Kohta kaksi vuotta on joukolla väistelty Covid19-virusta ja sen variantteja, lähes kyllästymiseen asti. Ratsastajilta ja hevosenomistajilta vaaditaan lisäksi tarkkuutta hevosten suojelemisessa bakteeri- ja virustartunnoilta. Etenkin näin kevättalvella hevosten tarttuvat taudit leviävät ärhäkästi. Miten puhdistat varusteesi oikein – lue ohjeet alta.
Monet hevosten tarttuvat taudit aiheuttavat eläimelle kipua, kärsimystä ja pitkiä sairasjaksoja. Hevosen omistajalle tulee luonnollisesti hoitokuluja. Ratsastuskouluilla ja muilla asiakastalleilla hevosten epidemia voi aiheuttaa sulkemisia ja ratsastustuntien peruutuksia pitkäksikin aikaa. Tänä vuonna huolta ovat aiheuttaneet erityisesti hevosten herpesvirus EHV-1 ja aivan viime viikkoina hevosten koronavirus ECoV.
Helpointa on siis estää tautien leviäminen ennalta. Keräsimme tähän tallilta toiselle liikkuville viisi nyrkkisääntöä, joit kannattaa noudattaa omien vaatteiden ja varusteiden puhdistamisessa.
1. Pese tallivaatteet koneessa vähintään 40 asteen ohjelmalla. Kuivattaminen pari tuntia 80-asteisen saunan lämmössä viimeistelee virusten ja bakteerien tuhoutumisen. Tämä koskee kaikkia vaatekappaleita, jotka saattavat koskettaa hevoseen.
2. Käsineitä on hyvä olla useammat, jokaiselle tallille eri pari. Käsineet ovat yksi merkittävimmistä asusteista, joissa pöpöt viihtyvät.
3. Puhdista kengät ja saappaat huolellisesti joka käytön jälkeen harjalla ja nihkeällä pyyhkeellä näkyvästä liasta. Erityisen tärkeää on saada mahdollinen lanta pois kengistä, sillä monet taudinaiheuttajat leviävät lannan mukana. Puhdistamisen jälkeen jalkineet suihkutetaan desinfiointiaineliuoksella. Pohjat desinfioidaan huolellisesti. Käsittelyn jälkeen kengät ja saappaat säilytetään lämpimässä. Käsittely on hyvä tehdä reilusti ennen tallille lähtöä, sillä monet desinfiointiaineet vaativat tehotakseen noin puolen tunnin vaikutusajan lämpimässä.
4. Harjaa tai pyyhi kypärät ja turvaliivit mahdollisesta pintaliasta ja suihkuta sen jälkeen desinfiointiaineliuoksella. Erityisesti kiinnitysremmien huolellinen puhdistaminen ja desinfiointi on tärkeää. Raipoille ja kannuksille tehoaa sama käsittely kuin jalkineille.
5. Huolehdi käsihygienista! Pese tai desinfioi kätesi ennen kuin alat käsitellä hevosta tai sen varusteita. Pieni käsidesipullo tallitakin taskussa on näppärä keino, mikäli tallilla ei ole mahdollisuutta pestä käsiä lämpimällä vedellä ja saippualla sekä kuivata pestyjä käsiä kertakäyttöpyyhkeeseen.
Hevosten merkittävimmät tarttuvat taudit
* Hevosinfluenssa. Suuri osa hevosista on rokotettu tätä vastaan. Tartunnan voi saada suorassa kontaktissa hevosten välillä, mutta myös epäsuorasti, esim. hevosenhoitajan tai varusteiden välityksellä. Hevosen yskiessä virus voi lentää jopa 45 metrin päähän ilmassa.
* Pääntauti. Tartunta leviää joko suoraan sairaan hevosen hengitysteiden eritteistä tai ihmisen tai varusteiden välittämänä. Taudin aiheuttaa streptokokkibakteeri. Hevonen voi jäädä taudin oireettomaksi kantajaksi ja bakteeri säilyä hengissä esimerkiksi maaperässä pitkään. Pääntautia vastaan on Ruotsissa kehitetty rokote, joka on tulossa Suomen markkinoille kevään 2022 aikana.
* ECoV eli hevosten koronavirus leviää eläinten välillä, kun sairaan hevosen ulostetta joutuu toisen hevosen suuhun tai hevonen koskee suullaan ulosteen likaamaa pintaa. Tartunta tapahtuu helposti myös välillisesti, esim. tallin rakenteiden ja välineiden tai hoitajien käsien ja vaatteiden välityksellä.
* EHV-1 ja EHV-4 eli hevosten herpesvirukset leviävät pääasiassa pisaratartuntana, mutta voivat levitä myös sierainliman likaamien käsien, vaatteiden tai tavaroiden välityksellä. Herpesvirukset voivat jäädä piileviksi hevosen elimistöön ja aktivoitua myöhemmin stressin yhteydessä, jolloin hevonen voi sekä tartuttaa muita hevosia että saada itse oireita. Hevoset voidaan rokottaa EHV-1 ja EHV-4 aiheuttamia hengitystietulehduksia vastaan. Paras suoja saadaan rokottamalla tallin kaikki hevoset.
Lisätietoa:
Ruokavirasto / Hevosten tarttuvat taudit
Haluatko pidentää varusteidesi käyttöikää? Lue vinkit varusteiden huoltamiseen >>
Artikkelin yläkuva: Kati Susi