Pihattolive kutsuu kylään hevosten kotiin

aktiivipihatossa hevonen elää laumassa lajinomaista elämää
Aktiivipihatossa hevonen elää laumassa lajinmukaista elämää. Kuva: Marianne Saha


Kimo hevonen keskustelee heinäruokintapaikalla ruunikon laumakaverinsa kanssa. ”Pääsiskös pöytään?” Ruunikko vetäisee vasemman korvansa luimuun. ”Menepäs pykälän verran tuonnemmaksi, minä syön tässä.” Kimo siirtyy ja alkaa rauhallisesti rouskuttaa heinää sille osoitetulla paikalla.

Tiina Hurstin Balanssiin-aktiivipihatossa asuvan hevoslauman touhuiluja pääsee nyt seuraamaan maksullisen Pihattoliven kautta. Pihatto on majoittanut hehtaarin puuhamaassa hevosia vuodesta 2014.

”Onhan tämä ihan hullunrohkeaa antaa pihaton elämä eetteriin. Mutta näen mahdollisuutena tarjota tämän kanavan, jotta ihmisillä olisi mahdollisuus oppia paremmin ymmärtämään hevosta”, Hursti sanoo.

Hänen mukaansa hevosten käyttäytymiskuviot sisältävät erilaisia suhteita ja draamaakin.
”Sama juttu kuin ihmisillä, mutta hevosilla laumaeläiminä draamaa on vähemmän kuin ihmisillä. Esimerkiksi jos hevonen puraisee tai nostaa takajalkaa, ei se välttämättä ole aggressiota vaan keskustelua.”

Hurstin mukaan hevonen menee ihmisellä tunteisiin ja ihon alle. Monesti ihmiselle voi kuitenkin olla vaikea asia hyväksyä, että hevosella itselläänkin on tunteita. Hursti tuumii, että myös tämän asian ymmärtämisessä saattaa Pihattolive auttaa ihmistä, joka seuraa hevosten lajinmukaista eloa aktiivipihatossa.

Pihattoliven viihdearvoa väheksymättä Hursti toteaa toivovansa, että sen kautta esimerkiksi hevosalan oppilaitokset heräisivät näkemään pihattoelämän uusin silmin. Kpedun Kaustisen kampuksen opetuksessa Huittisten kamerajärjestelmää on jo ennen Pihattoliveä käytetty Anna Kilpeläisen opetuksen tukena. Konsultaatiota omaa aktiviipihattoaan varten kävi Huittisista hakemassa Harjun oppimiskeskuksen henkilökunta.

”Vuosien saatossa meillä on käynyt tutustumassa iso joukko hevosalan ihmisiä. Hämmästys on monesti ollut suurta, miten pihattohevoset ovat rauhallisia, sosiaalisia ja ihmisestä positiivisesti kiinnostuneita.”

Tiina Hursti toteaa, että toivoo Pihattoliveen tehdyn investointinsa osoittautuvan hyödylliseksi, tarpeelliseksi ja kannattavaksikin.

aktiivipihaton omistaja Tiina Hursti
Aktiivipihaton omistaja Tiina Hursti hevosensa Viikarin kanssa. Kuva: Marianne Saha


”Pidän tärkeänä, että tämän kautta hevonen nähdään hevosena eikä ihmisen vain hallitsemana ”häkkieläimenä”. Varsinainen tavoite on ihmisten ymmärryksen lisääminen ja alan asenteiden muuttaminen hevosystävällisemmiksi.”

”Toki toivon, että ihmiset löytäisivät tämän. Suunnitelmissa on jossain vaiheessa tehdä esimerkiksi ihmisiä kovasti jännittävistä hevosten laumautuksista verkkokursseja ja striimejä.”

Huittisten Pihattoliven esittelyvideo

KUKA?
Tiina Hursti, 55, Sastamala
* Yrittäjä, Horse&Human Balance Oy ja Balanssiin hevosille ja ratsukoille, Huittinen 
* Horse&Human Balance -oppimisalusta, Pihattolive, Green care- ja hevostapahtumat paikan päällä
* Täysihoito- ja kuntoutuspaikkoja aktiivipihatossa
* Hevosten terveyden- ja lihashuoltoa
* Istunnan biomekaniikan opettaja

Kuvassa ylhäällä Balanssiin-aktiivipihaton lauma laitumella.
Kuva: Marianne Saha

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista