Viisi faktaa kavioista – nämä asiat jokaisen ratsastajan on hyvä tietää

kavioiden tärkeys hevosen elämässä
Tiedätkö tärkeimmät faktat hevosen kavioista? Kuva: Pixabay

”No hoof, no horse” on vanha slogan, joka alleviivaa hevosen käyttöä koskevan perustotuuden. Kavioiden toiminta – tai toimimattomuus – vaikuttaa koko hevosen liikkeeseen, tasapainoon ja suorituskykyyn. Kokosimme viisi faktaa kavioista jotka jokaisen ratsastajan olisi hyvä tietää.

Hevosen kavioiden muodossa ja huollossa pätee muutama lainalaisuus riippumatta siitä, taivaltaako hevonen kengättömänä vai kengällisenä. Niitä ovat säännöllinen huolto ja kavioiden muotoilu hevosen anatomian mukaisesti sekä päivittäinen seuranta.
Keräsimme viisi perusfaktaa, jotka jokaisen hevosihmisen on hyvä tietää kavioista.

1. Kavioiden huoltoväli on hevosesta riippuen yleisimmin 5-8 viikkoa.
Tyypillisesti kavio kasvaa nopeammin kesällä kuin talvella.

2. Kavion oikean asennon säilyttäminen tai virheasentojen korjaaminen on kengityssepän tärkeimpiä tehtäviä. Opettele tunnistamaan oikea kaviokulma. Mikäli hevosen kavio pääsee venymään varpaalta kovin pitkäksi, on vammautumisriski suuri.

3. Hevoselle sopiva kenkä on sovitettu kavioluun mukaan tasan keskelle, painopisteen alle. Tämä on lähtökohta, vaikka hevosen rakennevirheet tai liikkeet edellyttäisivätkin jotain hienosäätöjä.

4. Kavioiden tarkistaminen aina ennen ratsastusta tai ajoa ja sen jälkeen kuuluu aina sille, joka hevosta liikuttaa, olipa hän omistaja, vuokraaja tai tuntiratsastaja. Tarkistuslistaan kuuluvat kengällisellä hevosella kenkien kireyden, mahdollisten naulojen irtoamisen ja kengän kulumisen tarkistaminen. Talvella varmistetaan, että kaikki hokit ovat paikoillaan. Silmämääräisesti katsotaan, ettei kengän ja kavion välissä ole kiviä ja että säde on siisti. Mikäli hevoselta puuttuu kenkä, ei sillä voi ratsastaa. Havaituista ongelmista raportoidaan hevosen omistajalle tai tallinpitäjälle.

5. Kengättä ratsastus ja ajaminen jakavat mielipiteitä. Kengättömällä hevosella  ratsastaessa on hyvä pitää mielessä, että pohjan täytyy olla riittävän sileä ja pitävä, jotta hevosen kaviot eivät vaurioidu eikä se liukastu.

Lue lisää linkeistä ja perehdy kavioihin syvällisemmin:
Kavio- ja jalkarakenteen merkityksestä | Hevostietokeskus
Hevosen rakenteen yhteys kavioon | Hevostietokeskus

Hevosten erilaiset kenkätyypit | Hevostietokeskus

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista