Miten lastata hevonen? Annika Schulmanin lastausklinikalla pureudutaan aiheeseen

Annika Schulman Thor hevosta lastaamassa

Hevosten lastaaminen kuljetusta varten on yksi osa hevosharrastusta. Kun hevonen muuttaa, vierailee eläinlääkärissä tai käy kilpailuissa, liittyy tapahtumiin usein hevosen kuljettaminen paikasta a paikkaan b. Miten kuljettaa hevonen turvallisesti ja miten kouluttaa hevonen lastaukseen, näihin asioihin Annika Schulman vastaa ja antaa ohjeita sunnuntaina Espoonkartanolla Happy Rider -maneesilla. Kysyimme Annikalta etukäteen muutamia neuvoja ja ohjeita hevosen lastaamiseen.

Annika Schulman: Mikä on lastausklinikka ja kenelle se on suunnattu?

Lastausklinikalla me lastaamme erilaisia hevosia ja kerron miten lastaukseen liittyviä ongelmia korjataan. Klinikka on suunnattu kaikille, jotka haluavat oppia lastaamaan helposti ja rennosti!

Kerron lastausklinikalla miten voi harjoitella itsekseen ja näytän ihan konkreettisesti lastaamista ja siihen liittyviä harjoituksia joita voi tehdä itsekseen hevosen kanssa. Etenkin jos lastauksessa on ongelmia, asiat pitää paloitella osiin ja harjoitella niitä, niin että hevonen ymmärtää jokaisen vaiheen.

Mitä asioita tulee huomioida hevosta lastatessa?

Ensinnäkin, hevosen pitää olla koulutettu lastaukseen ja kaikki koulutus tehdään aina osissa, pikkuhiljaa edeten. Lisäksi lastaukseen ja lastausharjoitteluun pitää varata aikaa, jotta itse pysyy rentona ja keskittyneenä. Yksi tärkeä asia on myös ympäristö, jossa lastaus tapahtuu: tilava, valoisa traileri ja rauhallinen ympäristö auttavat sekä hevosta että ihmistä keskittymään tehtäväänsä.

Hevoseen ei saa missään nimessä ikinä kohdistaa väkivaltaa. Pahin minun tuntema tapaus oli hevonen, joka oli vinssattu niskastaan traktorivoimin trailerin sisään.

Mikä menee yleisimmin vikaan hevosten lastausyrityksissä?

Lähtökohta on monesti se, ettei hevosta koskaan ole koulutettu lastaukseen. Siihen kun lisätään valitettavan usein lastaustilanteeseen liittyvä kiire ja paineet, tulee ongelmia.

Minullakin on tullut vastaan hevosia, jotka eivät vain pysty menemään tietynlaiseen kuljetukseen vanhojen kokemuksiensa takia. Aina on kuitenkin löytynyt joku ratkaisu, esimerkiksi toisenlainen traileri tai kuljetusauto tai omistajanvaihdos.

Lastaamiseen tulee olla rauhallinen paikka, jossa ei jatkuvasti mene ihmisiä, hevosia, koiria tai muita ohi. Lastaustilanteessa on myös hyvä olla vain ne ihmiset, jotka liittyvät asiaan, eikä neuvoja antavaa yleisöä.

Yleisin syy miksi hevonen ei lastaudu on, ettei hevosta koskaan ole koulutettu lastaukseen. Jos tästä lähtökohdasta on ruvettu väkivaltaisin keinoin yrittämään hevosta kyytiin, ongelma vain kasvaa. Mitä pitempään tällaista jatkuu, sen sitkeämmässä lastausongelma voi olla.

Millaisia varusteita on hyvä olla kun kuljettaa hevosta ja mitä huomioida kuljetetustilanteessa?

Kuljetuksessa hevosella on sopivan kokoinen riimu päässä, jossa ei ole mitään, mistä se voi jäädä kiinni esimerikiksi heinäverkkoon. Isot kuljetussuojat voivat joillekin hevosille aiheuttaa jännittämistä tai kömpelöä liikkumista, jolloin on parempi käyttää ratsastussuojia ja bootseja.

Hevonen tulee ensinnäkin olla koulutettu lastaukseen, mutta sen lisäksi myös koulutettu kuljetukseen. Vetoauton ja trailerin tai hevosauton tulee olla kunnossa.

Hevosten kuljettamisessa kuskin on hyvä osata kuljettaa hevosia ja lisäksi huomioida, että mahdolliset kuljetukseen liittyvät luvat ovat kunnossa.

Kuljetuksen aikana on hyvä huomioida onko hevosella siihen sopivat varusteet, esimerkiksi onko kuuma vai kylmä ilma, laitetaanko loimea matkan ajaksi vai avataanko tuuletusikkunoita.

On myös hyvä suunnitella kuljettava matka etukäteen ja katsoa reitin lisäksi onko kyseessä lyhyt vai pitkä matka. Lisäksi on hyvä huomioida taukopaikat, missä on hyvä ja helppo pysähtyä hevosen kanssa.

Traileriin tarvitset hevoselle mukaan heinää. Vedestä tulee myös huolehtia tarvittaessa etenkin pidemmillä matkoilla.

Miksi kannattaa tulla lastausklinikalle?

Lastausklinikalla tapaan demohevoset ensimmäistä kertaa. Oletan, että ne ovat erilaisia keskenään ja ne kertovat meille omat tarinansa. Näistä klinikan harjoitukset ja opit sunnuntaina syntyvät. Klinikan aikana oppii miten lastaus pilkotaan osiin ja nimenomaan saa ideoita, vinkkejä ja konkreettisia ohjeita siihen, mitä voit itse harjoitella, jotta lastauksesta tulee rento ja selkeä tilanne kaikille osapuolille.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista