Hevosharrastus on parhaimmillaan ihanaa yhdessäoloa hevosten kanssa. Talli on paikka jossa stressi ja murheet jäävät tallin ovelle ja ihana talliyhteisö toivottaa lämpimästi tervetulleeksi. Tallin tulisi olla kaikille turvallinen ja mukava paikka mennä. Toisessa ääripäässä talli voi olla paikka, jossa talliyhteisöön tulemista saa pelätä, ja tallille mennessään positiivisten ajatusten sijaan pelkääkin joutuvansa tuomitsevien katseiden alle tai naurunalaiseksi. Mitä voit itse tehdä, jos talli-ilmapiiri haisee liikaa lannalta?
Kaikkien onkin välillä hyvä pysähtyä miettimään, mikä on oma rooli talliyhteisössä. Oletko se henkilö, jota kaikkien on helppo lähestyä? Se, joka pitää yllä positiivista ja hyväksyvää ilmapiiriä. Vai oletko mahdollisesti se, joka levittää negatiivista energiaa ympärilleen?
Vielä muutamia vuosia sitten hevospiireissä vallitsi laaja hoitohevoskulttuuri, jonka myötä talleille muodostui hierarkioita. Tämä on onneksi vähentynyt, mutta valitettavasti edelleen kiusaamista ilmenee myös talleilla. Kateus saa ihmiset puhumaan toisistaan kamalia asioita, miettimättä yhtään miltä se voi toisesta tuntua. Hevosihmisten keskuudessa se kateus korostuu vieläkin enemmän. Herkästi vertaillaan itseään toiseen: onko toisella on kalliimpi tai osaavampi poni, hienommat varusteet, tai ratsastaako toinen paremmin kuin itse.
Kuten kaikessa elämässä, myös tallilla on tärkeää muistaa, että me kaikki tulemme eri lähtökohdista ja arkemme näyttävät aivan erilaisilta verrattuina muihin. Koskaan ei päältä päin näe, mitä joku toinen käy päänsä sisällä läpi. Yksikin ikävä, “ei pahalla” tarkoitettu kommentti voi johtaa vakavaan ongelmakierteeseen.
Hyvänä nyrkkisääntönä toimii se, ettei sano kellekään toiselle sellaista, mitä ei haluaisi itse kuulla. Esimerkiksi kenenkään ulkonäköä tai ratsastustaitoja ei ole hyväksyttävää kommentoida negatiiviseen sävyyn. Rakentavan kritiikin antamisen voi hoitaa kyseisen henkilön valmentaja tai ratsastuksenopettaja, mutta tässäkin menee hentoinen raja – mistä asioista on okei huomauttaa ja millä tavalla?
”Hyvänä nyrkkisääntönä toimii se, ettei sano kellekään toiselle sellaista, mitä ei haluaisi itse kuulla.”
Miten voi omalla toiminnalla edesauttaa sitä, että kaikilla on hyvä olla tallilla?
Meitä ihmisiä on joka lähtöön ja persoonina olemme kaikki erilaisia; introvertteja, ekstrovertteja ja kaikkea siltä väliltä. Joiltakin ei tule luonnostaan kevyttä keskustelua jokaisen vastaantulijan kanssa, mutta ystävällistä tervehtimistä olisi silti hyvä kaikkien harrastaa, varsinkin tallilla. Jotkut haluavat keskittyä tallilla vain omaan tekemiseensä ilman ylimääräistä rupattelua, kun taas joillekin tallilla käyminen saattaa olla päivän ainoa mahdollisuus vuorovaikutukseen muiden ihmisten kanssa. Pienellä hymyllä ja huomioimalla paikalle saapuneen henkilön, voi helposti piristää toisen päivää.
Tästä maailmasta löytyy monenlaisia tapoja harrastaa, eikä niistä yksikään ole se ainut ja oikea. Jokainen löytää sen oman polkunsa ajan kanssa, mutta siihen asti matkanteko saattaa olla mutkikasta, eikä jokainen polku ole se jota haluaa loputtomasti kulkea. Joskus erilaisten polkujen tutkimisesta voi yllättäen löytää matkaan uusia oppeja ja ajatuksia.
Varmasti meistä jokainen haluaa tehdä aina parhaansa ja toimia siten, miten itse kokee asiat parhaiksi. Jonkun toisen oikea voi tuntua sinulle väärältä. Tämä ei silti oikeuta siihen, että toisen toimintatapoja kritisoitaisiin, varsinkaan selän takana. Joskus tosin voi tulla tarpeeseen kyseenalaistaa näkemiään asioita tai puuttua, jos näkee esimerkiksi väkivaltaa tai muuta epäreilua kohtelua. Jokaiselta voi oppia jotain jos asenne on oikea ja osaa katsoa asioita avoimin mielin.
Kun osaa asettua toisen asemaan ja kannustaa, kehua ja auttaa tarvittaessa, saa toivottavasti itsekin samanlaista vastakaikua toisilta. Talleilla tapahtuva kiusaaminen on puhuttanut hevosihmisten keskuudessa jo pitkään. Tallilta tulisi aina löytyä aikuinen henkilö, joka tarvittaessa puuttuu kiusaamiseen. Jokainen ilmoitus tulee ottaa tosissaan ja ongelmiin puuttua heti niiden ilmetessä. Tallin pitäjillä on myös oma vastuu kiusaamisen ehkäisemisessä, mutta isoin muutos lähtee meistä itsestämme. Me pystymme tähän yhdessä.
Viisi vinkkiä hyvän talli-ilmapiirin luomiseen ja ylläpitämiseen:
1. Ole kohtelias ja tervehdi aina toisia
2. Hymyile (myös) ihmisille, se tarttuu!
3. Ole rohkeasti oma itsesi – ja anna muidenkin olla!
4. Kannusta ja kehu muita, äläkä unohda kiittää, kun saat apua
5. Keskustelkaa vaikeistakin asioista avoimesti – jos joku hiertää, se kannattaa ratkaista puhumalla asioista ääneen (ei missään nimessä selän takana)
Kirjoittaja: Emma Kallioniemi on 23-vuotias turkulainen hevosharrastaja, jonka elämässä hevoset ovat olleet isona osana jo yli 16 vuoden ajan. Hevosharrastuksen lisäksi Emma toimii valokuvaajana ja Instagram-vaikuttajana. Emman Instagramista tilin löytää osoitteesta: www.instagram.com/sporthobune Kuvat: Sofia Sinisalmi |