Onko aika ottaa seuraava askel eteenpäin hevosharrastuksessa ja siirtyä tiirailemaan vuokrahevosmarkkinoita? Vuokrahevonen on oiva tilaisuus harjoitella hevosenomistajuuteen liittyviä taitoja ja vastuunottoa, kuitenkaan sitoutumatta rahallisesti ja ajallisesti kovin suuria määriä. Herää siis kysymys: mitkä asiat tekevät toimivan vuokraussuhteen? Jos pohdit hevosen vuokraamista, lue nämä vinkit.
Hevosenomistajalle sen täydellisen vuokraajan löytäminen tuntuu toisinaan mahdottomalta tehtävältä. Hyvä vuokraussuhde lähtee molemminpuolisesta luottamuksen rakentamisesta. Hevosen vuokraajaa arvioidaan monella kritiirillä, samoin kuin vuokrattavaa hevosta. Eli ihan ensimmäisenä pitäisi löytää se itselleen sopiva hevonen.
Puskaradio on tehokas keino löytää joko vuokraaja tai itse vuokrahevonen, mutta sosiaalinen media toimii lähes yhtä hyvin, ellei joissain tilanteissa jopa paremmin.
Lähdetään liikkeelle ensimmäisestä vaiheesta, eli ilmoituksen tekemisestä. Ilmoituksesta on hyvä löytyä oman paikkakunnan ja iän lisäksi taustatietoja omasta hevoshistoriasta, millaiseen käyttöön vuokrahevosta on hakemassa ja millaisella diilillä. Kylkeen voi hieman kuvailla itseään ja mainita, omistaako oman kulkuneuvon vai onko tallin sijaittava julkisten kulkureittien varrella. Jos sinulta löytyy kuvia tai videoita joissa ratsastat, on niiden lisäämisestä iso hyöty. Omia taitojaan on turha lähteä liioittelemaan, sillä ne tulevat kuitenkin ilmi jossain kohtaa. Tällä tavoin säästää kaikkien aikaa!
Omia taitojaan on turha lähteä liioittelemaan, sillä ne tulevat kuitenkin ilmi jossain kohtaa.
Potentiaalisen vuokrahevosen löydyttyä on tärkeää sopia omistajan kanssa mielellään kirjallisesti, mitä tuleva vuokraussuhde pitää sisällään. Mitä saa tehdä, miten usein ja mitä koko lysti maksaa. Kuka korvaa jos sattuu jotain, entä mitä tehdään hevosen sairastuessa tai loukatessa? Hevosen omistajan tulisi kertoa hevosesta kaikki mitä vuokraajan siitä tarvitseekaan tietää, myös ne huonot puolet ilman kaunistelua. Jokainen diili on erilainen, mutta kummankin osapuolen on hyvä olla kartalla yhteisistä pelisäännöistä, jotta vältytään väärinymmärryksiltä ja muilta mahdollisilta ongelmilta.
Millainen on hyvä vuokraaja hevosenomistajan näkökulmasta?
Vuokraajaa haetaan usein helpottamaan omaa arkea ja tuomaan päiviin hieman kallisarvoisia lisätunteja. Yleensä vuokraajalta edellytetäänkin siksi kykyä toimia itsenäisesti, jotta omistaja saa viettää tallivapaata päivää luottavaisin mielin joutumatta murehtimaan, miten tallilla sujuu. Avainsanoina toimivassa vuokraussuhteessa ovat hyvä kommunikaatio, maalaisjärki, luottamus ja rehellisyys. Omistajan pitää pystyä varmuudella tietämään, ettei vuokraaja omalla toiminnallaan aiheuta vaaratilanteita tai toimi ennalta sovittujen sääntöjen vastaisesti, vaikkei kukaan olisikaan vahtimassa. Hevonen hoidetaan ja tallilla käydään säällä kuin säällä kuten on sovittu, eikä omistajan tarvitse menettää yöuniaan peläten, jättääkö vuokraaja tulematta pienen sadesään sattuessa.
Vuokraussuhdetta helpottavat huomattavasti yhteinen käsitys hevosen parhaasta mahdollisesta hoidosta sekä samankaltaiset arvot hevosen kanssa toimiessa. Hevoselle itselleenkin on mukavampaa, kun sen ei tarvitse sietää useamman täysin erilaisen ihmisen käsittelyä, vaan sen kanssa toimivat ihmiset ovat johdonmukaisia ja selkeitä pyynnöissään, toimien suurin piirtein samojen kaavojen mukaisesti. Vuokraajan tulee ottaa huomioon, että hevosten kanssa jokainen päivä voi olla täysin erilainen ja ennalta suunniteltu ratsastus voikin vaihtua lennosta johonkin aivan muuhun. Hyvä vuokraaja osaa suhteuttaa päivän liikunnan hevosen tasoon ja vointiin, ilmoittaen omistajalle mahdollisista terveydellisistä huomioista tai poikkeavuuksista hevosen käytöksessä. Oman itsekkyyden ei siis koskaan tulisi mennä hevosen hyvinvoinnin edelle.
Parhaimmillaan vuokraussuhteesta saa pitkäaikaisen ja toimivan kuvion, josta hyötyvät kaikki osapuolet. Tämä kerryttää kallisarvoista kokemusta vaikkapa sitä omaa hevosta varten, tai mahdollistaa muuten vain erilaisen oppimisympäristön verrattuna ratsastuskouluun. Kuten aiemmin mainittu, hyvät vuokraajat saattavat todellakin olla harvassa. Ole sinä yksi niistä!
Mikäli pohdit hevosen vuokraamista tai haaveilet omasta hevosesta, kannattaa tutustua myös OmaHevonen-malliin, joka on oman hevosen omistamien ja vuokraamisen välimuoto ja helppo tapa kokeilla hevosen omistamista riskittömästi. Lue lisää täältä >>
Kirjoittaja: Emma Kallioniemi on 23-vuotias turkulainen hevosharrastaja, jonka elämässä hevoset ovat olleet isona osana jo yli 16 vuoden ajan. Hevosharrastuksen lisäksi Emma toimii valokuvaajana ja Instagram-vaikuttajana. Emman Instagramista tilin löytää osoitteesta: www.instagram.com/sporthobune
Kuvat: Sofia Sinisalmi