Hevosomistajien ja hevosten hätä Ukrainassa 

Satojen tuhansien ihmisten elämät tuhoutuvat parasta aikaa Ukrainassa Venäjän julistettua sotatilan viime torstaina. Ihmiset pakenevat henkensä edestä ja myös eläimet joutuvat kärsimään. Eurooppalaiset hevosihmiset ovat aktivoituneet ja heidän keskuudessa on ollut voimakas tarve auttaa ratsastajia ja hevosia pois sodan alta. Vain alle 30 kilometriä Kievin keskustasta asuvat myös kaksi tunnettua oria, Comme il Faut ja Cornet Obolensky sadan muun hevosen kanssa. 

Sodan alettua on avuntarve ollut suuri Ukrainan ihmisillä ja eläimillä. Nyt myös hevosia yritetään auttaa pois maasta ja muun muassa Puola, Romania, Saksa ja muut lähimaat tarjoavat tallipaikkoja ja asuintiloja sekä ihmisille että eläimille. Monet ihmiset ovat myös lupautuneet auttamaan hevosten kuljetuksissa maanrajojen yli, mutta hevosten kuljettamista Ukrainasta naapurimaihin hankaloittavat Venäjän sotatoimet, rikottu tiestö ja ruuhkat rajalla.

Joidenkin lähteiden mukaan Puolan ja Ukrainan rajalla on läpikulkupaikka, jossa hevoskuljetukset pääsevät läpi ja siellä on eläinlääkäri paikan päällä vuorokauden ympäri. Ruotsalainen Hippson-lehti puhui kuitenkin oriasema Vornholtin Berni Wickenbrockin kanssa, joka omistaa puolet orista Comme il Faut ja hän kertoo, että tilanne Ukrainassa on järkyttävä. “Yritimme saada maasta ulos sekä Comme il Faut ja Cornet Obolenskyn viime viikolla, mutta liian myöhään. Hevoset eivät pääse ulos maasta ja puhumme jatkuvasti oriasema Zhaschkowin kanssa, jossa hevoset asuvat. Emme voi tehdä muuta juuri nyt kuin seurata tätä järkyttävää tapahtumaa suoraan silmiemme edessä,” toteaa Berni Wickenbrock.

Suomen ratsastajainliitto tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja noudattaa KOK:n antamaa kehotusta. SRL:n mukaan kansainvälisen olympiakomitea, KOK, johtokunta kehottaa kaikkia kansainvälisiä liittoja siirtämään tai perumaan Venäjälle tai Valko-Venäjälle suunnitellut urheilutapahtumansa. Lisäksi KOK:n johtokunta vaatii, ettei Venäjän tai Valko-Venäjän lippua näytetä eikä Venäjän tai Valko-Venäjän hymniä soiteta kansainvälisissä urheilutapahtumissa, jotka eivät jo kuulu Maailman antidopingtoimiston, WADA, Venäjälle asettamiin pakotteisiin.

Comme il Faut (e. Cornet Obolensky u. Ratina Z ue . Ramiro Z)d kilpaili lahjakkaasti  Marcus Ehningin kanssa  ja oli muun muassa seitsemännellä sijalla Göteborgin vuoden 2018 maailmancupissa. Cornet Obolensky (e. Clinton ue. Heartbreaker) toimi taas  Marco Kutscherin ratsuna ja voitti joukkuekultaa EM:issä Madridissa vuonna 2011. Cornet Obolensky:n jälkeläisiä ovat muun muassa Martin Fuchsin Clooney sekä Comme il Faut.

Lähteet:
Hippson, ridenews.se, tidningenridsport, suomenratsastajainliitto

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista