Tee nämä 5 asiaa aina kun käyt tallilla – huolehdi ratsastuskouluhevosen hyvinvoinnista

kuvassa ratsastuskouluhevonen ja ratsastaja ratsastustunnilla

Moni ratsastuskouluissa ja tallilla käyvä ratsastaja harrastaa ratsastusta varmasti rakkaudesta hevoseen ja lajiin. Ratsastus ja hevoset antavat harrastajalle paljon. Pienillä asioilla voit vaikuttaa paljon hevosiin joiden luona vierailet tai joita ratsastat. Kokosimme tärkeitä huomioita silloin kun vierailet tallilla, joiden avulla voimme antaa hevosille takaisin sitä hyvää jota ne meille antavat. Jos haluat parantaa näiden tärkeiden opetusmestarien hyvinvointia, lue alta helpot ja arkipäiväiset vinkit!

1. Harjaa hevonen huolellisesti ja lempeästi

Jokainen hevonen ansaitsee joka päivä huolellisen harjauksen. Harjaus tekee hyvää hevosen iholle sekä karvalle ja monet hevoset pitävät myös rapsuttelusta. Pitkät ja vähän painoa sisältävät harjojen liikkeet ovat useimmiten hevosten mieleen. Tarkkaile kuitenkin, millaisesta harjauksesta juuri sinun ratsusi pitää. Jokainen hevonen on yksilö, joten toiset hevoset voivat pitää enemmän pehmeistä harjoista, kun toiset taas nauttivat kovista harjoista. Harjauksessa on hyvä muistaa ensin harjata hevosesta lika irti kovemmalla harjalla, joka irrottaa vaikeimmankin lian, jonka jälkeen on helpompi pitkäharjaksisella harjalla poistaa irtolika ja pöly karvasta.

Perusteellinen harjaus sisältää erilaisten harjojen kanssa koko hevosen läpikäymisen päästä häntään asti. Perusteellinen puunaaminen ja harjaaminen tarkoittaa myös lempeää otetta hevosen huoltamiseen. Valitse harja aina käyttötarkoituksen mukaan. Pää on herkempää aluetta, joten se harjataan pehmeällä harjalla, kun taas jalkoja tai pitkää karvaa voidaan harjata kovemmalla harjalla. Rapsutukseen on kehitetty juuri siihen sopivia harjoja, mutta myös perinteinen piikkisuka tai kumisuka käyvät tähän hyvin. Jos kuuntelet oikein tarkasti, voi hevonen kertoa sinulle, mistä kohtaa rapsutus tuntuu parhaimmalta. Hevosen huoltoon kuuluvat myös kavioiden puhdistus sekä hännän ja harjan selvitys. Monesti juuri häntä ja harja saattavat jäädä vähemmälle huomiolle, vaikka esimerkiksi kesällä ne ovat erittäin tärkeät työkalut hevoselle ötököiden loitolla pitämiseen.

kuvassa ratsastaja harjaa hevosta tallilla

2. Putsaa varusteet tarvittaessa ennen ja jälkeen ratsastusta

Tarkasta hevosen varusteet aina ennen niiden pukemista. Koskaan ei voi tietää, miten edellinen ratsastaja on kohdellut hevosta tai sen varusteita. Vaikka itse olisit harjannut hevosen erityisen hyvin ja tarkasti, voi edellisen ratsastajan jäljiltä hevosen varusteista löytyä kuraa tai hikeä. Tällainen varusteissa oleva lika voi aiheuttaa hevoselle epämukavuutta ratsastuksen aikana tai jopa nipistyksiä, hiertymiä tai haavoja. Kun tarkistat varusteiden puhtautta, voit myös huomata mahdollisia heikkouksia varusteissa, kuten purkautunut ommel tai rikkoutunut pinta. Näistä on hyvä mainita ratsastuksenopettajalle, jotta asia voidaan korjata myös turvallisuuden näkökulmasta, jos sitä ei ole vielä huomattu. Puhtaus on myös turvallisuutta, sillä varusteet pysyvät paremmassa kunnossa pitempään puhtaina. Varusteiden puhtaus on tärkeä osa ratsastusta – et tykkäisi itsekään tehdä urheilusuoritusta likaisissa, rikkinäisissä tai epäsopivissa varusteissa.

Satulan puhtaus on tärkeä osa ratsastajan mukavuutta, joten kannattaa tarkistaa, että satulan nahka on puhdas. Joskus voi käydä niin, että edellinen ratsastaja tai mahdollisesti itse putoat hevosen selästä kurakelillä, jolloin satulaan saattaa tulla uudelleen selkään nousun jälkeen kuraa ja hiekkaa, ja valitettavasti aina kaikki eivät kuraa putsaa heti tai jostain syystä kaikki kura ei lähde. Hevosen kannalta tärkeitä asioita satuloidessa ovat satulahuopa sekä satulavyö. Satulahuovan ei tulisi olla märkä tai kovin likainen. On tärkeää, että huopa imee hikeä ja kosteutta, jota ratsastaessa hevosesta erittyy. Jos huopa on jo valmiiksi likainen, on sen kyvyt näin ollen heikentyneet. Satulahuopa tulisi tällöin vaihtaa puhtaaseen, jotta se täyttäisi tarkoituksensa. Lopuksi tarkista vielä lähes tärkein ja haavoittuvaisin: satulavyö. Satulavyön tulee olla puhdas etenkin hevosta vasten. Sen alle kertyy helposti hiekkaa tai kuraa, joten se tulee putsata hyvin aina ennen ja jälkeen ratsastuksen. Useimmiten puhdistukseen riittää esimerkiksi harjalla harjaus, mutta märällä kelillä veden alla putsaus on välttämätön.

Satulan lisäksi hevosen suitset ovat yksi tärkeimmistä varusteista. Suitsien puhtaudessa ensisijaista on kuolainten peseminen jokaisen ratsastuskerran jälkeen. Kuolaimet pestään vedellä ja tavoite on aina pestä kuolaimet niin hyvin, että ne näyttävät uudelta. Kuolainten pesu tarkoittaa siis myös kuolain osan lisäksi kuolainrenkaiden ja nivelkohtien tarkkaa putsaamista. Juurikin näihin jää helpoiten ylimääräistä likaa. Hevosen kuolainten käyttömukavuuden vuoksi on erityisen tärkeää putsata kuolaimet hyvin. Kuolaimiin kiinnijääneet koppuraiset kohdat ovat epämiellyttäviä ja myös vaikeita putsata pitemmän ajan jälkeen. Suitsien puhtaudesta huolehditaan yleensä kausittaisemmin eikä ihan joka kerta. Ratsastuskouluhevosen suitsien pesuun tulee pyytää lupa, jotta puhdistus ja suitsien kokoaminen onnistuvat oikealla tavalla. Suitsia voi kuitenkin pyyhkiä sienellä tai rätillä veden avulla ratsastuskerran jälkeen, mikäli niissä näkyy esimerkiksi kuraa. Erillinen saippuapesu ja rasvaus tehdään erikseen sovitulla ajalla. 

3. Käyttäydy tallilla hevoset huomioiden

Talli, pihatto tai tarha on hevosen koti. Fiksu ja hyvä tallikäyttäytyminen edellyttää hevosten huomioimista ja niiden elämään perehtymistä. Mitä enemmän tunnet ja tiedät hevosten käyttäytymisestä – sen paremmin osaat ja tiedät, miten tallilla kannattaa käyttäytyä. Hevosen kodissa on tärkeää kohdata hevonen positiivisella asenteella ja rakkaudella. Hevosten lähellä rauhallinen ja harkittu käyttäytyminen, matala äänen taso ja äkkiliikkeiden välttäminen ovat tärkeitä. Hevosten koti on rauhallinen ja hiljainen paikka eli vältämme kovia ääniä, juoksemista ja muuta riehumista. 

Muistetaan myös kunnioittaa hevosten arkea. Joillakin talleilla on aukioloajat, joiden ulkopuolella tallilla ei toivota oleskelua. Hevosilla on myös ruoka-ajat, joita niiden elimistö noudattaa tarkasti ja niin myös ratsastuskoululla käyvän oppilaan tulisi tämä huomioida, mikäli ruoka-aika osuu juuri ratsastuksen kanssa samoihin aikoihin. Hevoset saattavat myös makoilla tai piehtaroida, jolloin annetaan niiden olla rauhassa ja tehdä omia juttujaan. Jotkut hevoset saattavat myös osoittaa mielipiteensä selvästi ja seisoa karsinassa pylly ovea kohti. Jos hevonen ei ole tuleva tuntiratsusi, anna hevosen olla rauhassa, jos se sellaisen toiveen näin selkeästi esittää. Lisäksi tärkeimpänä: ratsastustuntien jälkeen huolehdi ensin omasta ratsustasi ennen itseäsi. Huolehdi hevoselta varusteet pois, harjaa ja kiitä hevosta sekä päästä se omaan tilaansa itsekseen ja vasta sen jälkeen avaa puhelin ja vastaa viesteihin. 

On myös tärkeää käyttäytyä ohjeet ja neuvot huomioiden. Jokaisella hevosella voi olla erilaisia asioita, joiden takia juuri niiden kanssa on annettu tietty ohje. Nämä ohjeet voivat liittyä hevosen hyvinvointiin, ratsastajan hyvinvointiin tai vaikkapa turvallisuuteen. Useimmiten ohjeet eivät ole turhia, vaan niitä kannattaa noudattaa sen vuoksi, että niin ihmisillä kuin hevosilla olisi tallilla mukavaa ja turvallista.

kuvassa hevonen tarhassa tallilla

4. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi

Oma hyvinvointisi lisää myös hevosen hyvinvointia. Tämä koskee niin fyysistä kuin psyykkistä hyvinvointia. Fyysinen hyvinvointi vaikuttaa suoraan omaan fyysiseen suorituskykyyn ja jaksamiseen. Hevosella ratsastaminen rasittaa väkisinkin hevosta, ja mitä paremmassa kunnossa ratsastaja itse on, sitä paremmin hän pystyy pitämään itsensä koossa ja auttamaan näin myös hevosta. Ratsastajan hyvä fyysinen kunto parantaa hevosen hyvinvointia. Ratsastuksessa tarvitsemasi kyvyt karttuvat tietenkin ratsastuksessa itsessään nimenomaan ja fakta on, että ratsastamaan oppii vain ratsastamalla. Silti on hyvä huolehtia myös muusta peruskunnosta ja siitä, että olet hyvinvoiva oman itsesi kanssa fyysisesti. Tällöin pystyt aina parempaan yhteyteen hevosen kanssa kuin olemalla hyvinvointisi äärirajoilla. Ratsastajan fyysinen kunto ja ratsastajan paino ovat molemmat paljon puhuttava aihe, eikä niihin ole oikeaa eikä väärää vastausta. Joten pyri siis aina omaan parhaimpaan suoritukseen juuri sillä hetkellä niin olet oikealla tiellä!

Hyvinvoinnin teemaan kuuluu myös psyykkinen hyvinvointi. Hevoset ja ratsastus ovat tutkitusti mainio tapa vähentää stressiä ja unohtaa murheet. Hevosen hyvinvointia voit kuitenkin parantaa tulemalla tallille avoimin mielin ja ilman stressiä positiivisella mielellä. Hevoset ovat herkkiä aistimaan tunnetiloja sekä ottamaan niitä vastaan, peilaamaan niitä ja vastaamaan niihin. Tämän vuoksi myös oma tunnetilasi vaikuttaa hevosen tunnetilaan ja toisinpäin, jolloin negatiiviset tunteet voivat tarttua ja rasittaa kumpaakin teistä. Joskus myös omien hermojen pettäminen voi johtaa itkuiseen tai aggressiiviseen oloon, jolloin hevonen voi ajautua tunteiden purkautumisen kohteeksi. Siksi olisikin tärkeää huolehtia omasta mielen tasapainosta ja jättää murheet kotiin tallille mennessä, jolloin hevosen kohtelu vastaa omaa mielentilaa ja on hevosten arvoista. Joskus myös tallin ilmapiiri voi olla painostava ihmisten sosiaalisista suhteista johtuen. Huono ilmapiiri vaikuttaa myös hevosiin, joten ole sinä se, joka iloisella asenteella pyrkii luomaan hyvää yhteishenkeä tallille

5. Rakasta hevostasi – oli se pieni tai suuri, lihava tai laiha

Lopuksi vinkeistä suurin ja tärkein. Rakasta hevosta täydellä sydämellä sen ominaisuuksista tai tallikaverin mielipiteestä huolimatta! Jokainen hevonen on kaiken rakkauden arvoinen.

Hevosen kohtaaminen lempeästi ja avoimesti, on yksi avain hyvään vuorovaikutukseen hevosen kanssa. Ratsastuskouluissa hevoset tapaavat useita erilaisia ihmisiä viikoittain, jolloin on sinun vastuullasi kohdella niitä hyvin ja viisaasti, jotta saavutat niiden luottamuksen ja luot niille hyvän kokemuksen. Siitä alkaa yhteistyö, jonka avulla varmasti myös ratsastustunti on molemmille parempi kokemus. Hevosen kohtaaminen ja lempeä käsittely, oli se ennen tai jälkeen ratsastustunnin, tuo sinulle ja hevoselle aivan varmasti paljon enemmän hyvinvointia kuin nopea hätiköinti. Tutustu siis hevoseen aidosti ja kiinnostuneena, jotta voit saada mahdollisuuden nähdä hevosen todellisen luonteen. Jos hevosen lähestymisen aloittaa niihin uskomuksiin perustuen, joita on muilta kuullut, on hakoteillä. Älä usko huhupuheita tai kertomuksia vaan etsi oma totuutesi juuri siitä hevosesta, jonka kanssa olet tekemisissä.

Kuvassa ratsastaja taputtaa hevosta

Lue lisää hevosen hyvinvointiin liittyviä artikkeleita >>

Kirjoittaja Juulia Erkkilä on intohimoinen hevostyyppi, jonka mielestä parasta hevosissa on niiden herkkyys ja uuden oppiminen niiden kanssa koko ajan. Hän työskentelee ratsastuksenopetuksen ja eläinvusteisen terapian parissa. Omien hevosten kanssa hän on harrastanut kaikkea aina maastakäsintyöskentelystä ja metsissä samoilusta kenttäratsastukseen asti.

Tykkäsitkö? Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
HAPPYRIDER.FI

Jatka lukemista