Kaustisella hevoset saavat rapsutella naapurikarsinan kaveria – matalista väliseinistä hyviä kokemuksia

hevonen laumassa
Hevosen lajinomaisiin tarpeisiin kuuluu mahdollisuus päästä koskettamaan lajitovereita. Kuva: Pixnio

”Hevoset ovat aiempaa rennompia ja rauhallisempia sisällä tallissa.”
Tallimestari Anne Saarikettu
matalat karsinan aidat
Karsinoiden madallettujen väliseinien ansiosta Kaustisen opetusruunilla on vapaus seurustella ja halutessaan rapsutella toisiaan. Kuva: Sanna Luomaniemi, Kpedu Kaustinen

Kpedu Kaustisen ajo-opetusruunanien tallista purettiin umpiseinät pois. Hyvien kokemusten ansiosta seuraavaksi remonttivuorossa on ratsutalli. Kaustisella hevoset muun muassa pääsevät rapsuttelemaan toisiaan karsinoiden yli, näiden hyvien kokemusten kautta hevosten hyvinvointia lähdettiin parantamaan entisestään.

Tallimestari Anne Saarikettu kertoo, että viime vuonna Kaustisen ja Perhon hevosopetuksen yhdistyessä ja hevosmäärän lisääntyessä koulun ravihevoset siirrettiin vanhaan talliin. Tallimestarit Saarikettu ja Tarja Laurila katselivat tallia, jossa karsinat olivat koppimaisia.
”Mietimme, miten tämän saisi hevosille mukavammaksi ja ajattelimme avartaa vähän. Umpiseinien poisto kokonaan päätettiin ihan ex tempore noin kuukausi sitten, kun remonttimies tuli paikalle. Siinä sitten vain sanottiin, että yläosat pois seinistä, eikä laiteta kaltereita tilalle”, Saarikettu kertoo.

Avartamiselle oli selkeä syy: hevosten hyvinvointi ja mahdollisuus sisällä tallissakin lajinmukaiseen käyttäytymiseen, eli kavereiden kosketteluun. Päätös perustui siihen, että koulun opetushevoset tarhaavat yhtä lukuun ottamatta vähintään kaverin kanssa tai pienissä laumoissa ja ovat tuttuja toisilleen.
Kaksi kalteriseinää karsinoiden väliin kuitenkin asennettiin, jotta uudet tai tallissa vierailevat hevoset saavat tutustua muihin asukkeihin rauhassa ja ovat turvassa mahdollisesti yli-innokkailta seinänaapureilta. Muokkausvaraa tallissa on vielä lisääkin ja muutoksia tehdään tarpeen mukaan.
”Huomasimme, että vaikka laumassa on kaksi ruunaa, jotka eivät pihatossa selvästikään ole mitään parhaita kavereita, niin tallissa ne seurustelevat ja hamuilevat toisiaan karsinoidensa laitojen yli.”

Ravitallin asukeista suurin osa viettää aikaa laumana pihatossa. Talliin ne otetaan aamuisin väkirehuille ja huilaamaan. Treenipäivinä ruunat ovat vielä ajon jälkeen karsinoissa kuivattelemassa ennen kuin ne laitetaan takaisin pihattoon.
”Koulun omissa hevosissa ei ole paljon vaihtuvuutta. Toisaalta, jos meille tulee uusi hevonen koeajalle ja osoittautuu, että se ei pärjää muiden kanssa, ei se ehkä ole sitten meidän käyttöömme sopiva kaveri.”

Saarikettu kertoo, että avarassa tallissa hevoset ovat rennompia ja rauhallisempia kuin entisissä umpikarsinoissaan. Myös vierailevilla hevosilla on kalterittomuutta testattu ja kaikki sujui hyvin. Toisilleen vieraat hevoset tutustuivat hieman laidan yli ja keskittyivät sitten heinäkasoihinsa.
”Yksi nuori ruuna ei aiemmin viihtynyt tallissa yhtään, vaan oli jatkuvasti levoton. Se viihtyy nyt selvästi paremmin sisällä, kun saa hengailla naapurinsa kanssa. Tyyppi on tosi touhukas muutenkin, tallissa se soittelee naapurinsa vesikupin letkua. Siihen pitää joku niksi keksiä, muuten ei ole ongelmia ilmennyt”, Saarikettu kertoo.

Kaustisen kolme tallimestaria, Saarikettu, Laurila ja syksyllä aloittanut Sanna Luomaniemi suunnittelevat seuraavaksi välikalterein jaettuun ratsutalliin samantyyppistä uudistusta. Ratsutallia on laajennettu osissa ja siellä on muutamia kantavia väliseiniä. Näin tallista tulee luontevasti muutamiin osastoihin jaettu tila ja tarpeen mukaan karsinoiden väleihin jätetään kaltereita.
”Me mietimme ratkaisua, miten jokaiselle hevoselle saadaan riittävä mahdollisuus omaan rauhaan, mikäli vieruskaveri ahdistelee liikaa. Lähinnä tätä saatetaan tarvita tilanteissa, joissa toisilleen vieraat hevoset ovat vierekkäin”, Saarikettu sanoo.

Perhon ja Kaustisen yhdistymisen jälkeen Kaustisen kampuksella on ollut kehittämisen meininkiä niin itse koulutuksessa kuin hevosten hyvinvoinninkin suhteen. Tarha-alueita on laajennettu ja hevoset saavat tarhata vähintään yhden kaverin kanssa.
Myös karsinoiden muutostyöt on otettu hyvin vastaan, soraäänet ovat olleet harvassa ja kuukauden kokemus on osoittanut uudistuksen onnistuneeksi.
”Olen tosi tyytyväinen siihen, miten olemme saaneet hevosten hyvinvointia aika yksinkertaisilla keinoilla parannettua”, tallimestari iloitsee.

Lue lisää hevosen lajityypillisistä käyttäytymistarpeista:
MT Hevoset: Hevonen on hypersosiaalinen mutustelija, joka tarvitsee selkeän kommunikoinnin, sanoo Andrew McLean

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista