tekemisestä! Muistathan, että palloleikeissä aidan tulisi olla sellainen, että etenkin jumppapallo pysyy aitojen sisäpuolella.

3. Hevosen hyvinvointi: rikkinäinen saapas tai rätti

Rikkinäinen saapas tai kenkä voi olla hevoselle oivallinen leikkikalu. Pehmeästä materiaalista on helppo ottaa hampailla kiinni ja sitä voi huoletta retuuttaa ympäri tarhaa. Joillekin innokkaimmille leikkijöille voisi sopia myös jokin kangas tai rätti, jota voi repiä ja retuuttaa samalla tavoin kuin esimerkiksi innokkaat loimien repijät ja poistajat ottavat loimia pois päältään tai teettävät reikiä tarhakaverin loimeen.

4. Hevosen hyvinvointi: porkkananaru

Kiinnitä paalinaruun tai vastaavaan paksuun ja erottuvaan, mutta napakkaan naruun porkkanoita tasaisin väliajoin. Porkkanoiden kiinnitykseksi riittää esimerkiksi tavallinen umpisolmu. Naru olisi hyvä laittaa roikkumaan jostakin, esimerkiksi puusta tai kalterin karsinasta, niin että se pääsee heilumaan hevosen kosketuksesta vapaasti. Näin hevosella menee aikaa porkkanoiden metsästyksessä ja heiluva naru vaikeuttaa porkkanoiden saantia. Helppo ja yksinkertainen aivojumppa!

5. Hevosen hyvinvointi: herkkupiilo

Piilota nameja tai porkkanoita ympäri hevosen tarhaa ilman, että hevonen seuraa perässäsi keräämässä kaikkia herkkuja hetimiten. Voit jättää herkut näkyville, tai piilottaa niitä kivien, kantojen, puiden tai puskien juurille niin, että hevonen voi estettä siirtämällä löytää herkun. Aloita leikki niin, että hevonen löytää herkut nopeasti ja voit auttaa sitä oleskelemalla herkkupiilon lähellä. Auta siis alussa hevosta ymmärtämään, että sen tarkoitus on haeskella ja etsiä alueelta herkkuja. Pienet onnistumiset saavat sen kiinnostumaan lisää!

6. Kuusenoksat ja puut

Tarhaan voi viedä hevosen iloksi kuusia tai kuusenoksia, joita useimmat hevoset tykkäävät jyrsiä tai syödä. Jotkut hevoset pitävät myös puunrungoista, joihin kutisevia kohtia voi rapsutella tai niitä voi järsiä. Syömisen ja järsimisen lisäksi erikokoiset puut ja oksat luovat tarhaan epätasaisuuksia, joka taas kehittää hevosen fyysisiä ominaisuuksia. Muista kysyä lupa metsänomistajalta, mikäli haet puita muualta kuin omasta metsästäsi.

Ja nyt pian kokeilemaan, miten erilaiset aivojumpat ja puuhaavat toimivat juuri sinun hevosellesi!

Lue lisää hevosen hyvinvointiin liittyvistä osa-alueista hevostietokeskuksen sivuilta >>

Loimittaako vai eikö loimittaa – lue hevosen loimittamisesta >>

Kirjoittaja ja kuvat: Juulia Erkkilä on intohimoinen hevostyyppi, jonka mielestä parasta hevosissa on niiden herkkyys ja uuden oppiminen niiden kanssa koko ajan. Hän työskentelee ratsastuksenopetuksen ja eläinvusteisen terapian parissa. Omien hevosten kanssa hän on harrastanut kaikkea aina maastakäsintyöskentelystä ja metsissä samoilusta kenttäratsastukseen asti.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista