Hevosala on neitseellinen maaperä digitalisaatiolle –suomalainen hevosten hyvinvointisovellus raivaa tietä

ratsastaja hevosen kanssa ulkona

Maailman pohjoisimman hevosklinikan yrittäjä, eläinlääkäri Heidi Kellokoski-Kiiskinen vaikuttaa Lapista käsin monessa paikassa. Sen lisäksi, että hän hoitaa eläinlääkärinä hevosia ja muita eläimiä omalla klinikallaan Rovaniemellä, hän on rakentanut Suomen ensimmäisen digitaalisen hevosen hyvinvointiapplikaation ja nyt vielä valittu Maailman eläinlääkärijärjestön (WVA) Euroopan edustajaksi ensimmäisenä suomalaisena.

– Työmäärä toki lisääntyy maaliskuussa, kaikki vie aikaa ja resursseja, mutta omaa työtä pitää vaan tietoisesti organisoida, Kellokoski-Kiiskinen kertoo.

Alaansa Kellokoski-Kiiskinen on tähänkin asti ehtinyt kehittämään määrätietoisesti. Vuonna 2018 lanseerattu Paulus-applikaatio raivaa tietä hevosalan digitalisation edelläkävijänä.

–  Hieman yllätti tosiaan, kun lähdimme tekemään sovellusta, että tällaista ei vielä ollut. Paulus sai alkunsa asiakkaiden tarpeesta. Ensimmäisenä lähdimme kartoittamaan, onko jo jotain olemassaolevaa sovellusta minkä avulla hoidetaan ja ylläpidetään hevosten terveystietoja ja erityisesti lääkekirjanpitoa, joka on EU:n säätämänä pakollista. Ja koska sellaista ei ollut, lähdimme kehittämään sitä itse, Kellokoski-Kiiskinen toteaa.

Maailmaa paljon työnsä puolesta nähneenä eläinlääkärinä, hän kertoo, että suomalainen ohjelmisto-osaaminen on kovaa tasoa ja samoin eläinlääkärien ammattitaito. Näitä pitäisi nostaa hänestä enemmänkin esille ja paukutella omia henkseleitä enemmän sekä Suomessa että maailmalla.

– Digitaalisuus on iso mahdollisuus, jonka avulla voi vähentää työntekemisen määrää ja helpottaa arkea. Meillä on Suomessa paljon osaamista joka voitaisiin hyödyntää vielä paremmin, mutta esimerkiksi hevosalalla usein digitalisaatio on jäänyt siihen, että korkeintaan käytetään exceliä, Kellokoski-Kiiskinen huokaa.

Robotiikka ja erilaiset automaatiot, kuten esimerkiksi heinäautomaatiot ja rehuautomaatiot, vähentäisivät paljon työmäärää ja työtaakkaa, mutta ne ovat isoja investointeja. Hevosala ei varsinaisesti kulje digitalisaation aallonharjalla.

– Ehkä se on ihmistyyppikysymys, pitää olla innovatiivinen ja tulevaisuuteen katsova kun lähtee kehittämään jotain. Alalla on todella paljon pienyrittäjiä, jotka tekevät jo nyt liikaa töitä eikä siinä jää aikaa miettiä ja kehittää, etenkin jos on pieniäkään taloudellisia huolia, Kellokoski-Kiiskinen sympatiseeraa.

Hevosharrastajien määrä on kuitenkin kasvussa ja markkinnan odotetaan kasvavan, etenkin koronan myötä näin on jo käynyt. Ratsastuskoulut ovat nosteessa ja harrastajien määrä kasvaa.

– Nyt on aika ja tilaisuus uskaltaa rohkeasti lähteä kokeilemaan ja kehittämään, hevosalalla on iso automaation ja digitalisaation paikka, maaperä niiden osalta on neitseellistä, Kellokoski-Kiiskinen perustelee.

Korona-aika muutti ihmisten tapaa ajatella ja toimia ja digitalisaatio otti sen myötä valtavan harppauksen.

– Jonkun verran silti pitää edelleen opettaa ihmisiä digitaalisemmiksi ja ajattelemaan, että toisinkin voi tehdä miten on aina tottunut tekemään.

Hän kertookin, että Paulus ei suinkaan ole heidän ainoa digitaalinen palvelu, lisää on tulossa.

– Meiltä on tulossa iso uusi palvelukokonaisuus, josta kerromme myöhemmin lisää. Lisäksi kartoitamme kansainvälisiä markkinoita. Paulushan on jo lähtökohtaisesti koodattu kansainvälisiä markkinoita silmällä pitäen, versiot löytyvät sekä englanniksi että ruotsiksi, Kellokoski-Kiiskinen paljastaa.

Paulus-applikaation kohderyhmä on Kellokoski-Kiiskisen mukaan kaikki hevosten omistajat, jotka ovat sitoutuneet hevosen hyvinvointiin ja haluavat digitaalisen alustan tuen sitä varten.

– Sellaiset, jotka välittävät eläintensä terveydestä ja haluavat helpottaa omaa arkeaan niiden osalta, Kellokoski-Kiiskinen toteaa.

Sovellukseen saa merkattua monenlaiset tiedot: kengitykset, raspaukset, lääkintä ja muut tiedot, esimerkiksi rokotukset ja niiden muistutukset tai vaikkapa painonhallinta. Lisäksi esimerkiksi hevosen vuokraamisen kannalta treenipäiväkirja on näppärä ylläpitää Pauluksen kautta.

– Sovellus sopii lisäksi tietenkin ammattilaisille, se täyttää kaikki vaatimukset ja sen kautta ei voi mennä metsään lääkemääräysten ja dopingvaroaikaojen suhteen ja jopa teurasvaroaikojen kanssa. Se sopii sekä ratsu- että ravipuolelle, harraste- ja kilpatoimintaan, Kellokoski-Kiiskinen kuvailee.

Mikä?

Paulus-appi on mobiilisovellus eläimen  hyvinvoinnin tueksi 

Kuka?

Heidi Kellokoski-Kiiskinen  

Ammatti: eläinlääkäri

Omat eläimet: hevosia, Paulus-koira 

” Hevonen on keskiössä ja ympärille mahtuu monenlaista toimijaa ja tapaa  harrastaa. Kunnioitetaan toisiamme ja ennenkaikkea hevosta.”

Heidi Kellokoski-Kiiskinen

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista