Fuchseilla työntekijöistä pidetään hyvää huolta ja vanhat hevoset pääsevät viettämään eläkepäiviään Ranskaan.
Julia Kankare aloitti ratsastuksen pienenä tyttönä ja ratsasti aikaisemmin Aminoffien luona Nuuksiossa. Aminoffeilla Julia näki miten hevosia systemaattisesti treenattiin ja vietiin eteenpäin ja siitä hänellä nousi kipinä lähteä oppimaan lisää ulkomaille. Kenttäratsastajamaailmasta lähteneenä Julia aloitti Saksan Warendorfissa, mutta päätyi lopulta Sveitsiin pienelle kotitallille, josta hän jatkoi Fuchsien perhetilalle.
”En ollut ikinä edes ajatellut oman hevosen ostamista, mutta ”isossa maailmassa” vähän tuppaa innostumaan. Siellä ollaan niin avoimia kaikelle.”
– Aloitin kansainvälisen työrupeamani Saksasta, jossa tapasin suomalaisen naisen, joka kutsui minut viikonlopuksi Sveitsiin. Hänen kautta päädyin Obergerlafingeniin 30 hevosen tallille tallitöihin ja ratsuttajaksi. Viihdyin pienellä tallilla hyvin ja sain ratsastaa paljon sekä kerryttää kisakokemusta tallin yksityishevosilla. Vuoden jälkeen palasin Suomeen ja sain yhteydenoton Obergerlafingenin tallin omistajalta. Omistaja ehdotti, että ostaisin isokokoisen, yli 180cm Carbo-ruunan, johon olin tutustunut ja ihastunut jo Sveitsissä. Carbo on todella laadukas hevonen, mutta kapasiteetti ei riittänyt 140 luokkiin ihan jo isosta koosta johtuen. Hevonen ei ollut omistajille tarpeeksi pieni ja näppärä. En ollut ikinä edes ajatellut oman hevosen ostamista, mutta ”isossa maailmassa” vähän tuppaa innostumaan. Siellä ollaan niin avoimia kaikelle.
Julia päätyi yhteisomistamaan Carbon Suomessa ja he ehtivät treenata täällä pari vuotta kunnes Julia näki Renata Fuchsin postauksen Facebookissa, jossa hän etsi kotiratsastajaa / kotihevosenhoitajaa heidän kotitilalle. Hakijoita oli paljon, mutta Fuchsit halusivat juuri Julian heille töihin ja hän päätyi lentämään Sveitsiin, kun Carbo kuljetettiin Marcel Jordanin hevoskuljetuksella perässä.
– Olin miettinyt jo hetken, että haluan mennä takaisin Sveitsiin heppahommiin, koska siellä on enemmän mahdollisuuksia. Suomessa saattaa välillä tekeminen olla hieman yksinäistä. Täällä en ole löytänyt suurempaa yhteisöä jonka kanssa mennään esimerkiksi kimpassa treenaamaan ja kisoihin. Välillä maastoseurankin löytyminen tuntuu olevan haastavaa. Julia kaipasi myös valmennuksia, jossa valmentaja on useimmiten paikan päällä ratkomassa ongelmia ja miettimässä yhdessä kehitysmahdollisuuksia. Sveitsissä Fuchsien luona maailmankuulu isä Thomas Fuchs oli päivittäin paikalla, ratsasti työntekijöiden kanssa, valmensi ja tuki heitä.
Thomas Fuchs tunnetaan tiukkana ja vaativana valmentajana, mutta hän osasi Julian mukaan lukea hevosia kuin avointa kirjaa ja tiesi aina millainen hevonen on kyseessä ja miten ongelmakohdat pystyttiin korjaamaan yhdessä.
– Kun ratsastimme samaan aikaan, Thomas saattoi joskus kommentoida jotain ihan pientä kuten esimerkiksi ulko-ohjan pituutta jonkun tietyn hevosen kanssa ja heti huomasi miten hevonen kulki paremmin, Julia kertoo.
Estehevosista ravureihin, ravureista estehevosiin
Fuchsit aloittivat toimintansa Sveitsissä estehevosilla, joilla isä Thomas kilpaili menestyksekkäästi vuosia. – Pokaaleja oli kyllä talli täynnä, naureskelee Julia. Esteuran jälkeen talli täyttyi kuitenkin ravureista ja vasta kun ainoa hevosista kiinnostunut lapsi, Martin-poika innostui esteratsastuksesta saivat ravurit väistyä tieltä ja talli täyttyi jälleen estehevosista. Martin Fuchs onkin pärjännyt upeasti kansainvälisillä esteradoilla ja hänen TOP 1 hevosella Clooneylla heidät valittiin vuoden 2016 Rion kesäolympialaisiin sekä 2020 Tokion kesäolympialaiin ja ratsukko voitti kultamitalin Rotterdamin vuoden 2019 EM-kisoissa.
– Martin oli paljon hevostensa kanssa kilpailemassa, mutta kotona hän treenasi hevosia säännöllisesti. Martin teki paljon vaihtelevaa treeniä ja tasaisella työskentely oli osa jokaisen hevosen viikottaista rutiinia. Meillä kävi itse asiassa sama kouluvalmentaja ja tuntui, että kaikki hevoset osasivat vähintäänkin tehdä laukkapiruetit, Julia muistelee. Fuchseilla oli viimeisen päälle mietitty tarkka ja hyvä systeemi, ja siinä oli huomioitu myös työntekijöiden ja hevosten turvallisuusaspektit. Hevosia kohdeltiin myös todella kunnioittavasti enkä kohdannut siellä ollessani mitään huonoa hevosten kohtelua.
Selkeä systeemi ja monipuoliset virikkeet osana hevosten elämää
Fuchseilla panostettiin paljon hevosten monipuoliseen liikuntaan, niin että mieli pysyy virkeänä kiireellisen kisakauden keskellä. Kaikki hevoset pääsevät päivittäin maastoon ja kiipeilemään ja saavat erilaisia virikkeitä. – Vaikka kaikki hevoset eivät olleet tottuneita maastoilijoita, niin he saivat tukea muista hevosista, nauttivat yhdessäolosta ja oppivat nopeasti maastovarmoiksi. Fuchsien hevoset saavat myös viettää ansaittuja eläkepäiviä ja entiset kisahevoset matkustavat Ranskan Normandiehen laiduntamaan alueelle, jossa ei tarvita loimia ja hevosilla on todella hyvä olla. – Siellä on gängi eläkehevosia. Siellä liikkuu aika monta legendaa laitumilla, Julia nauraa.
Kun Julialta kysyy mitä oppeja hän otti matkaansa Fuchseilta, niin hän kertoo minkä hän jo Aminoffeilta oppi. – Hevosille pitää antaa tehtäviä. Jos olimme esim. Thomaksen kanssa maastossa saatoimme yhtäkkiä kääntyä pusikkoon laukkaamaan. Hevoset eivät turtuneet työhön ja hevosilla oli aina sopivasti virikkeitä. Julia oppi myös, että hän voi tuoda hevoset hyvinkin haastavien tehtävien eteen ja luottaa siihen, että hevonen suorittaa tehtävän. Thomas teki paljon visuaalisesti vaikeita tehtäviä, joissa vaihtelimme pitkiä ja lyhyitä välimatkoja. Meillä saattoi esimerkiksi olla kulman jälkeen heti edessä valkoinen okseri ja siitä lyhyt väli mustalle okserille ja siitä heti täyskäännös jo uudelle esteelle. Hevoseni on sokea vasemmalta, joten se tietenkin vaikeuttaa hieman tilannetta, Julia hymyilee.
Julia viihtyi Fuchseilla vuoden, jonka jälkeen he muuttivat Carbon kanssa perhetilanteen takia Suomeen. Julia haaveilee kuitenkin lähtevänsä vielä joku päivä takaisin ja suosittelee rohkeasti kokeilemaan siipiään hevoshommissa maailmassa. – En kadu hetkeäkään, Julia hymähtää ja lähtee jatkamaan viisikuukautisen vauvan hoitamista.
Päivä Fuchseilla
- Töitä 6 päivää viikossa, yksi vapaapäivä
- Klo 6.00 tallimestari ruokkii hevoset.
- Klo 7.00 kaikki tulevat auttamaan boksien teossa. Bokseja putsattiin noin 4-5 boksia per henkilö. Systeemi on kuitenkin täysin erilainen kuin Suomessa. Siellä ei käytetä kottikärryjä, vaan likaiset oljet lapataan käytävälle ja käytävällä oli ilmaluukut jonne likainen olki survottiin. Sieltä kone vetäisi oljet lantalaan.
- Hevoset laitettiin kävelykoneisiin ja tarhoihin tai kesällä laitumille vähintään kahdeksi tunniksi päivässä.
- 8.00-9.00 aloitettiin hevosten ratsastus yhdessä. Hevosten kanssa mentiin melkein aina maastoon ja kesät vietettiin Derby-kentillä laukkaillen hevosten kanssa. Kaikki hevoset pyrittiin ratsastamaan ennen klo 12.00.
- 12.00 lounastauko 1,5h.
- 13.30 lounaan jälkeen kaikki hevoset harjattiin ja huollettiin ja varusteet pestiin.
- 17.30 maissa päivä oli pulkassa.
- 20.00 annettiin päivän vikat heinät. Hevoset saivat heiniä 5 kertaa päivässä. Klo 6.00, 10.00, 14.00, 17.00 ja klo 20.00