Hevosharrastus kasvattaa tytöistä johtajia – taidoista voi nyt saada omalta ratsastuseuralta osaamistodistuksen

Hevostytöistä kasvaa johtajia ja nyt oma ratsastusseura voi antaa heille SRL:n osaamistodistuksia tulevaisuutta vauhdittamaan. Kuva: Pixabay

Tallityttöjen ja muiden tyttöjen välillä on eroa. Suurten eläinten käsittely, tallin sosiaalisessa yhteisössä pärjääminen ja sukupuolirooleja rikkovat, fyysisyyttä ja teknistä osaamista vaativat työt opettavat tytöille ja naisille todellisia johtajuustaitoja. Hevosharrastus kasvattaa taitoja joista hyötyy pitkälle tulevaisuuteen.

Johtopäätös on 15 vuoden takaisesta Luulajan teknillisessä korkeakoulussa tehdystä väitöskirjatutkimuksesta. Tutkija Lena Forsberg totesi haastattelututkimusaineistonsa perusteella, että tallitytöt eivät omasta mielestään vähästä hämmenny.
”He uskaltavat vastustaa perinteisiä käsityksiä siitä, millaisia tyttöjen tulee olla ja miten heidän tulee käyttäytyä. Tallitytöt kokevat itsensä toimintakykyisiksi ja osaaviksi johtajiksi”, Forsberg sanoi väitösvuonnaan 2007.

”On tärkeää tehdä kertyvä osaaminen näkyväksi ja antaa siitä tunnustusta.

Nyt Suomen Ratsastajainliitto SRL suosittelee jäsenyhdistyksilleen osaamistodistusten ja digitaalisten osaamismerkkien käyttöönottoa. Ratsastusseuratoiminta tarjoaa liiton mukaan oppimisympäristön ja valtavat mahdollisuudet muun muassa työelämätaitojen oppimiselle ja kehittämiselle.
Keskeisimpiä työelämätaitoja seuraympäristössä voivat olla esimerkiksi vastuunottokyky, luova ongelmanratkaisukyky sekä vuorovaikutus- ja viestintätaidot.
”On tärkeää tehdä kertyvä osaaminen näkyväksi eli tunnistaa se ja antaa siitä tunnustusta. Osaamistodistus on yksi tapa siihen”, todetaan SRL:n tiedotteessa.

Seura voi kirjoittaa osaamistodistuksen esimerkiksi nuorelle, joka on toiminut seurassa vaikkapa hevoskerhonohjaajana tai apuna someviestinnässä. Todistuksesta voi olla hyötyä opintoihin ja työhön hakeutuessa.
SRL kertoo, että seuraava vaihe on kehittää ratsastukselle oma digitaalinen osaamismerkkisarja kuluvan vuoden (2022) aikana. Ratsastuksen digitaalisia osaamismerkkejä on tarkoitus tehdä yhteistyössä ratsastusseurojen kanssa.

SRL:n alaiselle ratsastusseuralle tarkoitetun täytettävän osaamistodistuksen löydät täältä.
Lue lisää digitaalisista osaamismerkeistä täältä.
Lue lisää Lena Forsbergin tutkimusaiheesta tallit kasvattavat naisjohtajia (ruotsiksi)
Talli – maanläheinen johtajakoulu (ruotsiksi)

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista