Mitä huomioida hevosen viikko-ohjelmassa?

Kuvaaja Julia Sjöman

Oletko koskaan pohtinut millainen viikko olisi hyvä sinun hevosellesi? Mitä hevonen eläimenä vaatii? Miten suunnitella ratsastus ilman valmentajaa? Miten voisin monipuolistaa viikko-ohjelmaa? Mitä tarkoittaa läpiratsastus? Entä eteen-alas?

Vaihteleva tekeminen kuten hevosen kanssa maastoileminen on tärkeää hevosen hyvinvoinnin kannalta. Kuvaaja Pauliina Virta

Mikä olisi hyvä perusrunko ratsastukseen?

Hevonen on luotu liikkumaan. Täysiä vapaapäiviä hevonen ei tarvitse vaan parasta olisikin että hevonen ”vapaapäivänä” pääsisi vaikka kävelemään maastakäsin. Pääsääntönä on hyvä muistaa että 2-3 päivää töitä ja yksi kevyt tai vapaapäivä, riippuu toki muun muassa hevosen iästä, kunnosta ja käyttötarkoituksesta. Hevoselle tulisi suoda mahdollisimman paljon erilaista liikuntaa. Olisikin hyvä, että hevonen pääsee karsinasta ulos useita kertoja päivässä tai viettää pidempiä aikoja ulkona. Jos hevonen on pitkään ulkona, niin sille tulisi suoda paikka jossa voi olla suojassa Suomen vaihtelevilta sääolosuhteilta.

”Tärkeintä on ajatus tekemisen takana.”

Kun ratsastat hevosesi itsenäisesti, mieti miksi teet ja mitä teet. Tärkeintä on ajatus tekemisen takana. Hyvä runko sileäntyöskentelyyn voisi olla tällainen:

  • Minimissään 10 minuutin alkukäynnit.
  • 10-15 minuutin alkuverryttely. Hevosta verrytellessä mennään enemmän hevosen ehdoilla, annetaan lihaksien lämmetä, liikkeen rauhassa laajentua, ratsastetaan kevyessä ravissa ensin molempiin suuntiin, jonka jälkeen laukataan molempiin suuntiin. Mielellään eteen-alas muodossa. Verryteltäessä tehdään laajoja kaarteita ja isoja ympyröitä.
  • Välikäynti: on hyvä oppia tauottamaan ratsastusta oman sekä hevosen jaksamisen huomioimiseksi. Väsynyt ratsastaja tai väsynyt hevonen ei jaksa suoriutua parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi väsyminen suurentaa onnettomuusriskiä.
  • 15-20 minuuttia työskentelyaikaa sisältäen lyhyemmät tauotukset. Työskentelyn aikana askellaji on vapaa, voit tehdä väistöjä tai niiden alkeita, asettamista tai taivuttamista, ratsastaa kolmikaarista uraa, tehdä siirtymisiä tai mitä vaan, mikä sinulle on jo ennestään tuttua. Kannattaa jättää uuden oppiminen valmentajan tai opettajan silmän alla tehtäväksi, jotta varmasti onnistut, palkitset hevosta oikeassa kohdassa ja saat palautetta tekemisestäsi.
  • 5 minuutin loppuverryttely. Ratsasta hevonen kevyessä ravissa mahdollisuuksien mukaan eteen-alas, tai vapaammalla ohjalla keventäen.
  • Minimissän 10 minuutin loppukäynnit.
Kuvaaja Tiia Tahvanainen Photography

Eri liikutusmuotoja

Hevoset ja useimmiten ratsastajatkin nauttivat monimuotoisesta tekemisestä. Niinpä on hyvä lähteä hevosen kanssa viikoittain, tai vaikka joka päivä, pois kentältä tai maneesista. Maastoilu tekee hyvää hevosen mielelle sekä keholle. Erilaiset pohjat sekä ylä-ja alamäet vahvistavat hevosta monipuolisesti. On hyvä muistaa, että maastossa voi yhtälailla tehdä töitä hevosen kanssa kuin kentällä tai maneesissa.

Talvella hankitreeni on rankkaa ja tehokasta. Treeni tulee aloittaa varovasti, ettei hevonen mene lihaksistosta heti jumiin. Askel kerrallaan, huomioiden myös lumen määrä ja koostumus. Märkä hanki on paljon raskaampaa hevoselle kuin puuterilumi. 

”Välillä on hyvä myös antaa hevosen liikkua ilman ratsastajan painoa selässä”.

Välillä on hyvä myös antaa hevosen liikkua ilman ratsastajan painoa selässä. Juoksuttaminen, ohjasajo, maastakäsittely tai lenkit hevosen kanssa ovat todella hyviä keinoja mahdollistaa näitä päiviä. Jos et osaa vielä juoksuttaa tai ohjasajaa, niin pyydä apua valmentajaltasi tai opettajaltasi.

Mitä tarkoittaa läpiratsastus?

Läpiratsastus tarkoittaa sitä, että hevoselta pyydetään tietyt asiat sekä avut läpi ja ratsastus lopetetaan, kun hevonen toimii toivotulla tavalla. 

Optimaalisessa tilanteessa läpiratsastaessa hevonen on niin sanotusti ohjan ja pohkeen välissä sekä hyväksyy jalan ja tuntuman. Hevonen kuuntelee ratsastajan istuntaa, pohjetta ja ohjaa, sekä kantaa itsensä ja kuuntelee ratsastajan pienemmätkin avut. Hevonen asettuu, taipuu, väistää, pidentää ja lyhentää askelta, sekä siirtyy askellajista toiseen helposti.

Hevosen läpiratsastus on erittäin tärkeää hevosen hyvinvoinnille, lihaskunnolle ja ratsastettavuudelle. Parhaassa tapauksessa se antaa jopa lisävuosia hevoselle. Hyvin läpiratsastettu hevonen on lihaksistostaan joustava ja se on miellyttävä ratsastaa. On hyvä myös muistaa että läpiratsastus ei kuitenkaan tarkoita hevosen kouluttamista, eli läpiratsastuksessa ei opeteta hevoselle uusia asioita.

Eteen-alas kaiken perustana

Eteen-alas -ratsastus on kaiken perusta. Ratsastaessa eteen-alas hevonen oppii liikkumaan ergonomisesti ja hyvässä tasapainossa.  Se venyttää ylälinjaa ja supistaa alalinjaa. Turpa tulee takapolven kanssa samalle linjalle ja hevonen venyttää kaulaa.

Vasemmalla: Oikeaoppinen eteen-alas venytys, hevonen venyttää kohti tuntumaa eteen-alas. Oikealla: vääränlainen eteen-alas venytys. Hevonen ei ole ”pohkeen edessä” eikä venytä eteenpäin kohti tuntumaa. Kuva kirjasta: The Principles of riding, Basic training for horse and rider, The German Equestrian Federation

Hevosen tulisi olla elastinen, ja jotta päästään siihen pisteeseen tarvitsee hevonen erilaisia harjoituksia kehoon. Halutaan venyttää ja supistaa lihaksia. Eteen-alas -ratsastus venyttää ja rentouttaa hevosta, se on vastaliike kokoamiselle. Optimaalista olisi ratsastaa hevonen eteen-alas niin alku- kuin loppuverryttelyssä.

Kirjoittaja Pauliina Virta on Ohjissa -podcastin sekä brändin perustaja, esteratsastaja, valmentaja, hän on mukana Suomen Ratsastajainliiton estekomiteassa ja opettaa ratsastusta ratsastuskouluissa.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista