10 + 1 syytä lähteä ratsastusmatkalle

Hevonen seisoo ulkona

Suomalaisten ratsastusmatkailu alkoi kasvaa nopeasti ennen koronapandemiaa ja epidemian rauhoituttua kiinnostus näyttää jatkuvan. Ratsastusmatkoilta haetaan vinkkejä ja motivaatiota omaan ratsastukseen, tutustutaan eri hevosrotuihin ja hevoskulttuureihin ja kohdataan samanhenkisiä ihmisiä. Ratsastusmatkailu sopii kaikille, riippumatta ratsastajan iästä, osaamistasosta ja ratsastuslajista. Matkakohteita löytyy jokaiseen makuun, kun vaan tietää mitä tarvitsee. Kokosimme yhteen 11 syytä lähteä ratsastusmatkalle.

1. Tutustut samanhenkisiin ihmisiin

Vaikka lähtisit reissulle yksin, tapaat paikan päällä samanhenkisiä ihmisiä. Rakkaus hevosiin yhdistää. Päivän kokemuksia, maastoelämyksiä ja oppituntien antia pureskellaan yhteisillä illallisilla. Parhaimmillaan solmit reissulla elinikäisiä tuttavuuksia.

2. Koet erilaisia hevoskulttuureja

Matkailu avartaa myös hevosalalla. On kiinnostavaa osallistua hevostilan töihin Working Ranch -lomalla, seurata argentiinalaisgauchoja karjatöissä, vaeltaa ecuadorilaischagrojen kanssa tulivuorilla ja seurata mongolihevosmiesten työskentelyä jurttakylässä. Kielitaito ei ole ongelma: oppaat puhuvat englantia ja hevosmiesten kanssa toimii elekieli, sillä hevonen ja päivän askareet yhdistävät. Matkalla oppii, että erilaisuus on rikkaus eikä ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa elää hevosten kanssa. Tärkeintä on tyytyväinen hevonen. 

3. Pääset ratsastamaan eri rotuisilla hevosilla niiden omassa elinympäristössä

Lännenelokuvien katselu saa uuden vivahteen, kun on itse karauttanut quarterilla tai appaloosalla Amerikan mantereella. Satulatuntumaa eri rotuihin saa myös lähempänä Suomea: tölttäävä issikka, varmajalkainen eestinhevonen ja apassiharjainen norjanvuonohevonen löytyvät lähes naapurimaista. Euroopan kohteista löytyy iberialaisten lusitanojen ja PRE-hevosten lisäksi vaikka ranskalaisia camarguenhevosia, italialaisia maremmoja ja albanialaisia tarpaaneja. Lista on loputon.

4. Vaelluksilla maastoilet kyllikseksi ja teet sen turvallisesti

Vaellushevoset ovat tottuneet luontoon eivätkä säpsy jokaista risahdusta ja räyskyttävää koiraa. Ratsastusvaellushevonen on maastoilun ja vaellusreitin ammattilainen, jonka kanssa uskaltaa vaikka liikenneympyrään, jos sellainen sisältyy reitille.

5. Sukellat hevosen kanssa syvälle luontoon

Ratsastussafarilla Afrikassa laukkaat seeprojen ja kirahvien kanssa ja väistelet petoja kuten muutkin eläimet. Tunnet olevasi osa luontoa, sillä vaikka villieläimet varovat ihmistä, ne eivät erota ratsastajaa hevosen selästä. Ratsastussafaria edeltää tallin järjestämä testiratsastus, jossa varmistetaan, että ratsastaja hallitsee hevosen laukassa eri tempoissa ja nopeissa käännöksissä.

6. Nautiskelet laukkaparatiisissa

  Kotimaan ratsastustunneilla laukkahammasta jää usein kolottamaan, mutta ratsastusvaelluksilla laukkatulppa aukeaa. Vaikea sanoa mikä on parasta: rento meditatiivinen laukka kukkakedoilla, reipas kaahaus loputtomilla aroilla vai laukkaavien kavioiden tahti vuoroveden kovettamalla rantahiekalla.

7. Pääset kokeilemaan GP-liikkeitä

Monissa kouluratsastuskohteissa osa hevosista on koulutettu GP-tasolle saakka. Vaikka et olisi koskaan tehnyt lentävää laukanvaihtoa tai piaffia, saatat taitavan opettajan ja kokeneen opetusmestarihevosen avulla ”maistaa piaffi-mansikkaa”. Riittää, että noudatat ohjeita etkä estä hevosta tekemästä upeaa liikettä.

8. Saat näppituntumaa uusiin lajeihin

Moni ratsastuskohde on ylpeä kansallisista ratsastusperinteistään ja järjestää hauskoja lajikokeiluja. Ratsastusohjelmaan on hauska sujauttaa hetki hevospooloa Argentiinassa, valjakkoajoa Puolassa tai Unkarissa, working equiationia Portugalissa tai polocrossea Etelä-Afrikassa.

9. Vietät laatuaikaa perheesi kanssa

Ratsastavat äiti ja tytär oppivat lisää toisistaan ja rakentavat tasavertaista suhdetta yhteisellä ratsastusmatkalla. Voit ottaa mukaan myös ei-ratsastavat perheenjäsenet, kun valitset kohteen, jossa muu seurue voivat patikoida, maastopyöräillä, golfata, joogata tai nauttia muuten vaan merestä ja auringosta. Myös vaellusohjelma voidaan rakentaa niin, että perheenjäsenet lounastavat ja illastavat yhdessä. 

10. Tuet eettistä hevostaloutta

Ratsastusmatkatoimistot valitsevat kohteensa huolella, valvovat niiden toimintaa ja auttavat kohteitaan hevosten hyvinvointiin ja matkailupalveluihin liittyvissä kysymyksissä.  Matkatoimistot tekevät myös yhteistyötä keskenään, vaihtavat kokemuksiaan ja tukevat yhdessä alan kestävää kehitystä.  

+1  Ratsastusmatkailu on parhaimmillaan kustannustehokasta. Esimerkiksi Itä-Euroopassa on lukuisia laadukkaita ja edullisia kohteita, joissa viikonlopun ratsastustunnit, majoitus ja täyshoito saattavat maksaa yhteensä sen mitä sama määrä ratsastustunteja hinnakkaassa suomalaisessa ratsastuskoulussa. Toki hintahaitarin toisessa päässä on myös arvokkaita safari- tai kartanomatkoja. 

Kirjoittaja Riitta Kosonen pitää matkailuaiheista Riitta reissaa -blogia ja on intohimoinen hevosmatkailija. Riitta on ratsastusmatkaillut lähes 20 maassa ja 30 kohteessa.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista