Tiedätkö ratsastustuntien taitotasot?

ratsastajat ratsastuskoulutunnilla

Mitä tarkoittaa alkeisjatko tai perusmerkki ja ketkä ovat alkeisratsastajia ja milloin taidot ovat helppo B -tasolla? Kokosimme yhteen yleisimmät ratsastustuntien taitoatsaot, eli tasojen kuvaukset ja niissä opitut asiat. Taitotasot perustuvat useimmiten Suomen Ratsastajainliiton kouluratsastuksen kilpailutasoihin, jotka alkavat raviohjelmasta ja jatkuvat helppo D, helppo C, helppo B ja helppo A. Tämän jälkeen tasot jatkuvat vaativiin luokkiin. Yleisimmät ratsastuskoulujen tasoluokat ovat kuitenkin edellä mainitut D-A helpolla tasolla. Osa tasoista voivat olla päällekkäisiä ja kaikki tallit eivät käytä jokaista tasoa omassa toiminnassaan. Seuraavat kuvaukset ovat yleisiä ja suurpiirteisiä, sillä jokainen ratsastuskoulu määrittelee omien tuntiensa sisällöt itse.

Alkeistunti

Alkeistunnille ei tarvitse ollenkaan aiempaa kokemusta ratsastuksesta, vaan tunneilla opetellaan kaikki aivan alusta alkaen. Alkeistuntien oheen kuuluu useimmiten myös hevosenhoidon ja käsittelyn opettelua, kuten harjaamista, varustamista sekä taluttamista. Ratsastuksessa aloitetaan taluttajan kanssa, mutta pikkuhiljaa taitojen kehittyessä voidaan jättää taluttaja pois. Tunneilla harjoitellaan perusasioita, kuten hevosen tai ponin ohjaamista, apujen käyttöä (eteenpäin ja sivulle), oikeaa istuntaa, välimatkojen pitämistä ja ravin ratsastamista. Tunneilla opitaan ratsastusradan teitä, ja ryhmästä ja paikasta riippuen voidaan myös harjoitella laukkaa. 

Alkeisjatko

Alkeisjatko on seuraava askel alkeistunnin jälkeen. Alkeisjatkotunneilla jatketaan hevosen ohjaamisen opettelua pikkuhiljaa haastavimmassa tehtävissä. Tunneilla harjoitellaan useimmiten laukkaa ja laukannostoja, sillä ravi ja käynti sekä hevosen hallitseminen pitäisi jo onnistua itsenäisesti. Lisäksi alkeisjatkotunneilla opetellaan lisää erilaisia ratsastusradan teitä ja kehitetään istuntaa edelleen. Usein tässä vaiheessa mukaan tulevat myös puomit ja niiden ylittäminen. Alkeisjatkotunneilla voidaan myös harjoitella kevyttä istuntaa ja pieniä kavaletteja. Alkeisjatko tunneilla isossa osassa on tasapainon kehittäminen sekä hallittu keventäminen ravissa.

Helppo C

Tällä ratsastustunnin tasolla ratsastaja hallitsee hevosen itsenäisesti kaikissa askellajeissa, ja lisäksi puomien ja pienien ristikoiden ylittäminen onnistuu. Helppo C -tason tunneilla hiotaan ja tarkennetaan apujen käyttöä ja istuntaa yhä tarkemmaksi sekä keskitytään ratsastusradan teiden tarkkuuteen. Uutena mukaan tulevat helpot sivuttaisliikkeet, kuten pohkeenväistö, ja tempomuutokset. Pohkeenväistöön vaaditaan esimerkiksi apujen yhtäaikaista käyttöä, jota tunneilla opitaan ja harjoitellaan sujuvammaksi. Tunneilla voidaan harjoitella myös asetusta.

Helppo B

Helppo B -tason ratsastustunneilla työskennellään sujuvasti kaikissa askellajeissa ja tehtävissä. Uutena mukaan tulevat tuntuman kehittäminen ja pehmeys. Tuntuma hevosen suuhun on yksi tärkeimpiä ratsastuksen elementtejä ja sen tulee olla pehmeä, joustava ja vakaa. Tuntuman kehittämisen ansiosta ratsastaja alkaa vaikuttaa hevosen muotoon ja suoruuteen ja erityisesti niihin tunneilla keskitytäänkin. Tunneilla jatketaan sivuttaisliikkeiden harjoittelemista ja pohkeenväistö alkaa sujua käynnin lisäksi myös ravissa. Tutuksi tulevat myös keskiaskellajit, kuten keskikäynti ja keskiravi. Tällä tasolla ratsastaja hallitsee hevosen esteillä laukassa jo hyvin. Helppo b –tasoinen ratsastaja osaa ratsastaa erilaisia hevosia.

Helppo A

Tällä tasolla hevosen ja ratsastajan yhteistyötä ja apuja hienosäädetään. Tuntuma pysyy hyvänä, hevosen muoto ja suoruus on hallussa ja hevosta voidaan alkaa kokoamaan. Tavoitteena on oppia hevosen rentouttamista ja kokoamisen alkeita. Helppo A -tasolla pohditaan ja etsitään ratsastuksen keveyttä ja harmoniaa. Tunneilla voidaan harjoitella muun muassa avo- ja sulkutaivutuksia sekä vastalaukkaa. Ohjelmassa voi olla myös laukanvaihtojen harjoittelua esimerkiksi käynnin kautta. 

ratsastaja ratsastukoulutunnilla

Muut tuntitasot

Monilla ratsastuskouluilla on esimerkiksi pienille ratsastajille suunnattuja ponitunteja ja talutustunteja, joissa harjoitellaan aivan perusteita, kuten hevosen selässä pysymistä kävellen, tai pidetään ihan vain hauskaa ja hankitaan kokemuksia. Nämä tunnit ovat sopivimpia aivan perheen pienimmille tai esimerkiksi aroille ja kokemattomille. Uutena tulokkaana on Takaisin satulaan -ryhmät, jotka ovat tarkoitettuja takaisin lajiin pariin palaaville, useimmiten aikuisille. Näissä ryhmissä aloitetaan perusteista ja kertaamisesta ja jokaisen omalla rauhallisella tahdilla edetään ja palautetaan muistiin aiemmin opittua. Lisäksi voidaan järjestää tehokkaammasta opetuksesta ja ehkä myös kilpailemisesta kiinnostuneille tehoratsastusryhmiä tai -valmennuksia. Useimmiten tallien tarjontaan kuuluvat myös erilaiset este- tai maastotunnit.

Tarkista oman tai uuden ratsastuskoulusi ohjeet

Joissakin ratsastuskouluissa voi raja eri tuntien tasojen välillä olla häilyvä ja erilainen verraten toiseen paikkaan. Esimerkiksi toisessa paikassa jo alkeistunnilla voi nopeastiedistyvä ratsastaja päästä laukkaamaan, kun taas toisessa harjoitellaan edelleen käynnissä. Toisaalta taas Helppo B ja A tuntien välinen rajaveto voi olla vaikea: joskus keskiaskellajeja harjoitellaan vasta A tasolla eikä B tasolla ja joskus voi olla että laukanvaihdot ovat ohjelmassa jo B tasolla eivätkä vasta A tasolla. Joskus myös ratsastuskoulut saattavat käyttää perusmerkki tai Helppo D -tasojen kuvauksia, jotka sijoittuvat alkeisjatkon ja Helppo C -tason välille. Kannattaa siis tutustua tarkasti juuri kyseisen ratsastuskoulun ohjeistuksiin tuntitasoista, sekä jutella ratsastuksenopettajan kanssa omasta tasosta. Joskus myös kokeilukerta on hyvä askel oikean tuntitason löytämiseen. Tällöin ratsastuskoulun opettaja näkee ratsastajan taidot ja osaa neuvoa oikean ryhmän. 

Ratsastustuntien tasot perustuvat pääosin Suomen Ratsastajainliiton kouluratsastuksen kilpailuohjelmiin. Kilpailuohjelmia ovat muun muassa Aikuisohjelma, Helppo D, Helppo C, Helppo B ja Helppo A, eli ne vastaavat nimiltään pääosin ratsastustuntien tasokuvauksia. Lisäksi löytyy myös esimerkiksi perusmerkki ja raviohjelma. Jokaisessa näistä ohjelmista on määrätty lista tehtäviä, jotka tulee suorittaa tietyssä järjestyksessä ja oikeissa paikoissa radalla. Näihin tehtäviin perustuvat myös tuntikuvaukset. Eli jos pystyt ratsastamaan hyväksytyllä tuloksella tietyn kouluratsastuksen kilpailuohjelman, olet kyseisellä tasolla. Näitä ohjelmia ei kuitenkaan suoriteta ratsastuskouluissa, vaan ohjelman tehtävien perusteella opettaja arvioi sen, mitä ratsastuksen taitoja, jotka ohjelmaan sisältyy, sinä osaat. Eli jos sinua epäilyttää oma tasosi, voit käydä tarkistamassa SRL:n sivuilta vaatimukset tietylle taitotasolle.

www.ratsastus.fi/materiaalit/kouluohjelmat/

ratsastaja ratsastuskoulussa

Kirjoittaja Juulia Erkkilä on intohimoinen hevostyyppi, jonka mielestä parasta hevosissa on niiden herkkyys ja uuden oppiminen niiden kanssa koko ajan. Hän työskentelee ratsastuksenopetuksen ja eläinvusteisen terapian parissa. Omien hevosten kanssa hän on harrastanut kaikkea aina maastakäsintyöskentelystä ja metsissä samoilusta kenttäratsastukseen asti.😎

Haaveiletko omasta hevosesta?

Mahdollistamme hevoshaaveita riskittömästi kiinteällä kuukausimaksulla Espoon Kauklahdessa

Lue lisää: https://www.omahevonen.fi

happy riders seuran jäsen
Kuvaaja Sofia Sinisalmi

Aiemmat artikkelimme:

Artikkelit kategorioittain:

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn