5 upeaa hevosrotua – Tutustu monipuolisiin ja maailmalla suosittuihin rotuihin

eri hevosrotuja laitumella

Hevoset ovat yksi ihmisen vanhimmista ja läheisimmistä eläinkumppaneista. Ne ovat olleet apuna monissa eri tehtävissä, kuten maanviljelyksessä, sotilaskäytössä ja kulkuneuvona ennen auton keksimistä. Nykyään hevoset ovat enemmän harrastuskäytössä, kuten ratsastuksessa, ajossa ja kilpailemisessa. On olemassa monia erilaisia hevosrotuja, jotka eroavat toisistaan sekä ulkonäön että käyttötarkoituksen suhteen. Tässä artikkelissa tarkastellaan muutamia suosituimpia hevosrotuja.

Rauhallinen ja monipuolinen suomenhevonen

Kuva Winsker Pixabaystä

Suomenhevonen on suomalainen hevosrotu, joka on kehitetty 1800-luvun lopulla maatalouskäyttöön. Suomenhevosta käytettiin lähinnä raskaan työn tekemiseen, kuten metsätöihin ja raskaaseen maanviljelykseen. Rotu on kuitenkin sopeutunut myös kevyempään työhön, kuten ratsastukseen ja valjakkokäyttöön.

Suomenhevosen ulkonäköä luonnehtivat vankka rakenne, leveä rinta ja vahvat jalat. Rotu on yleisesti tummanruskea tai musta, mutta muitakin värejä esiintyy. Suomenhevosen säkäkorkeus on noin 140-160 cm, ja se painaa keskimäärin 500-600 kg.

Suomenhevosen luonne on yleisesti ottaen rauhallinen ja tasainen. Rotu on älykäs ja oppivainen, mutta samalla myös hyvin itsepäinen. Suomenhevosen kanssa työskentely vaatiikin kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta.

Suomenhevosen suosio on ollut vaihtelevaa vuosien saatossa, ja rotu onkin ollut uhanalainen. Nykyään rotua kuitenkin suositaan yhä enemmän, ja se soveltuu erinomaisesti monenlaiseen käyttöön.

Elegantti friisiläinen

Kuva Karina Pixabaystä

Friisiläishevonen on peräisin Alankomaista ja tunnetaan erityisesti sen tummasta, kiiltävästä karvapeitteestään ja korkeasta askeleestaan. Se on suuri rotu, joka voi kasvaa jopa 170 cm korkeaksi. Friisiläishevoset ovat hyvin herkkiä ja älykkäitä, ja niitä käytetään usein ratsastuksessa ja ajossa. Niillä on myös erinomainen hyppykyky, ja ne ovat suosittuja esteratsastuksessa. Rotu tunnetaan erityisesti eleganssistaan, kestävyydestään ja hyvästä luonteestaan. Friisiläinen on yksi Euroopan vanhimmista hevosroduista. Rodulla on pitkä historia, joka juontaa juurensa keskiajalle.

Friisiläinen hevonen on tunnistettavissa sen kauniista ulkonäöstä, joka on ominaista sen tummalle värisävylle, pitkälle harjalle ja hännälle sekä sen pitkille jaloille, jotka ovat usein höyhenpeitteiset. Rotumääritelmän mukaan värityksen tulee olla aina musta, mutta pieni valkoinen tähti otsassa on sallittu. Rotumääritelmän mukaan hevosen tulee olla vähintään 1,50 metriä korkea, mutta useimmat friisiläiset ovat yli 1,60 metriä korkeita.

Friisiläisillä on kestävä rakenne ja ne ovat yleensä terveitä ja pitkäikäisiä. Ne ovat myös hyvin älykkäitä ja helposti koulutettavia, joten ne ovat suosittuja ratsuhevosia.

Tunnettu arabialainen täysverinen

Kuva Karina Pixabaystä 

Arabialainen täysverinen hevonen on yksi maailman vanhimmista hevosroduista, jonka historia voidaan jäljittää yli 2000 vuotta taaksepäin Arabian niemimaalle. Näiden hevosten alkuperäinen käyttötarkoitus oli ratsastus- ja sotakäyttö, mutta nykyään niitä löytyy ympäri maailmaa niin kilpahevosina, näyttelyhevosina kuin harrastehevosinakin.

Arabialaisella täysverisellä on useita ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erityisen rodun. Ensinnäkin, ne ovat tunnettuja kestävyydestään ja nopeudestaan, ja ovatkin erittäin suosittuja kilparatsastuksessa. Toiseksi, arabialaisilla täysiverisillä on yleensä erittäin kaunis ulkonäkö, joka on johtanut siihen, että niitä käytetään myös näyttelyhevosina.

Arabialainen täysverinen on myös älykäs ja herkkä hevonen, joka tarvitsee omistajaltaan paljon huomiota ja huolenpitoa. Niiden kanssa työskentely vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä, mutta kun suhde hevoseen on luotu, se on erittäin palkitsevaa.

Nopea ja kestävä englannin täysverinen

kuvassa englannin täyverinen
Englantilainen täyverinen juoksee laitumella.

Englannin täysverinen on yksi maailman suosituimmista hevosroduista ja se on tunnettu sen nopeudesta, kestävyydestä ja elegantista ulkonäöstä. Englannin täysverinen on syntynyt Englannissa 1700-luvun lopulla risteyttämällä kolmea hevosrotua: arabihevosia, berberihevosia ja turkmenistanilaisia hevosia. Tämän seurauksena syntyi kevyt ja nopea rotu, joka oli alunperin suunniteltu kilpailemaan.

Englannin täysverinen on yleisesti tunnettu kilpahevonen, joka on menestynyt erinomaisesti monilla eri ratsastuslajeissa, kuten ravikilpailuissa, este- ja kenttäratsastuksessa sekä laukka-ajossa. Englannin täysverinen on erittäin älykäs ja se oppii nopeasti, mikä tekee siitä suositun kilpahevosen.

Englannin täysverinen on yleensä korkeudeltaan noin 160-170 cm ja painaa noin 450-550 kg. Rotu tunnetaan erityisesti sen elegantista ulkonäöstä, joka sisältää pitkät, ohuet jalat, syvän rinnan, lyhyen selän ja pitkän kaulan. Englannin täysverisen värivaihtoehdot ovat rajoitetut ja rotu on yleensä väriltään ruskea tai musta.

Englannin täysverinen on tunnettu myös sen herkästä luonteesta. Se on erittäin energinen ja herkkä ratsastajan avuille, mutta se voi myös olla levoton tai yliherkkä ärsykkeille, jos sitä ei käsitellä asianmukaisesti. Tämä hevonen sopii siis erityisesti kokeneelle ja taitavalle ratsastajalle, joka pystyy hallitsemaan sen voimaa ja nopeutta.

Saksalainen trakheneninhevonen

trakheninhevonen
Kuvassa Haubica-niminen tamma. Kuva lainattu http://www.trakehner.fi/uutisia.html -sivustolta.

Trakehner on saksalainen hevosrotu, joka on tunnettu monipuolisesta käyttötarkoituksestaan ja elegantista ulkonäöstään. Rotu on saanut nimensä itäpreussilaisesta Trakehnenin kaupungista, jossa rotua kehitettiin 1700-luvulla.

Trakehnerit ovat tyypillisesti 160-170 cm korkeita ja niillä on siro, kevyt runko ja korkeat jalat. Rotu on yleisesti musta, ruunikko tai rautias, mutta myös muut värit ovat mahdollisia. Trakehnerit ovat yleensä hyväluonteisia ja älykkäitä, mutta niillä on myös voimakas persoonallisuus, ja hevonen voi olla haastava hallita ilman asianmukaista koulutusta.

Trakehnerit ovat monipuolisia hevosia, joita voidaan käyttää monenlaisiin tarkoituksiin. Ne ovat erinomaisia ​​kouluhevosia, ja niiden suorituskyky on huomattava esteradoilla ja kenttäratsastuksessa. Ne ovat myös suosittuja ratsuhevosia, ja niitä käytetään usein harrasteratsastuksessa ja maastoajossa. Trakehnerit ovat myös erinomaisia ​​valjakkoratsuja, ja niitä käytetään usein vetämään ajoneuvoja kilpailuissa ja näytöksissä.

Trakehnerien kasvattaminen on vaativa prosessi, ja kasvattajat keskittyvät yleensä huolellisesti jalostuslinjoihin ja sukuun. Rotua pidetäänkin yhtenä maailman vanhimmista hevosroduista, ja kasvattajat ovat työskennelleet vuosikymmeniä kehittääkseen hevosen, jolla on vahva rakenne ja erinomainen suorituskyky.

Yksi trakehnerin tunnetuimmista piirteistä on sen liike. Trakehnerit liikkuvat erittäin sulavasti, mikä tekee niistä erinomaisia ​​kouluratsuja. Rotu on myös erinomainen hyppääjä, ja se pystyy saavuttamaan suuren korkeuden esteillä. Trakehnerit ovat erittäin kestäviä ja vahvoja, mikä tekee niistä ihanteellisia kilpahevosia.

Vaikka trakehnerit ovatkin monipuolisia hevosia, rotu on jossain määrin harvinainen ja kallis verrattuna muihin hevosrotuihin. Tämä johtuu osittain rotuun liittyvistä korkeista kasvatus- ja ylläpitokustannuksista. Vaikka rotua onkin vaikea löytää, monet ratsastajat ovat valmiita maksamaan ylimääräistä saadakseen käyttöönsä tämän upean hevosen.

Hevosten määrät Suomessa

Tarkkaa tietoa edellä mainittujen rotujen määrästä Suomessa ei ole saatavilla, sillä hevosten rekisteröinnistä vastaavat tahot eivät julkaise rotukohtaista tilastoa. Kuitenkin yleisesti ottaen Suomessa on monipuolinen hevoskasvatuskulttuuri ja useita eri rotuja on kasvatettu ja käytetty Suomessa jo vuosikymmeniä.

Suomessa on varsinkin suosittuja rotuja, kuten suomenhevosia ja lämminverisiä, mutta myös esimerkiksi trakehnereita ja islanninhevosia kasvatetaan maassa. Lisäksi on myös muita rotuja, joita kasvatetaan Suomessa, mutta joiden määrä on pienempi.

Rotujen suosio ja kasvatusmäärät vaihtelevat ajan myötä, joten tarkkaa määrää on hankala arvioida.

Hevosten hinnat

Rotujen hintataso vaihtelee suuresti ja riippuu monesta tekijästä, kuten iästä, sukupuolesta, koulutuksesta, kilpailumenestyksestä, terveydentilasta ja rodusta itsestään. Esimerkiksi suomenhevosen hinta vaihtelee yleensä muutamasta sadasta eurosta muutamaan tuhanteen euroon, kun taas koulutettu ja kilpailumenestykseen osoittautunut kouluratsu voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja.

Englannin täysverisen hinta voi vaihdella muutamasta tuhannesta eurosta jopa satoihin tuhansiin euroihin riippuen hevosen iästä, sukupuolesta, kilpailuhistoriasta ja koulutuksesta. Myös trakehnereiden hinnat vaihtelevat huomattavasti, sillä kysyntä voi olla suurempaa tiettyjen linjojen ja ominaisuuksien omaavien hevosten kohdalla.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että harvinaisemmat rodut ovat usein kalliimpia, kun taas yleisemmät rodut ovat edullisempia. Hintatasoon vaikuttaa myös markkinatilanne, kysyntä ja tarjonta sekä taloudellinen tilanne.

Artikkelin tuottamisessa on käytetty apuna ChatGPT:tä joka kertoo lähteikseen useita hevosiin erikoistuneita verkkosivustoja, kuten Horse Breeds Pictures, Equine World UK ja International Museum of the Horse, kirjoja kuten esimerkiksi ”The Horse Encyclopedia” (Elwyn Hartley Edwards) ja ”Complete Encyclopedia of Horse Breeds” (Bonnie Hendricks) sekä hevoslehtiä kuten esimerkiksi ”Horse Illustrated” ja ”Horse & Rider” sekä tietoja Suomen Hippokselta ja Suomenratsut ry:ltä.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista