Suuri hevoskysely selvitti: hevosharrastajat ovat taitavia ja suurin osa omistaa oman hevosen

Kuvaaja Sofia Sinisalmi

Happy Rider -media teki kesällä kyselyn suomalaisille hevosharrastajille ratsastamisesta ja hevosista. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää hevosharrastajien harrastustasoa, mitä harrastukselta haetaan sekä hevosharrastajien rahankäyttöä harrastukseen liittyen. Lisäksi kyselyllä haluttiin selvittää, millaisissa olosuhteissa hevosia pidetään ja miten hevosten hyvinvointi koetaan.

Kyselyyn vastasi lähes 500 innokasta hevosharrastajaa. Kysely oli avoinna Happy Riderin sivuilla heinäkuussa ja hevosharrastajia aktivoitiin vastaamaan kyselyyn erilaisten hevosaiheisten ryhmien kautta. Vastaukset kertovat, että hevosten kanssa harrastaminen ja puuhaaminen on monille elämäntapa, joka hoitaa mieltä ja toimii hyvänä vastapainona muulle elämälle ja arjelle.

”27% vastaajista kertoi tallin hevosten elävän pihattoelämää. Vain muutama prosentti vastaajista kertoi, että tallilla jossa käyvät hevoset tarhaavat vain pari tuntia päivässä tai ei lainkaan.”

– Hevoset ovat antaneet minulle sekä juuret että siivet. Vaativan työn vastapainona maanläheinen ja vuoden kierrossa kiinni pitävä ulkoilmaharrastus on mielenterveydenhuoltoa parhaimmillaan. Elämäntapa tämä on. Toivottavasti hevostelen vielä viisikymppisenä niin kuin Englannin kuningatar, kuvasi yksi vastaajista kysymykseen miksi harrastat ratsastamista.

Elämäntapa ja intohimo näkyy myös siinä, että suurin osa vastaajista omistaa oman hevosen (56%) ja lähes 30% haaveilee omasta hevosesta. Vuokrahevosella, kaverin hevosella tai kimppahevosella ratsastaa vajaa viidennes vastaajista. Hevosharrastajista ratsastuskouluissa käy neljännes. Kuukaudessa itse ratsastamiseen käytetään vaihteleva määrä rahaa, aina alle 100 eurosta yli tuhanteen: reilu 10% käyttää alle 100 euroa kuukaudessa, ja 16% käyttää yli 500 euroa aina tuhanteen euroon asti. Vajaat 10% käyttää ratsastamiseen yli tuhat euroa kuukaudessa.

Hevosharrastajat ovat taitavia lajissaan ja haluavat hevosille lajityyppillisen elämän

Kysely selvitti millä tasolla hevosharrastajat omasta mielestään harrastavat. Kysymykset koskivat ratsastajan tasoa sekä kouluratsastuksen että esteratsastuksen osalta. Yli 70% vastaajista kertoi harrastavansa kouluratsastamista tasolla helppo B tai helppo A ja hieman alle 9% ratsastaa tasolla vaativa B tai ylöspäin. Helppo C:n ilmoitti tasokseen 10% vastaajista. Esteiden osalta suuri osa, eli 48% vastaajista, on hypännyt rataesteitä 80-luokasta ylöspäin. Vain 6% vastaajista ei ole hypännyt lainkaan tai ei halua hypätä lainkaan esteitä.

Kysyttäessä tärkeimpiä asioita tallilla tai hevosten kanssa toimiessa, vastauksissa korostui hevosten lajityypillinen elämä. 75% vastaajista hevosten lajityypillinen elämä oli todella tärkeää. Hevosen lajityypillisellä elämällä tarkoitettiin hevosen mahdollisuutta hevoskontakteihin, tiheään heinäruokintaan, ulkoiluun ja liikkumiseen. Myös hyvä talli-ilmapiiri oli suurimmalle osalla vastaajista todella tärkeää, kun taas tallin puitteista oli monikin valmis tinkimään. Tallin oheispalvelut, sisätilat ja lisätilat eivät nousseet tärkeyslistalla tärkeiksi asioiksi. Toisaalta taas tallin sijainti lähellä kotia oli todella tärkeää yli 30% vastaajista. Sijainti on varmasti tärkeää, sillä tallilla käydään usein. Yli 30% käy tallilla joka päivä, ja toiset 30% käy tallilla 4-6 päivässä viikossa. Kerran viikossa tallilla vierailevia on noin 10 prosenttia vastaajista.

Yli puolet vastaajista kertoi, että hevoset tarhaavat käymällään tallilla koko päivän. 27% vastaajista kertoi tallin hevosten elävän pihattoelämää. Vain muutama prosentti vastaajista kertoi, että tallilla jossa käyvät hevoset tarhaavat vain pari tuntia päivässä tai ei lainkaan. 75% vastaajista kertoi myös, että hevoset tarhaavat kaverin kanssa tai isomassa laumassa. Yksin omassa tarhassa vietti 20% vastaajien hevosista.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista