Haasteita hevosen lastaamisessa? Lue asiantuntijat ohjeet

Turvallista tutustumista. Kuva: Annika Schulman

Annika Schulman on opettanut ihmisiä lastaamaan hevosia jo parikymmentä vuotta. “Haluan, että hevosen kanssa kommunikoidaan. Opetan ihmisille hevosenkäsittelutaitoja, kehon kielen ymmärtämistä ja läsnäoloa”, Annika sanoo. “Hevosenkäsittely ei ole sitä, että tehdään jotain hevoselle. Se on sitä että tehdään hevosen kanssa.

Usein hevosihmisillä on paljon hyvää tahtoa. Emme silti aina ymmärrä miten hevonen näkee tilanteen, johon olemme sitä viemässä. Traileri on suljettu tila, ja siellä yksin oleminen ei ole saaliseläimelle millään tapaa luonnollista.  ”Sitten helposti ajatellaan, että hevosella on ongelma ja kouluttajan pitää tulla ja ratkaista se”, Annika sanoo ja korostaa, että koulutus koskee myös hevosen omistajaa. ”Lastaus on perustaito, mikä pitää opettaa sekä hevoselle että sitä lastaavalle ihmiselle. Mutta missä sitä opetetaan? Hevosistakin usein kuulee sanottavan, että ne ”vain” laitetaan kyytiin. Perinteinen ”hevonen koppiin ja menoksi” on hevoselle ihan liian iso pala ymmärtää kerralla, jos sitä ei ole opetettu siihen”.

Annika puhuu paljon kehonkielestä ja läsnäolosta. Jos hevosen lastaamisessa esiintyy vaikeuksia, hän siirtää harjoittelut trailerin ulkopuolelle. ”Jos hevonen menee toistuvasti sisään ja tulee saman tien ulos, sitä on ihan turha jatkaa. Hevonen ei yhtään ymmärrä, mitä yritetään.”

Tulevia hevosenomistajia Annika kehottaisi testiratsastuksen lisäksi testaamaan myös lastaamista. On hevoselle täysin eri asia lastautua rekkaan muiden hevosten kanssa kuin mennä tavalliseen traileriin ja vieläpä yksin. ”Ja aika vähän puhutaan siitä, että hevoselle muutto on myös stressaavaa. Erilainen talli, ulkoilusysteemi, uudet hevoskaverit, uudet ihmiset… Muutokset voivat näkyä myös lastaamisessa, vaikka ostettaessa kaiken piti olla kunnossa”.

Pahimpana mörkönä kaikessa onkin aika ja varsinkin sen puute. Meillä on kiire, mutta hevonen tarvitsee aikaa sopeutua siihen, mitä me siltä haluamme. ”Nopein tie on opettaa hevosta huolellisesti siihen, mitä haluamme sen osaavan”.

Annikan vinkit sujuvampiin lastausharjoituksiin

1. Auta hevosta onnistumaan, älä testaa onnistuuko se.

2. Harjoittele ensin ilman traileria. Talutusta eri tempoissa, pysähtymistä, peruutusta askel kerrallaan, pään laskemista jne.

3. Tee sama harjoittelu trailerin läheisyydessä. Jännittyykö hevonen? Pysyykö se keskittyneenä tehtävään?

4. Valitse rauhallinen paikka trailerin kanssa harjoitteluun.

5. Pidä omassa mielessä selkeä aikomus siitä, mitä olet tekemässä.

Annikan seuraava lastausvalmennus starttaa 27.1.2022. Jos kiinnostuit, lue lisää valmennuksesta täältä.

”No ni äiti, mä oon valmis, mä tulen”. Kuva: Annika Schulman

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista