Ratsastustunnilla: minkä tunnin valitsen?

ratsastaja ja ratsastuksenopettaja ratsastuskoululla

Mietityttääkö ratsastustunneille menemisessä oma tasosi? Mistä voisit saada apua oman tasosi määrittämiseen? Mitä tehdä, jos ei tiedä minkä tunnin valitsee ratsastuskoulun tarjonnasta?

Ratsastuksen aloittaminen uudelleen tai uudessa paikassa, voi aiheuttaa huolta oman ryhmän valitsemisesta. Monen ratsastuskoulun sivuilta löytyvät kalenterit, jotka on täytetty ratsastustuntien tasomerkinnöillä. Miten osata valita itselleen sopiva ratsastustunti? Seuraavilla vinkeillä voi hahmoittaa omaa ratsastustaitoa, ja sen jälkeen pyytää ammattilaiselta vielä neuvoa, jolloin saat varmasti hyvän kuvan siitä, minkä tasoiselle tunnille kannattaa osallistua.

Jos et ole ihan täysin aloittelija, vaan olet harrastanut ratsastusta jo jonkin aikaa, tulee tasokysymys yleensä mieleen. Kouluratsastuksessa tason määrittäminen vaikuttaa olevan vaikeampaa kuin esteratsastuksessa, sillä esteillä yleensä ilmoitetaan vain estekorkeus. Esteratsastuksenkaan ainoa määritelmä ei ole estekorkeus, sillä täytyy muistaa, että esteiden hyppääminen vaatii taitoa myös esteiden välissä. Lisäksi radan hyppääminen vaatii enemmän taitoa, kuin yhden tietyn korkuisen esteen ylittäminen. Muista siis estetaidoista puhuttaessa pohtia, oletko hypännyt tietyllä korkeudella vain yksittäisen esteen vai monimutkaisemman radan. 

Kouluratsastuksessa omaa tasoa voi pohtia esimerkiksi ratsastuskoulun tuntikuvauksista, joita monissa paikoissa on. Esimerkiksi tuntikuvauksessa voi olla, että Helppo C -tasolla hallitset kaikki askellajit. Tällöin siis osaat ratsastaa kaikissa askellajeissa pieniä tehtäviä. Tuntikuvaukset voivat olla myös ristiriitaisia, joten joskus voi käydä myös niin, että osaat ratsastaa ristikoiden yli, mutta et ole tehnyt pohkeenväistöä. Jos tuntuu siltä, että kuvaukset ovat kovin kapeita, tai et sovi mihinkään kategoriaan, voit aina käydä kurkkaamassa Suomen Ratsastajainliiton kilpailuissa ratsastettavia kouluratoja. Nämä radat sisältävät kaiken sen, mitä sinun tulee osata ratsastaa, jotta saat hyväksytyn suorituksen kyseisestä radasta. Esimerkiksi Helppo C -tason radoissa on kaikkia askellajeja, pääty-ympyröitä laukassa ja lävistäjiä. Näitä samoja elementtejä harjoitellaan saman tason tunneilla. 

Hankalampaa onkin sitten se, jos tunnet olevasi tiettyjen tasojen välissä. Silloin voit pohtia itse esimerkiksi sitä, tuntuuko tiettyjen helpomman tason asioiden ratsastaminen helpolta vai vaikealta, eli pitääkö vielä harjoitella kohti vaikeampaa tasoa vai voisitko jo osallistua näille tunneille tai sitten pohtia, pystytkö ratsastamaan erilaisilla hevosilla samoja tehtäviä onnistuneesti vai onnistuvatko ne vain yhdellä hevosella. Lisäksi voit katsoa vaikeamman tunnin ohjelmaa ja miettiä, oletko ratsastanut samoja asioita itse ennen vai tuntuvatko ne täysin vierailta. Joskus tuntien ohjelma voi olla päällekkäinenkin.

Käy tutustumistunnilla

Kaikista paras keino oman tason määrittämiseen on kuitenkin oman entisen opettajan suositus ja vanha ryhmä sekä tietysti uuden opettajan mielipide. Jos mahdollista, selvitä oman edellisen ryhmäsi taso ja juttele vanhan opettajan kanssa tasostasi. Hän on nähnyt kehittymisesi ja osaa arvioida ratsastustaitosi ja voi näin ollen antaa suosituksen. Lisäksi kannattaa käydä uudella tallilla tutustumistunnilla. Siellä uusi ratsastuksenopettaja pystyy näkemään ratsastustaitosi ja ohjata sinut oikeaan ryhmään. Näin ollen on opettajalle ja itsellesikin mukavaa harrastaa oikeanlaisessa porukassa ja taidot kehittyvät nopeammin!

Jos aikaa on jo vierähtänyt viime ratsastuskerrasta eikä harrastus ole aivan viime päivinä ollut viikoissa mukana, on uudelle tallille hyvä kertoa vähän aiemmasta ratsastustaustasta. Ratsastusvuosien määrä ei useinkaan kerro riittävästi taidoista, sillä jokainen oppilas etenee omaa tahtiaan. Kuitenkin määrä on suurin piirtein hyvä mainita, sillä tietysti eroa on kahden vuoden ja kymmenen vuoden välillä. Vuosia tärkeämpää on kuitenkin se, mitä olet tehnyt ja milloin viimeksi. Eli onko vuosia vierähtänyt kymmenen vai kävitkö viimeksi hevosen selässä kuukausi sitten. Myös se, mitä askellajeja olet mennyt ja mitä tehtäviä tehnyt, auttaa opettajaa arvioimaan mille tunnille olisit sopiva. On eri asia osata ratsastaa hevosella uraa pitkin laukkaa toisen hevosen perässä, kuin ratsastaa itsenäisesti ympyrä laukassa muiden kävellessä. Kerro myös kaikki mikä mielestäsi on huomionarvioista, esimerkiksi tunteistasi tunnille tulemisen suhteen tai halustasi painottua este- tai kouluratsastukseen. Näin saadaan mahdollisimman kattava kuva sinusta ratsastajana, jolloin tunnin ja hevosvalinnan onnistuminen hyvin on todennäköisempää.

Parasta ohjausta tulet ehdottomasti saamaan ratsastuksenopettajalta, jos osaat hänelle kuvailla tekemiäsi tehtäviä ja omia taitojasi totuudenmukaisesti ja rehellisesti. Muista myös, että jokaisella tallilla voi olla hieman erilaiset käytännöt tuntien suhteen, joten rohkeasti kysymään neuvoa henkilökunnalta! Harrastaminen on aina mukavampaa ja kehittävämpää oikeassa ryhmässä, oikeanlaisilla hevosille ja taidoille sopivilla tehtävillä. 

Kirjoittaja Juulia Erkkilä on intohimoinen hevostyyppi, jonka mielestä parasta hevosissa on niiden herkkyys ja uuden oppiminen niiden kanssa koko ajan. Hän työskentelee ratsastuksenopetuksen ja eläinvusteisen terapian parissa. Omien hevosten kanssa hän on harrastanut kaikkea aina maastakäsintyöskentelystä ja metsissä samoilusta kenttäratsastukseen asti.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista