5 tallityötä joihin traktori sopii kuin nenä päähän – näin lakkaat lapiomasta lantaa

kuvassa traktori tekemässä tallitöitä

Hevosihmiset tietävät, että hevosten hoitamiseen liittyy paljon erilaisia töitä ja tehtäviä. Niin kauan, kun tallilla on hevosia, myös yksi asia on varmaa: lantaa ja siihen liittyvää työtä riittää. Keräsimme yhteen viisi vinkkiä siihen, miten tallilla voi helpottaa jokapäiväistä arkea ja miten traktori voi auttaa talliarjessa parhaalla mahdollisella tavalla.

1. Kaikki automatisointi säästää aikaa ja rahaa:

Mitä enemmän tallilla pystytään automatisoimaan eri asioita, sen enemmän jää aikaa keskittyä itse hevosiin. Tallitöiden helpottaminen kannattaa aloittaa miettimällä mitä kaikkia töitä pystyy automatisoida. Älä käytä aikaasi esimerkiksi vesien kantamiseen vaan panosta vesiautomaatteihin – työtuntien vähentäminen maksaa automaatit nopeasti takaisin. Yksi tapa automatisoida tallia, on myös siirtää osa töistä traktorille. Paras palkinto tallihommien automatisoinnista on se, että vapautuvan ajan voi käyttää puuhailemalla hevosten kanssa. Esimerkiksi perävaunu kantaa ja siirtää vedet puolestasi, mutta se auttaa myös monessa muussa asiassa tallilla.

Kuvassa näytetään miksi kannattaa tehdä erilaisia tallitöitä traktorilla, kuten lannan lapiointia.

2. Lakkaa lapioimasta – panosta lantakauhaan:

Hevoset tuottavat paljon lantaa, ja se on puhdistettava säännöllisesti karsioista ​​ja tarhoista. Miksi lapioida lantaa, työntää kottikärryjä pitkin poikin ja kippailla lantaa lantalaan kun kaiken tämän voi tehdä helpommin, vaivattomammin ja nopeammin? Nykyään traktoreihin saa paljon erilaisia lisäosia monien töiden helpottamiseen ja yksi niistä on lantakauha. Tallin traktoriin kannattaakin siis hankkia lantakauha, joka tekee lannanpoistosta ja levityksestä paljon helpompaa ja tehokkaampaa – puhumattakaan ergonomisuudesta. Pikkutraktoriin sopiva lumikauha toimii monenlaisten eri mallien kanssa. Kauha on kevyehkö, mutta tilava, joten siihen saa kerralla mahtumaan paljon lantaa. Tallityöt sujuvat kuin tanssi lantakauhan avulla!

3. Rehupihti tai trukkipihti heinän ja rehun siirtämiseen:

Hevoset tarvitsevat myös paljon heinää ja rehua, joka on varastoitava ja jaettava siten, että se on helposti saatavilla ja ei vie liikaa aikaa. Traktorilla voidaan siirtää heinäpaaleja ja rehupusseja tallin ympäri ja jakaa ne hevosille tarpeen mukaan. Hyvä apuväline tähän on trukkipiikki, joka nostelee paaleja ja säkkejä piikeillä. Hyvä trukkipiikki on sellainen joka taittuu pieneen tilaan ja on kevyt liikutella sekä kustannustehokas. Jos haluaa välttää paalien muovien rikkoutumisen, paalipihdit siirtävät paalit muoveja rikkomatta. Rehupihti taas toimii levittämiseen ja muuhun vastaavaan hyvin.

4. Perälevyt ja jyrsimet kentän hoitoon ja talliympäristön siistimiseen:

Traktorilla voidaan myös tehdä erilaisia ​​huoltotehtäviä tallin ympärillä: ajoteiden tasoitus, ratsastusareenan/kentän tasoitus ja laitumien niitto. Perään kiinnitettävä perälevy auttaa esimerkiksi kentän lanaamisessa, tasoittamisessa ja lumitöissä. Ja jyrsin on hyvä lisävaruste ratsastuskenttien jyrsintään ja pehmentämiseen. Kannattaa myös hankkia takapaino, jonka voi täyttää hiekalla, kivillä tai betonilla tai käyttää sitä vaikka varustelaatikkona.

5. Lumityöt hoituu nopeasti lumilevyllä:

Suomen talviolosuhteissa traktori on oivallinen työkalu lumenpoistoon: traktorilla voidaan aurata lumi helposti ja nopeasti pois ajotieltä ja pysäköintialueilta. Traktoriin kiinnitettävä lumilevy toimii hyvin erilaisiin lumitöihin.

Kaiken kaikkiaan traktorin käyttäminen hevostalleilla säästää paljon aikaa ja vaivaa ja tekee tallin päivittäisestä hallinnasta paljon tehokkaampaa, turvallisempaa ja myös ergonomisempaa.

*Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Solisin kanssa.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista